3 Mart 2013 Pazar

Feminizm, Yalan Dedektörü, Biraz Da Casusluk İşte Wonder Woman

Hepimiz biliyoruz ki Wonder Woman DC Comics'in en güçlü kahramanlarından biridir ve insanlara doladığında onları doğruyu söylemeye zorlayan bir kement sahibidir. 

Fiziksel olarak çok güçlüdür. Ara ara uçar da. Amazonium adı verilen kırılmaz metalden yapılma bileklikleriyle kurşunları bertaraf edebilir. DC evreninin Superman'le Batman'dan sonra gelen en önemli üçüncü figürüdür. O üçü olmazsa DC evreni kaosa sürüklenir, diğer kahramanlar bocalar... 
Kendisi aslen Amazon olup Yunan Tanrılar Panteonunca desteklenen ve sadece kadınların yaşadığı gezgin ve görünmez bir adanın sakini olan Wonder Woman nasıl ortaya çıkmış, onu kim yaratmış bunu biliyor muyuz? Söyleyeyim: Wonder Woman, psikolog, feminizm teorisyeni, araştırmacı ve çizgi roman yazarı William Moulton Marston'un yaratısıdır ve ardında son derece ilginç bir hikaye ve felsefe barındırmaktadır.

Tarihler 1928'i gösterirken William Moulton Marston FBI'a giderek bir yalan makinesi teorisi olduğunu söylemiş, o dönem FBI'ın başında bulunan John Edgar Hoover tarafından ret edilmekle kalmamış alaya da alınmıştır. Peki ama kimdi bu alayları göğüsleyecek kadar gözü kara William Moulton Marston? 
William Moulton Marston, 9 Mayıs 1893 yılında doğmuş, 2 Mayıs 1947 yılında vefat etmiş Amerikalı bir psikolog, feminizm teorsiyeni, araştırmacı ve çizgi roman yazarıdır. Charles Moulton, adıyla tanınan yazarın en büyük eseri Wonder Woman karakteridir. Onu da ürettiği bilimsel ve sosyolojik teorilerle beslemiştir. 
İlk kez  All Star Comics dizisinin Kasım 1941 tarihli 8. sayısında okurla tanışan kadın kahraman Wonder Woman  en eski ve popüler kadın süper kahraman olma özelliğine sahip. Yaratımı şu şekilde gerçekleşmiştir: DC Comics'in o dönem başında bulunan Max Gaines tarafından iş teklif edilen William Moulton Marston bu teklifi "basının potansiyelini yeterince kullanamadığını" belirttiği bir röportajının ardından almıştır. 

Bu görüşünü desteklemek isteyen yazar psikoloji, yalan makinesi ve yalan makinesi teorilerini bir araya getirerek bir kadın kahraman yaratmaya yönelmiş, Wonder Woman fikrini ortaya çıkarmıştır. Yazar, hayatındaki iki kadın figüründen ilham almıştır. Bunlar eşi Elizabeth ile yardımcısı Olive Byrne; ki yazar ikisiyle de çok eşli bir hayat sürdürmüştür bir süre, olmuştur. Her ikisinin de özgür ve bağımsız kişiliklerinden etkilenmiştir.

Harry G. Peter'in karakter çizimlerini gerçekleştirdiği çizgi romanda Wonder Woman'ın adının "Suprema" olmasını isteyen yazarın bu isteği gerçekleşmemiş, isim bildiğimiz şekliyle ele alınmıştır. 
“Sensational Comics” 4. sayısındaki ilk sayfa yazan - Marston çizen Peters.

H.G. Peter's orjinal Wonder Woman karakter eskizi

Yazacak başka çok şey var ama buyurun Marston'ın kaleme aldığı feminizm teorisini anlatan gazete haberlerinden parçalar ve FBI arşivindeki yalan makinesi kayıtları:





 The Advocate, 15th January, 1937

The Launceston Examiner, 14th May, 1938

 The Townsville Daily Bulletin, 26th January, 1939




 Launceston Examiner, 9th March, 1932

Kaynaklar - 
Daniel Best 

Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"




Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails