13 Ağustos 2012 Pazartesi

Fransızların Cezayir Katliamı Çizgi Roman Oldu!

Fransız Yönetimi, Cezayir işgali ve katliamının sorumluluğunu tam olarak üstlenmezken Fransız ordusu, Paris’te cesur ve tarihi diye tanımlanan bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergide Cezayirlilere uygulanan işkence, sindirme operasyonları ve katliamlar, objektif bir şekilde gözler önüne seriliyor.



Fransız ordusundan cesur Cezayir adımı

Arzu ÇAKIR MORIN/PARİS



Paris’in en büyük 5’nci müzesi olan Askeri Müze (Musee de l’Armee) radikal bir karara imza atarak, 132 yıl Fransız işgalinde yaşadıktan sonra 1962’de bağımsızlığına kavuşan Cezayirlilerin yaşadıkları acıları gözler önüne seren bir sergi açtı.
‘Cezayir’ isimli sergide, Cezayir’deki Fransız dönemi resim, fotoğraf, belge, film, çizgi desenler ve Arap-Fransız tarihçilerin yorumlarıyla aktarılıyor. Temmuz ayı sonuna kadar devam edecek etkinlikte, müze yönetimi, bir yargıda bulunmaktan çok olup bitenleri her iki bakış açısıyla da ziyaretçiye sunmaya gayret gösteriyor. Çizgi romancı Jacques Ferrandez’in Cezayir’in 130 yılını anlatan 10 ciltlik çizgi romanı “Doğu Günlüğü”nden esinlenerek düzenlenen salona yerleştirilen 31 ekranda sarsıcı tanıklıklar, filmler, televizyon kayıtları gösteriliyor.

Cesur bir karar
Müze yöneticisi General Christian Baptiste, “Son derece cesur bir karar aldık. Dahil olduğumuz kurumda yaşananları sorguluyoruz” diyor.Sergide, 50 yıldan bu yana ilk kez Fransız ordusunun Cezayir’i sömürgesi altına alışı, 50’li yıllarda Fransız işbirlikçisi Harkilerin sivilleri katledişi, Fransız ordusunun yaptığı işkenceler, 17 Ekim 1961 gecesi, Fransız polisinin Cezayirli direnişçileri öldürüp Paris’te Seine nehrine attıkları korkunç katliam, Cezayirli OAS militanlarının yaptıkları ve Harkilerin tek başlarına ölüme terkedilmeleri açıkça anlatılıyor.

Hem öfke hem alkış
-Bir ziyaretçi defteri  “Çok duygulandım” derken başka bir ziyaretçi öfkesini, “Ordu müzesinde bile Fransız ordusuna tükürülüyor, pes doğrusu” diye yazmış.
-Cezayirli ziyaretçiler de acı ve öfke dolu. Bir ziyaretçi, “Ben Paris’te ordunun Cezayirlileri Seine nehrine atışını gözlerimle gördüm” diye not düşmüş.
-Başka biri ise “Fransızlar ve Cezayirliler, tarihin bu kanlı sayfasını beraberce konuşup, dinleyerek bu karanlık sayfayı aşmalıyız” diyor.

İşte o işkenceler
-Jean-Philippe Charbonnier’a ait 3 fotoğrafta ayaklarından tavana asılan Cezayirli direnişçi sopayla dövülüyor.
-Hemen yanda General Massu’nun, nasıl elektrikle işkence yaptıklarını anlattığı bir video gösteriliyor. “Fransız ordusu istihbarat için değil, gücün kimde olduğunu göstermek için oradaydı” diyor.
-Tarihçi Jean-Charles Jauffret, sömürgeci Fransız ordusunun 1950’li yıllarda ‘savaş suçu’ işlediğini, ‘hatta ekonomik olsun diye 20 Cezayirli’nini bir topun önüne konulup öldürüldüğünü’ anlatıyor.
-Duvarda Mareşal Bugeaud’nun “Meyve ağaçlarını kesin, köyleri yok edin, kadınları saklandıkları mağaralardan çıkarın” talimatı görülüyor.

Kaynak - Hürriyet 

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails