30 Ağustos 2012 Perşembe

Jack Kirby'nin Alamadığı telifler! Önemli!

Ölümünün 8. yılında büyük çizgi roman ustası Jack Kirby'nin torunu 16 yaşındaki Jillian Kirby son derece önemli bir konuda çağrıda bulundu.
Başta  Superman'in yaratıcıları olan olan Shuster ve Siegel olmak üzere Jack Kirby'nin de aralarında bulunduğu onlarca Amerikalı çizgi roman sanatçısını yarattıkları kahramanlar oyuncak, sinema, çizgi film ve bilgisaar oyunu gibi ürünlere dönüştürüldüklerinde yaratıcılarına telif ödenmediği artık herkesçe biliniyor. Birçok çizgi roman sanatçısı bugün Amerika gibi bir ülkede sömürülüyor ve hakları gasp ediliyor. Bazılarının yoksulluk içinde yaşlandığını daha önce de haber yapmıştık hatta.

İşte bu konuya dikkat çekmek isteyen Jillian Kirby, maddi sıkıntıda olan sanatçılara parasal veya tedavi masraflarına gerektiğinde destek olan Hero Initiative adlı oluşumun çağrısıyla kısa bir videoya konuşmuş.

Ülkemiz çizgi roman sanatçılarının çektiği ilgisizlik, görülmemezlik, unutulmaya itilmişlik, vefasızlık ve devamında işsizlik ve çizgi romandan uzaklaşma zorunluluklarını göz önüne alınca bizim de eksiklerimiz hemen ortaya çıkıveriyor.


İşte Jillian'ın konuşması. Eminim bu süreçten çıkaracağımız dersler olacaktır:


Kaynak - Hero Complex

Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails