15 Ocak 2015 Perşembe

Superman ve Çakmaları Listesi

Ümit Kireççi
...
Bilindiği üzere Superman süper heroların ilkidir ve 1938 yılından itibaren başgösteren akımın süperidir. Tabi bu nedenle olsa gerek en çok taklit edilen de yine o olmuştur.
Amerikan çizgi romanının adeta belgeseli olan Kavalier ve Clay romanında yazar 1950 yılında gerçekleşen büyük sansür döneminde Superman'i yayınlayan yayınevinin isteği de göz önünde tutularak küçük yayınevlerine Superman'i taklit etme suçlaması yapıldığı, yazar ve çizerlerin pelerinli taytlı her karakteri için "Superman'e benzet dedi mi size yayıncı?" sorusunun sorulduğu "evet" yanıtı alınan her karakterin ya kapatıldığı ya da aktarıldığı bilgisini paylaşıyordu.

Shazam / Captain Marvel 1939 


Supreme - 1992

The Sentry - 2000

Superman uyarlamalarına bir de Authority grubu üyesi APOLLO'yu eklemek isterim. Gücünü güneşten alan Superman'i güneş tanrısının adıyla yoğurmuş, izci çocuk dürüstlüğünü de başında hareyle meleğe benzeterek yorumlamışlar. Ancak bu kahramanın gay olması tamamen özgün bir şey olmuş:


Sonra Mr. Majestik var.

Astro City'nin SAMARITAN'ı da benzerler arasındadır ve yine incildeki "iyi Samaritan"dan alır adını:

Marvel'ın Squadron Supreme grubu hepten JLA benzerlerinden oluşurken Hyperion tam çakmadır 

Marvel'ın Gladiator'u tüm güçleriyle Superman-Superboy'dur. Ekibi de Legion of Super Heroes çakmasıdır 

Irredeemable grubundan The Plutonian 

ICON - Milestone Comics

Captain Dynamo

Bir de Captain Carrot var

Mighty Mouse - Mouse of Tomorrow (1942)

Bir de Superman benzerleriyle ilgili şu liste mevcut:

Captain Marvel (Fawcett), Hyperion (Marvel), Gladiator (Marvel), Omni-Man (Image), Saint (Image), Mr. Majestic (Wildstorm), Suppaman (manga), Son Goku (manga), Supreme (Image), Prime (Malibu), A-Ko's father (manga), Samaritan (Wildstorm), Union (Wildstorm), Icon (Milestone), Sentry (Marvel), Apollo (Wildstorm), Captain Dynamo (Image), Blue Marvel (Marvel), Miracleman (UK), High (Wildstorm), Homelander (Dynamite), Astonishman (Dark Horse), Ultiman (Big Bang), Statesman (City of Heroes), Plutonian (Boom!), Superior (Marvel), Titan (Dark Horse), Alpha One (DC), Virtue (Marvel), Immortal (Image), Maximum Man (Wildstorm), Commander (Sky High), Hancock (Hancock), Mr. Incredible (Incredibles), Minuteman (Freedom Force), Solar Man (Image), Megaton Man (Kitchen Sink), Prometheus (Digital Webbing), Captain Hero (Drawn Together), Mighty Mouse, Underdog

Liste biter mi peki? Hayır, ha bire yeni yeniler geliyor aleme:

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails