19 Şubat 2018 Pazartesi

Marvel, Black Panther ve Sinemada LGBT sansürü.

Çağdaş Engin Kırlangıç
...
Black Panther filminin basın gösterimi gerçekleştirildikten sonra LGBT haber kaynaklarına ''MARVEL lezbiyen romantizm içeren sahnelerini kesti,bir kez daha eşcinsel görünürlüğü sansüre maruz kaldı'' diye haberler düşmeye başladı ardından bazı LGBT aktivistleri kesilen sahneleri protesto etmek amacıyla #LetAyoHaveAGirlfriend kampanyasını başlattılar.
Evet seriyi okuyanların hiç zorlanmadan tahmin edebileceği gibi kesilen sahneler sevdiği kadın Aneka için kraliyet ordusunu bile terk eden,mekan basan Dora Milaje ordusunun cesur generali olan Ayo'ya ait sahnelermiş. Söylentilere göre filmin içinde Ayo'nun bir kadınla dans ederek flörtleştiği kısacık sahne ''gerek yok,konuyu nasıl bağlayacağız'' diye kesilmiş.
Sinir bozucu. Gerçekten sinir bozucu. Marvel aynı sansürü Valkyrie'nin sahnelerini keserek Thor Ragnarok filminde de yaptı. Eşcinseller Marvel filmlerinde bir kez daha ''var ama yok'' olarak kaldılar. Son beş senedir çizgi roman sayfalarında daha da görünür olan LGBT,siyahi,müslüman,engelli karakterlerin beyaz perdede hala sansüre takılmaları,sahnelerinin kesilmesi gerçekten şirket içindeki eşitlik tartışmalarının ve tutarsızlığın ta kendisi. Elbette LGBT kahramanların sahnelerinin kesilmesi,yok sayılması Marvel'in gişe kaygısıyla düşünerek yaptığı politikalardan biri ve bir çok insan için bu gişe kaygısı sinemalar da LGBT görünmezliğini,yok sayılmayı da beraberinde getiriyor.Bir çok geek'in LGBT temsilinin kesildiği sahnelere ses çıkarmaması da ayrı bir tartışma konusu. Beyaz,erkek,hetero Amerikalı kahramanın kıytırık bir sahnesinin kesilmesine bile çıldıran,formlarda günlerce tartışan konformist geeklerimiz filmler içinde var olan karakterlerin kimliklerinin yok edildiği sahnelerin filmlerden atılmasına ''aman abartıyorsunuz'' diye gülüp geçiyorlar.
Black Panther'i taşlıyor değilim.Film bizlere senelerdir eksikliğini hissettiğimiz siyahi görünürlüğünü misler gibi verdi,onlarca politik mesaj, Afro futurizmi dibine kadar yaşadık. Salondan acayip mutlu bir şekilde ayrıldım ama o siyahi görünürlüğü kadar LGBT görünürlüğünü de ucundan hissedebilseydim işte o zaman benim için ayakta alkışlanacak bir yapım olacaktı. Marvel'i bir kez daha ''Harika iş çıkarmışlar'' diye ayakta alkışlayacaktım. Ama olmadı.

Marvel bu LGBT sansürünü daha ne kadar yapacak bilmiyorum. Panseksüel Deadpool'u da heteroseksüel olarak görmek istemiyorum. LGBT süper kahramanlar vardır. Var olacaktır diyerek yazımı kapatıyorum.

Geek günler dilerim

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails