18 Aralık 2017 Pazartesi

"Beşinci Beatle" Kusursuz Bir Sevgi Parolası

Yazan - Çağdaş Engin Kırlangıç
...
Görünen o ki Beatles efsanesi görünen ve kapalı kapılar arkasındaki gizemleriyle popüler olmayı sürdürüyor. "Beşinci Beatle" çizgi romanı Brian Epstein'ın hayatından bir kesit sunarken Beatles efsanesinin hayatın birçok hassas noktasını kaşıdığına tanık oluyoruz.

Brian Epstein'ın ismini ekşi sözlüğe girdiğimde karşıma çıkan ilk yorumlar bunlar oldu;

''1967 ağustos'unda intihar eden (?) The Beatles'ın menajeri.''

''Homoseksuel olan beatles menejeri.Belki de beatles'i beatles yapan kişilerden birisi.''

''Zamaninda the beatles elvisden daha büyük olacak kehanetinde bulunmuş kişi.''

''John Lennon'un, "You've got to hide your love away" şarkısını ona yazdığı söylenir.''

..ve daha nice yorum.


Brian hem rock müzik tarihinin hem de LGBT+ tarihinin unutulan kahramanlarından sadece biri. İleri görüşlü gerçek bir dahi,iyi bir müzik insanı,bir gey,iyi bir dost..

Onun hayatını daha öncesinden derinlemesine okududuğumu hatırlamıyorum. Sadece ''Queer art'' sohbetleri sırasında ''..Beatle'ın menejeri de geymiş'' diyen birkaç muhabbet hatırlıyorum o kadar.

Benim Brian'ın hayatıyla tanışmam TÜYAP kitap fuarı sayesinde oldu. ''Fifth Beatle / 5. Beatle '' olarak Türkçeleşen çizgi romanı çizgi düşler yayın evi standında görünce elime alıp kitabı incelemeye başladım. Öncelikle kapak tasarımı çok ilgimi çekmişti. Sonrasında şu an isimlerini hatırlamadığım iki harika adam (çizgi düşler yayıncılığın sahipleriymiş okuyorlarsa kusuruma bakmasınlar) yanıma geldi ve belki de dakikalarca bana kitabı anlattılar. LGBT çalışmaları yaptığımı öğrenince de ''Kesinlikle oku. Hattaha sonrasında bize geribildirim yaparsan çok seviniriz'' dediler.

Okudum. Ve çok çok çok sevdim.

Fifth Beatle / 5. Beatle şimdiye kadar okuduğum en en en güzel çizgi romanlardan biri oldu. Çizimler öylesine kusursuz öylesine sinematografik ki okuduğunuz şeyin bir çizgi roman olduğunu zaman zaman unutup bir film izliyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bırakın hikayesini falan sırf şu kurgu için dahi kitaplığınızda olması gereken bir yapım olmuş. Baskı ve renk kalitesi için de yayın evine ayrıca teşekkür ederim.


Peki Fifth Beatle çizgi romanının konusu ne ?

Çizgi roman Brian Epstein'in hayatını anlatıyor. Yapım o kadar güzel ki her sayfa da Brian'ın grubu kurarken yaşadığı zorlukları iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Zaman zaman Brian'ın gençlik ve kişisel yaşantısına dair dönemlerden de özel kesitler sunan yapım bunlarla beraber müzik piyasasının çalkantılı dönemlerini, John Lennon ve diğer grup elemanlarıyla olan ''disiplin'' tartışmaları süreçlerine ve dönemler Birleşik Krallıkta yürürlükte olan ''gey terapi'' olayına da bolca değiniliyor.

Hikaye anlatımı ve döneme ayna tutan hikayesi o kadar güzel ki kitabı elinizden bıraktığınızda bir süre donup kalıyorsunuz.

-sonuna dair spoiler verecek değilim elbette-

Hani bazı eserler vardır hani üzerinde saatlerce konuşabilirsiniz ama ''yaz ulan'' deseler yazamazsınız ya. İşte bu yapımı anlatamıyorum bende. Çizgi Düşler'in Türkçe'ye çevirdiği bu kusursuz kitabı okuyun. Beğenmezseniz bir bira ıslarlaması ve yanında çizgi roman sohbet kritiği yapmak benden olsun.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails