17 Şubat 2018 Cumartesi

Çizgi Roman Okurları Derneği (ÇRODER)'le Söyleşi Yaptık

Çizgi roman dünyamızın belki de en çok ihtiyaç duyduğu şey yapılanma ve organizasyon olagelmiştir. Tek tabanca çalışan sanatçılar ve onlarla iletişim kuramayan okurlar… Haklar, hukuklar, dostluklar ve kötü gün, iyi gün iletişimi.

Çizgi Roman Okurları Derneği (ÇRODER) bu organize olmaların bir başlangıcı olabilir. Veya en azından bir şeylere ön ayak olabilir.

Ümit Kireççi ÇRODER’e sordu onlar yanıtladı:

KİREÇÇİ -  Çizgi Roman Derneği hakkında bizi bilgilendirebilir misiniz?

ÇRODER - Çizgi Roman Okurları Derneği, 16.05.2017 tarihinde Sayın Avukat Abdülhalik YÜCESOYbaşkanlığında tamamen amatör olarak çizgi roman ile ilgilenen toplam 15 kişi tarafından kurulmuştur. İlk başkanımız ve kurucumuz, Sayın Yücesoy’un ani vefatı ile proje halinde olan düşüncelerimizi fiiliyata geçirmemiz 2017 senesi içinde mümkün olamamıştır.
Amacımız, ülkemizdeki tüm çizgi roman türleri ile ilgilenen, ilgili olan, ticaretini yapan, emek veren ve bilhassa okuyan herkese ulaşabilmek,  hep birlikte güç birliği oluşturabilmektir. 
Önceliğimiz, ülkemizde çizgi roman okuyucularını arttırmak, yerli çizgi romanı yaşatmak, sevdirmek ve devamını sağlayabilmek için çalışmalar yapmaktır.
Hiçbir ticari ve siyasi faaliyetimiz yoktur ve olmayacaktır.

KİREÇÇİ - Projeleriniz nelerdir, neleri yapmayı planlıyorsunuz?

ÇRODER –
- Gazetelerde çizgi roman yayınlanmasını sağlamak için çalışmalar yapmak,
-  Fuar organizasyonlarında tüm yayıncı ve perakendecilerin katıldığı bir alan oluşturmak,
- Yıl içinde çeşitli çizgi roman aktiviteleri yapıp basında yer almasını sağlamak,
- Türk çizgi roman yazar ve çizerlerini yurt dışındaki kişi ve firmalarla tanıştırıp yeni iş olanakları yaratmaya çalışmak,
- Düzenli olarak yayınlanacak e-bülten hazırlayıp meraklılara konu ile ilgili yeni gelişme ve bilgileri aktarmak,
- Derneğe ait web sitesi oluşturarak çizgi roman ile ilgili tüm bilgi ve dokümanlardan üyelerin faydalanmasını sağlamak,
- Yurt dışındaki örnekleri gibi eski çizgi romanların tıpkıbasımlarını yapmak,
- Aynı konuda çalışan Avrupalı dernekler ile irtibat kurup karşılıklı bilgi ve fikir alışverişi yapmak,
- Yeni projeler üretip Kültür Bakanlığı ve Avrupa Fon’larından maddi destekler bulmak,
- Önceden belirlenmiş zamanlarda müzayedeler yapıp, koleksiyoncu ve çizgi roman severlerin ellerindeki fazla kitapların paylaşımını sağlamak,
- Dernek hüviyetini kullanıp yurt içi fuarlara katılmak ve üyelerin makul ücretlerle katılımını sağlamak,
- Kültür Bakanlığı ile irtibat kurup yeni çıkan kitaplardan satın alınmasını sağlamaya çalışmak,
- Başta “ yayıncılar birliği “ olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşüp, yayıncıların dağıtım ve tahsilat sorunlarına çözüm bulmak ve buna bağlı olarak okurların makul fiyatlarla kitap alabilmelerini sağlamaya çalışmak,
- Yayıncıların ve okurların bağışlayacağı kitaplar ile bir kütüphane kurmak,
- Türkiye’de çizgi roman tarihi konusunda araştırmalar yapıp bunları kitap olarak yayınlamak,
- Panel, imza günü, senaryo ve çizim teknikleri çalışmaları gibi aktiviteler düzenleyip konuya ilgi duyanların devamını sağlamak,
-Çizgi romanın daha geniş kitlelere duyurulabilmesi için medya ile irtibatta olup gazete, radyo ve televizyonlarda programlar yapılmasını sağlamak,
- Konuyla ilgili tüm kurum ve internet siteleri ile forumlar ile irtibatta olup bu kişilerin bilgi birikimi ve fikirlerinden faydalanmak ve daimi iş birliği içinde olmak,
- Konu için gerekli tüm kişi ve kuruluşlar ile görüşüp bir müze kuruluşu için çalışmalar yapmak.
- Çizgi roman ile ilgili konularla sınırlı olmak üzere yurt içi ve yurt dışı proje çalışmaları yapmak, üyelerinin katılımlarını sağlamak.

KİREÇÇİ - Kısa vadede neler bekleyelim?

ÇRODER - Kısa vadede ilk hedef derneğin kapsama alanında kalan her kesim tarafından kabul görür bir noktaya taşıması olacak. Bununla beraber basında mutlaka çizgi romanın gündemde tutulmasına yönelik çalışmalar yapılması için çaba gösterilecek. Üzülerek belirtelim ki, hâla bazı çizgi roman gruplarına dernek yapısını tam olarak anlatamamış olacağız ki, kendilerine rakip bir oluşummuş gibi algılamalarının önüne geçemiyoruz. Bu noktada tabi ki, aslında bunun böyle olmadığının farkında olup, kendi etki alanının daralacağını düşünenlerin de olduğu bir gerçek. Bu nedenle kısa vadede bir hedef belirlemek biraz da bu sabit bakış açısının değişme hızıyla alakalı.

KİREÇÇİ - KARABALA İmza günü ilk etkinliğiniz olacak. Hikmet ustayı nasıl ikna ettiniz?


ÇRODER - Hikmet Yamansavaşçılar’ı imza günü için değil Karabala’yı çizmeye ikna eden bir Dernek yönetimi var şu anda. Başta rehmetli Haluk Yücesoy olmak üzere pek çok arkadaşımız çizerini eseri çizmeye ikna etmiştir. O nedenle geriye sadece imza günü etkinliğinin tarihinin belirlenmesi kalmıştır.

KİREÇÇİ - Son derece keyifli bir etkinlik planlanmış görünüyor. Etkinlik katılımcıları ve konuşmacıları hakkında bilgi verebilir misiniz?

ÇRODER - Ümit Kireçci’yi konuşturmak istedik ama işi varmış maalesef… J

KİREÇÇİ – Bir fırça yedim gibi geldi bana…


ÇRODER - Aslında şaka bir yana, Türkiye’de çizgi roman adına söyleyecek sözü olan herkesin bir şekilde dernek vasıtasıyla sesini duyurabilmesi için de çaba göstereceğiz. Ancak etkinlik bir imza günü olması sebebiyle, Dernek başkanımız Önder Çakı, başkan yardımcımız Hüsnü Çoruk,  yönetmen Kudret Sabancı ve tabii ki çizer Hikmet Yamansavaşçılar’dan ibaret olacak. Eğer uygun olursa sürpriz konuşmacı olarak çizer ve aktör sayın Süleyman Turan’da konuşmacı olarak katılabilir. 


KİREÇÇİ - Çizgi roman piyasamıza dair görüş ve izlenimleriniz nelerdir? Okurlara öneri ve çağrınız, nedenleri nelerdir?

ÇRODER - Soru aslında muhatabına göre farklılık gösteriyor. Çizer gözüyle bakarsanız; ki zaten pek fazla sayıda değiller- en büyük sorun satışların istenilen düzeyde olmaması, ilgisizlik vs. Yayıncı-satıcı gözüyle bakarsanız satışların istenen düzeyde olmaması, okur gözüyle bakarsanız ise fiyatların yüksek olması. Dernek bu soruna kısa vadede çözüm getirecek demek çok iyi niyetli bir yorum olur. Bu sorunun muhataplarıyla arada bir köprü vazifesi oluşturmak ise amaçlarından birisidir. Ancak günümüz toplumunda okuma alışkanlığının gitgide yerini dijital materyallere bırakması da bu sarmalın kollarından biri. Kısaca çok bilinmeyenli bir sorun ortadayken çözüm yolunun ortak akılla bulunabilmesi gibi bir beklentimiz var. Türk çizgi roman piyasasını yeni baştan analiz etme ihtiyacı var.

Çizgi roman okurlarının artık profili değişmiş durumda. Eski nesil ne bulursa okumak isteyen, pek de künyesini merak etmeyen bir kuşaktan, son yıllarda artık beğendiği çizeri ya da kahramanı takip eden bir karaktere evrildi. Bu noktada eğer güçlü bir yapı oluşturmak, dünyadaki çizgi roman piyasasıyla bir entegrasyon sağlamak adına tüzel kimlik şarttır. Eğer birlik içerisinde yol alabilme şansı yakalanabilirse gelecekte Türk çizgi roman okurunu güzel günlerin beklediğine inanıyoruz. Derneklerine sahip çıksınlar, projelerini, eleştirilerini, isteklerini hiç çekinmeden yönetime iletsinler. Sessiz kaldıkça gerçek anlamda çizgi roman için bırakın bir şeyler yapmayı ciddi anlamda zarar verildiğini de unutmasınlar lütfen.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails