2 Mayıs 2017 Salı

Örümcek Adam rolünü Michael Jackson oynayacaktı, hatta az kaldı bu yüzden Marvel'ı satın alacaktı

Büyük pop müzik ve dans ikonu Michael Jackson'ın bir zamanlar Örümcek Adam'ı oynamaya talip olduğunu, geri çevrildiğini, bunun üzerine koca Marvel Comics'i satın almaya kalkıştığını öğrendiğimde "bunu" hemen yazmalıyım" dedim ama araştırma yaparken gördüm ki "yazılmışı var!". 

O zaman dedim kopyası aslını yaşatacağına doğrudan aslını yaşatalım.


Michael Jackson ile ilgili düşünceniz ne olursa olsun kimsenin reddedemeyeceği iki gerçek bulunuyor: 1. Muhteşem dans ve müzik yeteneği 2. Sıra dışı bir insan olması. Şimdi ise MJTurkiye.com olarak Michael Jackson ile ilgili bir gerçeği daha detaylı şekilde aktarıyoruz. 1990’larda Michael Jackson Marvel Comics şirketini satın almak için büyük bir çaba gösterdi. Marvel Comics, ABD'li çizgi roman yayımcısı şirkettir. Yayınlamış olduğu çizgi romanlar arasında Fantastik Dörtlü, Örümcek Adam, Hulk, Demir Adam, Thor, Daredevil, Kaptan America, X-Men, Civil War, Inhumans ve Blade gibi ünlü seriler de vardır. DC Comics ile birlikte ABD'nin en büyük iki çizgiroman şirketinden birisidir.
Michael Jackson’ın büyük bir sanatçı olmasının yanında aynı zamanda zeki ve girişimci büyük bir işadamıydı. Kendisi Beatles müzik katalogunu satın almış bu da daha önce iyi bir arkadaşı olan Paul McCartney ile aralarını açmıştı. Tabi Michael Jackson’ın çizgi roman hayranı olması süper kahramanları sevmesi nedeniyle Marvel Comics’i satın almak istemesi normal karşılanabilir. Ancak sanatçının bu şirketi satın almasının arkasındaki temel düşünce bu değildi.
1990’larda rakip şirket DC Comics’in Batman filminin gişelerde yaptığı büyük hasılatlara karşın Marvel şirketinin tüm girişimleri başarısızlıkla sonuçlanıyordu. Şirket o sıralarda bu düşüşe dur demek için Spider-Man ve X-Men projelerini hayata geçirmişti. Spider-Man için şirket yönetmen koltuğuna James Cameron’ı oturtmak istiyordu. Michael Jackson’da bu proje içerisinde yer almak istiyordu.
Tabiî ki Michael Jackson zeki bir girişimci idi. Oyuncu kadrosuna girmek ve hatta Örümcek Adam rolünü oynayabilmesi için tek yolun Marvel Comics’i satın alması olduğunu da çok iyi biliyordu. Zaten o sıralarda Marvel Comics iflas riski ile de karşı karşıya idi. Tabi rolün kimin alacağı bu tarz büyük projelerde telif hakkını elinde tutan şirket tarafından değil filmi yapan stüdyo ve yönetmen tarafından belirleniyordu. Bu ihtimal nedeniyle Michael Jackson en azından filmin yönetmeni olmayı da planlıyordu. Sanatçı hemen ilk adımı attı. Çizgi romanların yaratıcısı yazar Stan Lee’nin şirketi Stan Lee Media ile yakınlaştı. Böylece Marvel Comics’i satın alabilmek için kendisine kapıyı aralamayı düşündü. Michael, Kingdom Entertainment adında bir prodüksiyon şirketi dahi kurmuştu.
Lee olayı şu şekilde anlatıyor: “Michael ile ben birkaç kez bir araya geldik. Örümcek Adam filmini kendisi yapmak istiyordu. Ancak prodüksiyonu mu kendisinin yapmayı istediğini yoksa başrolde oynamak mı istediğini bilmiyorum. Benim Örümcek Adam’ın haklarını kendisine satabilecek doğru kişi olduğumu düşünmüştü. Ancak ben ona böyle bir yetkim olmadığını bunun için Marvel şirketi ile görüşmesi gerektiğini söyledim.”
Ancak Stan Lee, Michael Jackson’a Marvel Comics’i satın alması durumunda kendisine bu şirketi yönetmekte yardımcı olacağını söyler. Lee’den bu sözü alan Michael Marvel şirketi ile görüşmek için harekete geçer. Michael görüşmeleri yürütmesi için bir finans şirketi ile anlaşır. Ancak o sıralarda Marvel şirketinin ana şirketi Toy Biz’in CEO’su Ike Perlmutter ile Stan Lee arasında husumet olduğundan Perlmutter, Lee’nin Michael Jackson’ı temsilci gibi kullanmasını kendisine yediremedi. Bu nedenle Marvel’ı Michael’a satmak için değerinin çok üzerinde bir para istedi: 1 Milyar dolar. Nihayetinde Michael Jackson geri çekilmek zorunda kaldı. 10 yıla yakın bir süre daha Marvel’in tüm haklarını elinde tutan Toy Biz, bu şirketi 31 Ağustos 2009 tarihinde The Walt Disney Company’ye 4 milyar dolara sattı. Tabi şirketin gerçek değerinden yüzde 30 daha fazla fiyata.
Kısa ve ilginç bir dipnot daha düşelim. Michael Jackson X-Men filminde Profesör Xavier’i canlandırmak için de yoğun bir lobi yaptı ancak bu rol de Patrick Stewart’a gitti.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails