8 Ağustos 2012 Çarşamba

Çizgi Roman Doğduğu Kültürden İzler Taşır

Çizgi romanlar dünyası

Lucy Townsend
BBC News Magazin

Çizgi romanlar ortaya çıktıkları ülkelerin izlerini taşıyor mu?
Çizgi romanların oldukça fazla takipçisi var. Bazıları oradaki kahramanları seviyor, bazıları ise uygulanan sanata hayranlık duyuyor. Resimleme yoluyla bir hikayenin anlatılması becerisidir cezbedici olan.
Çizgi romanların basitliği ve ruhu evrensel olsa da sayfalara yansıyan şey o romanın ortaya çıktığı ülkeye göre değişir.
Dünya Çizgi Romanlar Rehberi adlı kitabın yazarı ve Çizgi Roman Derneği'nin başkanı Tim Pilcher, "Farklı tarzlar ve konular sözkonusu ve farklı yaklaşımlar çizgi romanları da farklı kılabiliyor" diyor.
Japonya, Avrupa ve ABD'deki çizgi roman endüstrisi kök salmış durumda iken Ortadoğu'da yaygınlık kazanması daha uzun zaman aldı.
Ortadoğu'daki ilk çizgi roman kahramanları 2005'te ortaya çıktı. AyaZein,Celile ve Rakan süper güçlerini karanlık geçmişlerinden alan kahramanlar. Arka planda görülen sfenksler olayların geçtiği bölgeye dair ipuçları veriyor.
Hindistan'ın çizgi romanları ise daha eski. Amar Chitra Katha, Hint klasiklerindeki hikayelere dayanıyor. Uzun destanlar çizgi roman haline getiriliyor.
Pran Kumar'ın Chacha Chaudhary adlı kahramanı Hindistan'ın favorilerinden biri. Chacha düşmanlarını zekasıyla alteden yaşlı bir bilge. Hikayelerinde kriket maçları ve Hindistan'a özgü pide ekmeğine göndermeler yapılıyor.
1960'larda çizgi roman yapmaya başladığını ve o dönemlerde herkesin Batı romanları okuduğunu söyleyen Kumar, Hindistan'a özgü bir şey yaratma istediğiyle yola çıktığını ve bölgesel konuları ele aldığını belirtiyor.
Japon çizgi romanlarına Manga deniyor. Bunların hem çocuk hem de yetişkin takipçileri var. Ele alınan konular ise maceradan, romantizme ve erotizme kadar çok çeşitli. Bu endüstride işler hızlı ve kolay tüketilip atılır cinsten yürüyor. Yazar-çizerler haftada 20-30 sayfa resimleyerek telefon rehberi ölçülerinde kitapçıklar çıkarabiliyor.
Tim Pilcher, Japon çizgi romanları için "öyle uzunlar ki kahramanın alnındaki terin akışını üç sayfada resmedebiliyorlar" diyor ve ekliyor: "Gonisimli küçük bir dinozor kahraman muhteşem ayrıntılı manzaralar eşliğinde resmediliyor ve çok seviliyor."
İşte yedi ülkeden yedi çizgi roman kahramanı.

Çizgi roman kahramanları

İngiltere

Beano saçma esprileri ve osuruk şakalarıyla sevilen bir kahraman. Çocuklara yönelik bu çizgi roman yaramazlık ve haylazlıklarla dolu. Viz ise yetişkinleri hedefleyen müstehcen ve küfürlü bir çizgi roman.

ABD

Amerika Birleşik Devletleri süper kahramanların diyarı. Batman,Superman,Spider-Man,Captain Americabunlardan en bilinenleri. Süper güçleri ile kahramanlar dünyayı kurtarmaya kalkışıyor.

Japonya

Manga çizgi romanlar Japonya'da hem yetişkinlerin hem de çocukların gözdesi. Çizgi romanlar telefon rehberi kalınlığında olabiliyor.

Hindistan
Chacha Chaudhary isimli kahraman keskin zekasıyla sorunları çözen bir bilge adam. Beyninin bilgisayardan hızlı çalıştığı söyleniyor. Onun kas gücü, çizgi romanın ikinci kahramanı olan Jüpiterli Sabu'dan gelme.
Fransa ve Belçika
İki ülke de çizgi romanlar bakımından zengin ve tarz olarak benzerlik gösteriyor. BelçikalıTintin ile FransızAsterix en çok tanınan kahramanlar. Birçok çizgi roman çizeri Belçika'da eğitim görüp Fransa'ya yerleşiyor.
Mısır
Kahire merkezli AK Comics'in 2005'te yarattığıOrtadoğulu Kahramanlararasında bir Karanlıklar Prensesi, zamanda yolculuk yapan bir firavun ve antik bir Arap kılıç ustası yer alıyor. Ortadoğu'da yayımlanıp satılan bu çizgi romanlar Brezilya'da çiziliyor.



Kaynak - BBC Türkçe

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails