22 Ocak 2013 Salı

Manfredi Röportajı Tam Gaz Sürüyor

Ümit Kireççi'nin Büyülü Rüzgar ve Volto Nascosto çizgi romanlarının yaratıcısı ve yazarı Gianfranco Manfredi ile gerçekleştirdiği röportaj bu ay da LAL Kitap'ın tüm yayınlarında devam ediyor.

Bu ay şu üç soruyu yanıtlayan Manfredi son derece önemli bilgiler aktarmaya devam ediyor:
- Bir sayıda siz de değinmiştiniz: Kara Yön üzerinden Masonluk göndermeleri… Var mı, yok mu?

- Kapitalizm karşıtı, meta karşıtı söylem metnin her yanına yayılmış durumda. İşadamları, siyasiler, gazeteler, toprak sahipleri, çıkar için erdemsizlikler… Metni doğru mu okudum, bu mesajlar var mıydı hikayede? Varsa, bu mesaj geçmiş midir okuyuca?

- Kadın, çocuk ve yaşlılar için hak arama, pozitif ayrımcılık, seslerini duyurma çabası gördüm hikayelerinizin çoğunda. Belki de toplumun bu gözden kaçan yanına en çok vurgu yapan karakter Büyülü Rüzgar. Bu vurguları biraz daha örnekleyerek açabilir misiniz bize? 


Şu ana kadar şu önemli sorulara yanıtlar almıştık:
- Büyülü Rüzgar’ı sizin ağzınızdan dinlesek. Nereden esinlendiniz, hangi mesajları iletmek için onu yarattınız? Yoksa sadece bir fikir olarak ortaya çıktı da sonradan mı mesajını buldu?

- Poe’yu nasıl anlatırdınız bize? Onun medya ve şehir hayatındaki yozlaşmışlığa dair deneyimleri hayli fazla. Onu neler düşünerek koymuştunuz hikayeye?

- Kızılderililerin doğayla iç içe geçen yaşamlarıyla uygarlığın yozlaşmış gelişmişliği karşı karşıya. Çok Rousseauvari bir “doğaya dönün” çağrısı var gibi geldi bana. Var mıydı?

- Western ve Şamanizm ve Büyü bunları harmanlamak ve gerçekçi bir düzlemde bir araya getirmek ve okura bunu inandırıcı olarak sunmak zor bir iş. Özel olarak Kızılderili mitolojisi üzerine çalışmalar yaptınız mı? Hangi bilgileri kullandınız? Bunlara siz bir şeyler eklediniz mi?

Bu röportajı İtalyancadan çeviren - Nükhet Polat (Çizgi Düşler "Legs Weaver" çevirmeni)

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails