26 Ekim 2012 Cuma

Süpermen kime yar olacak?

Süpermen’in yaratıcılarından Jerry Siegel’in kızı, karakterin yayın hakları üzerindeki ihtilaf konusunda süper kahramanın hayranlarından destek istedi.

Süpermen’in ortak yaratıcısı Jerry Siegel’in kızı Laura Siegel Larson, “Çelik Adam”ın hayranlarına yazdığı açık bir mektupta ailenin karakterin sahipliği üzerinde Warner Bros.’la girdiği “Davut-Golyat savaşını” anlattı. Larson, “Ülkenin dört bir yanındaki Süpermen hayranlarına” hitaben yazdığı mektupta, “Babam, Jerry Siegel ‘hayatını düşkünlere adamaya ant içmiş, mazlum haklarının yılmaz savaşçısı’ Süpermen’in yaratıcılarından biriydi. Fakat ailesinin Süpermen’in haklarını yeniden alması yönündeki yazık ki son arzusu, bütün yazar ve çizerler için ibret alınacak bir hikâye hâlini aldı” dedi.

İlk öyküyü 130 dolara satmışlar
Süpermen karakterini 1933’de yaratan Siegel ve Joe Shuster, kahramanın ilk öyküsünü de 1938’de 130 dolar karşılığında National Allied Publications’a―sonradan, bugün Time Warner’ın bir iştiraki olan DC Comics’e dönüştü―sattı. Ancak ikili, o dönemden itibaren süregiden ihtilaflı durum nedeniyle haklarına kesintili olarak sahip olabildikleri karakterden gereken parayı kazanamadı.
Lois Lane’in gözü açık gitti
Siegel Larson’un mektubu devam ediyor: “Borçlu oldukları parayı kurtarmak için, inadı bırakalım ve çerez parasına uzlaşalım diye 13 yıldır gerek mahkemede gerekse mahkeme dışında her platformda uğraştılar bizimle. Bu hayhuy içinde, Lois Lane karakterine ilham veren, babama verdiği sözü tutmaya hâlâ kararlı annem 93 yaşında aramızdan ayrıldı. Rahata eremediği gibi öldüğü güne kadar verdiği savaşın herhangi bir karşılığını da görmedi.”

Süpermen bunu yanlarına bırakmayacak
Artık meşaleyi devraldığını ve Warner Bros’ın taktikleri konusunda daha fazla sessiz kalmayacağını söyleyen Larson mektubunu şöyle tamamlıyor: “Warner Bros’un belli ki anlayamadığı şey, babamın haklarının adilane bir şekilde ailemize geri döndürülmesi rüyasını gerçekleştirmekten, sahip oldukları kudrete rağmen vazgeçmeyecek oluşum. ‘Gerçeğin, adaletin ve Amerikan tarzının’ cisimleşmiş hâli Süpermen, bunu Warner Bros, DC Comics ve onların avukatlar çetesinin yanına bırakır mı? Asla!”
(Guardian.com)


Kaynak - Radikal

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails