20 Temmuz 2012 Cuma

Örümcek Adam 50 yaşında

“Örümcek-Adam”ın yeni filminde kahraman gönlünü Emma Stone’a kaptırıyor.

Nasıl yaratıldı?
Örümcek Adam sadece Marvel’ın en başarılı kahramanı olmakla kalmıyor. Tüm zamanların en ünlü çizgi roman kahramanlarından biri... Yazar Stan Lee, yeni yetmelerin bağ kurabileceği bir kahraman yaratmak istiyordu. Örümcek Adam, Lee ve çizer Steve Ditko’nun ortak çalışmaları sonucunda ilk kez Ağustos 1962’de “Amazing Fantasy”nin 15’inci sayısında okuyucu karşısına çıktı. Bu sayı Marvel’ın çok satan çizgi romanlarından birine dönüşünce, Örümcek Adam 1963’de “The Amazing Spider-Man” adıyla kendi serisine kavuştu.  


Kimlerle kapışıyor?

Norman Osborn / Yeşil Goblin:

Osborn ilk filmin baş düşmanı. Nicolas Cage, John Malkovich ve Jim Carrey rolü reddetti. Sonuçta Willem Dafoe tarafından canlandırıldı. Aynı zamanda Peter Parker’ın en yakın arkadaşı Harry’nin babası... Aldığı bir serum nedeniyle üstün fiziksel yeteneklere kavuşan Osborn, deliliğin sınırlarında dolaşan bir kötü karakter.
Dafoe, Yeşil Goblin’e bürünmek için bir hayli zahmete girdi: 580 parçalık kostüm yarım saatte giyilebiliyordu. Dublör gerektiren sahnelerin çoğunda inandırıcı olması için kendisi oynadı.
Dr. Otto Octavius / Doc Ock: “Örümcek-Adam 2”nin bir numaralı kötü adamı. Alfred Molina tarafından canlandırılan ve aktörün en çok acımasız espri anlayışını sevdiğini ifade ettiği karakter. Doc Ock, Peter Parker’ın örnek aldığı saygın bir bilim adamıyken bir laboratuar kazasında ahtapot gibi metal kollar edindi ve Örümcek Adam’ın baş belalarından biri haline geldi.
Harry Osborn / Yeni Goblin: Harry Osborn serinin ilk filminden itibaren James Franco tarafından canlandırılıyor ve Peter Parker’a arkadaşlık ediyordu. Ancak babasının katilinin Örümcek Adam olduğuna inanan Osborn, babasının kötü karakter mirasına sahip çıktı, üçüncü filmde Yeni Goblin olarak Örümcek Adam’dan hesap sordu.
Flint Marko / Sandman: Üçüncü filmin pek çok kötüsünden biri olan Sandman, Thomas Haden Church tarafından oynandı. Hasta kızını tedavi ettirmek için hırsızlık yapan Marko, serinin adeti olduğu üzere tuhaf bir kaza sonucunda kuma dönüşme becerisi kazanıyor ve Sandman oluyordu. Eddie Brock, Jr. / Venom: Topher Grace’in suretinde izlediğimiz Venom, üçüncü filmin baş kötüsüydü. Hem Peter Parker’ın işinde rakip olan Eddie Brock, ÖrümcekAdam’ın fotoğraflarını değiştirip, onun itibarını beş paralık ediyor ve onu öldürmeye çalışıyordu.
Yönetmen koltuğunda oturan isimler

Sam Raimi: Uzun süre ‘yapım cehennemi’nde sırasını bekleyen “Örümcek-Adamı” bir aralar “Avatar” ve “Titanik”in yönetmeni James Cameron’ın yönetmesi bile gündeme geldi. Cameron yönetse, yönetmenin imzası olan gişe rekorları kırılır mıydı bilinmez, ama seri sonunda Sam Raimi’ye emanet edildi. B tipi kült statüsündeki “Evil Dead” serisiyle tanınan Raimi, “Örümcek Adam” serisiyle gişe başarısını tattı. Her yeni “Örümcek Adam” filminden sonra Raimi’nin seriyi bırakacağı söylentisi hakim olsa da, yönetmen üç filmi tamamladı. Hatta bu sil baştan meselesi olmasa, dördüncü filmi de üstlenecekti.
Marc Webb: ABD’li yönetmen, “Örümcek Adam” serisinin dördüncü filmde devralmadan önce yalnız bir tek uzun metrajlı filmi çekti: Joseph Gordon-Levitt ve Zooey Deschanel’in başrollerini oynadığı müthiş romantik komedi “(500) Days of Summer”. Bu tek filmi, Webb’i ne kadar ünlendirirse ünlendirsin genç sinemacı, “Örümcek-Adam” gibi büyük bütçeli bir seride, herhalde kahramanın mottosunu tekrarlıyor: “Büyük güç, büyük sorumluluk ister!”
Peter Parker’ın gönül işleri

Mary Jane Watson: Peter Parker’ın büyük aşkı. Üçlemede Kirsten Dunst’ın suretinde izlediğimiz Watson, babasından şiddet görüyor, oyuncu olmak istiyor ama garson olarak çalışıyor.
Gwen Stacy: Bryce Dallas Howard tarafından canlandırılan Peter Parker’ın iş arkadaşı... Serinin üçüncü filminde karşımıza çıkan Stacy’nin işi basitti; Mary Jane’i kıskandırmak... Ancak bu filmde Emma Stone’un canlandırdığı Stacy, asıl kız statüsüne erişecek gibi.
Ağları kim ördü?

Tobey Maguire: Raimi’nin üçlemesinde Peter Parker / Örümcek Adam rolünde tek bir aktörü izledik. Her daim genç ve masum gözüken Tobey Maguire’ı... Rol aldığı “Seabiscuit”te sırtını incitince, ikinci “Örümcek-Adam 2”da rol alamaması gündeme geldi. Sete dönemese yerini Jake Gyllenhaal alacaktı. Üçlemenin son filminde 32 yaşında olan aktörün hedef kitlesi ağırlıklı olarak çocuk ve ergenlerin oluşan serideki rolüne devam etmesi pek kolay olmayacaktı. Nitekim üçlemenin ardından yerini genç bir meslektaşına bıraktı, Andrew Garfield’a...

Andrew Garfield: 1983 doğumlu aktörün dikkat çekmesi, David Fincher’ın yönettiği “Sosyal Ağ / The Social Network”te canlandırdığı mağdur arkadaş Eduardo Saverin rolü sayesinde oldu. Yeni Peter Parker aktörü için neredeyse o neslin tüm iddialı isimlerinin adı geçiyordu: Joseph Gordon-Levitt, Robert Pattinson, Jamie Bell, Daniel Radcliffe, Zac Efron ve  Jim Sturgess’ın.
Ama bir süre sonra Garfield’ın rolü aldığı açıklandı. Webb, Garfield’ın ismi çok duyulmamış olabilir ama onun Peter Parker’ını seveceksiniz diye söz veriyor.
Az bilinen detaylar

* İlk film için beş Örümcek Adam kostümü yapıldı. Dördü setten çalındı. Her biri 100 bin dolar değerindeydi.
* İkinci film korsancılardan korunmak için sinemalara “Sprey Boya” (Spray Paint) adıyla gönderildi. Üçüncü film ise sinemalara aynı nedenle “Haydi Yeniden Dans Edelim” (Let’s Dance Again) adıyla ulaştırıldı.
* Peter Parker’ın radyoaktif bir örümcek tarafından ısırıldığı sahnede gerçek bir örümcek kullanıldı.
Ancak örümcek özel bir boya ile boyandı.
* Peter Parker’ın ev sahibinin adının Bay Ditkovich olması çizeri Steve Ditko’ya bir saygı duruşu...
* Stan Lee’nin ikinci filmdeki kısa sahnesinde, “Örümcek Adam pizzayı çaldı” diye bağırması planlanıyordu. Ama bu sahne sonradan başka bir aktörle yeniden çekildi ve Lee’ye farklı bir rolde görünme fırsatı sunuldu.
* Alfred Molina, Dr. Octopus’un dört mekanik koluna isim taktı: Larry, Harry, Flo ve Moe.
Kaynak - Milliyet 

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails