20 Aralık 2012 Perşembe

DÜNYA ROMAN KAHRAMANLARI 21 ARALIK’TA İSTANBUL’DA BULUŞUYOR.

Hepimizin bir roman kahramanı olmuştur veya  zaman zaman kendimizi  bir roman kahramanı olarak görmüşüzdür. 
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığının himayelerinde, Maltepe Üniversitesi ve Roman Kahramanları Dergisi’nin ev sahipliğinde Dünya Roman Kahramanları Ulusal Komitesince uluslararası bir kültür projesi olarak hazırlanıp UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’na sunulan “2012 yılından itibaren her yıl 21 Aralık gününün dünyada Dünya Roman Kahramanları Günü, aynı haftanın da Dünya Roman Kahramanları Edebiyat Festivali” olarak kutlanması hayata geçirildi.



Dünya Roman Kahramanları Günü Edebiyat Festivali’nin ilki 21 Aralık 2012 tarihinde Maltepe Üniversitesi’nde gerçekleşecektir. İlk yılın konsepti; Balkan Savaşı’nın 100. yılı olması sebebiyle “Balkan Barışı” olarak belirlendi. Bu anlamda; Balkan ülkelerinin Kültür Bakanlıklarından resmi heyetlerin yanı sıra bu ülkelerin ünlü romancıları, eleştirmenleri ve gazetecileri de Ulusal Komite ve Maltepe Üniversitesi’nce Türkiye’ye davet edildi.
Dünya Roman Kahramanları Festivali’ne katılarak ülkelerinin edebiyatlarını ve kendi roman kahramanlarını anlatacak olan konuk yazarlar arasında; Arnavutluk’tan Entela Kasi ve Sadık Bejko, Bulgaristan’dan Theodora Dimitrova Dimova, Karadağ’dan Olivera Kujundžić ve Slobodan Vukanović, Kosova’dan Defrim Gashi, Adem Demaçi, İbrahim Kadriu ve Bınak Kelmendi, Makedonya’dan Paskal Gilevski, Eftim Kletnikov ve Blazhe Minevski, Romanya’dan Gabriela Florica Adamesteanu ve Ion Bogdan Lefter, Sırbistan’dan Ljiljana Šop, Ljubica Arsić ve Gordana Cirjanic, Yunanistan’dan Dimitrios Mamaloukas, Athanasios Cheimonas ve Sebnem Hristakopulos bulunmaktadır. Türk edebiyatının en önemli romancılarından Adalet Ağaoğlu, festivale onur konuğu  olarak katılacaktır.
Heyetler ve Konuk yazarlar, ünlü roman karakterlerinin eşliğinde Kadıköy Bahariye Caddesi’nde kostümlü bir yürüyüş gerçekleştirecekler. Ayrıca festival boyunca 3D İlüstrasyon Sergisi gezilebilecek, roman kahramanları esas alan sanat etkinlikleri gerçekleştirilecektir.
Projeyle; dünyanın çeşitli dillerinde yazılan romanların yazarları etkinliklere konuk edilip edebiyat aracılığı ile uzun vadede kültürler arası işbirliğinin sağlanması hedefleniyor. Ayrıca dünyanın ve ülkemizin yayıncı ve yazar örgütleri bir araya gelerek edebiyat sosyolojisi ve edebiyat tarihine önemli katkılar sağlaması beklenmektedir.
Ayrıca Dünya Roman Kahramanları Festivali ile ilgili bir  internet sayfası hazırlanarak enkinliğin evrensel kültüre Türkiye’nin bir katkısı olarak aktarılması planlanmıştır. www.21aralik.com  /  www.facebook.com/december21aralik
T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın açılışını yapacağı Festivale, bazı Balkan ülkelerinin Kültür Bakanları ve heyetlerin  katılacağı  açılış töreni ve basın toplantısı 21 Aralık 2012 Cuma günü saat 10:00’da Maltepe Üniversitesi Dr. Reşit Galip Salonu’nda halka açık olarak gerçekleşecektir.


21 ARALIK DÜNYA ROMAN KAHRAMANLARI GÜNÜ
EDEBİYAT FESTİVALİ PROGRAMI

1.GÜN
21 ARALIK 2012 CUMA

MALTEPE ÜNİVERSİTESİ DR. REŞİT GALİP SALONU


10:00
AÇILIŞ KISA FİLM



PROTOKOL KONUŞMALARI

Prof. Dr. Kemal Köymen, Maltepe Üniveristesi Rektör

Hüseyin Avnı Mutlu, İstanbul Valisi



KONUK  BAKANLARIN KONUŞMALARI

Dubravka Djuric Nemec, Hırvatistan Kültür Bakanı Yardımcısı

Memli Krasniqi, Kosova Kültür Bakanı

Elizabeta Kanceska Milevska, Makedonya Kültür Bakanı



T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI SN.ERTUĞRUL GÜNAY’IN
KONUŞMASI



 ORTAK BASIN BİLDİRİSİ


12:00
ÖĞLE YEMEĞİ

Marma Kongre Merkezi Teras Restaurant


14:00
ONUR YAZARI

Adalet Ağaoğlu


15:00
KONUK YAZARLARIN SUNUMLARI

Sizin Roman Kahramanınız Kim?


19:00
KAPANIŞ


Tüm gün boyunca
3D İLLÜSTRASYON SERGİSİ


MALTEPE ÜNİVERSİTESİ MARMA KONGRE MERKEZİ HAVUZ RESTAURANT


19:30
GALA YEMEĞİ

Konuk Bakanlar, Yazarlar ve Medya Katılımıyla

2. GÜN
22 ARALIK 2012 CUMARTESİ

KADIKÖY - BAHARİYE CADDESİ
12:00
BAHARİYE CADDESİ YÜRÜYÜŞÜ

Balkan Ülkeleri Heyetleriyle

Konuk Yazarlar ve Ünlü Roman Karakterlerinin Eşliğinde


12:30
ÖĞLE YEMEĞİ

Marma Kongre Merkezi Teras Restaurant


MALTEPE ÜNİVERSİTESİ ADNAN SAYGUN SALONU
14:30
“TÜRK EDEBİYATINDA ÇOCUK ROMAN KAHRAMANLARI”

Gülsüm Cengiz – Necdet Neydim – Tülin Tankut


15:45
ARA


16:00
ZONGULDAK MEHMET ÇELİKEL LİSESİ TİYATRO GÖSTERİSİ


17:00
KAPANIŞ


19:00
AKŞAM YEMEĞİ

Marma Kongre Merkezi Teras Restaurant

Paylaşım - Aydın İleri

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails