8 Eylül 2013 Pazar

Çizgi Roman Kütüphanesi yolda

Münif Paşa İl Halk Kütüphanesi Müdürü Remzi Mızrak, şehrimizde uygulamaya koyacağı Gaziantep Arşivi ve Çizgi Roman Kütüphanesi ile okuyucuları kütüphaneye çekmek istiyor.
Mızrak, Gaziantep’te okuyucu sayısının yeterli olmadığını ve okuyucuların büyük çoğunluğu öğrencilerden oluşmaktadır. Öğrencilerin çoğu roman, hikâye okuyucularıdır. Gaziantep’te araştırma yapanların sayısı ise çok azdır. Sağlıklı okuma ile eğitimde başarının elde edilebileceğini söyledi.
Mızrak, “Gaziantep’te sanayinin çok gelişmiş olması mutlaka gurur verici bir durum ancak Gaziantep’te kültür sanat çalışmaları sanayi kadar gelişmemiştir. Gaziantep’te kültür sanat sadece belli çevrelerde gelişmiş genele baktığımızda ise Gaziantep’in kültür sanat alanında çok iyi yerlerde olduğu söylenilemez. Gaziantep, kültür-sanat ve sanayi arasında bir paralellik yakalayamamıştır” şeklinde konuştu.
Mızrak, “Nostaljik bir çalışma yapmak istiyoruz. Çizgi Roman Kütüphanesi kurma düşüncemiz var. Avrupa’da çizgi roman kütüphanelerinin örnekleri çok fazla, kitap evleri gibi yerler Avrupa’da çok ilgi görüyor. Böyle bir çalışmanın Gaziantep’te çok büyük bir ilgi göreceğini düşünüyorum. Çizgi romanlarla bir geçmişimiz var ama bunların sadece birkaç tanesi biliniyor. Özellikle dijital kaynakların, bilgisayar ve internetin okumayı etkisiz yönde etkilediği bu dönemi düşünerek biraz daha nostaljik ama görsel bir proje ile çocukları ve okumak isteyenleri bu farklı yöntem ile kütüphaneye çekmek istiyoruz. Bu sadece Türkiye’de bir ilde var. Gaziantep’e Türkiye’nin en büyük çizgi roman kütüphanesini kurmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
“GAZİANTEP ARŞİVİ KURUYORUZ”
Mızrak, “Kütüphane olarak bir Gaziantep arşivi oluşturmak istiyoruz. Bazı yerlerde Gaziantep ile alakalı bazı arşivlere ulaşmak mümkün olabilir anacak biz kütüphane olarak bunu bir arada toplayarak bunu işlevsel bir arşiv haline getirmek istiyoruz. Bütün araştırmacıların rahatlıkla ihtiyaçlarına cevap vermek adına basılı kaynaklar, görsel işitsel kaynaklar, dijital kaynaklar ve objelerin bulunduğu bir arşiv oluşturma çalışmalarına başladık. Ayrıca arşivimizde gazeteler, kartpostlal, PDF türü dijital yayınlara ulaşarak arşivimizde bunlara yer vermek istiyoruz. Bazı kaynakları topladık ama daha eksik kaynaklarımız var. Bu konuda bize tüm Gazianteplilerin, basının, iş adamlarının ve kültür adamlarının yardımcı olmalarını istiyorum. Bazı kültür adamlarından kaynaklar aldık ve bu çalışmamızda bize yardımcı olacaklarını söyleyen kültür adamları da oldu. Alacağımız desteklerle bu projemizi en geç bir yıl içinde gerçekleştirmeye çalışacağız” dedi.
Mızrak, Kütüphane talebinde bulunan okul, üniversite gibi yerlere kitap yardımı yapıyoruz. En son Çanakkale18 Mart Üniversitesi’ne kitap yardımı yaptık. Gaziantep’te iki okula yardım ettik ve sırada beş okulun talebi var. Bunları da en kısa zamanda tamamlayacaklarını söyledi.
Necmettin GÖRGÜN

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails