26 Temmuz 2012 Perşembe

Oğuz Aral'ın Ölüm Yıldönümü :(

Bugün çizgi roman ve mizah dünyamıza onlarca çizer ve yazar ve yüz binlerce okur kazandırmış olan büyük ustamız Oğuz Aral'ın ölüm yıl dönümü. Işıklar içinde yat büyük usta, Allah rahmetini senden esirgemesin!

Oğuz Aral (d. 1936 Silivri - ö. 26 Temmuz 2004, Bodrum) Türk karikatürist. Gırgır dergisinin kurucusudur.
Oğuz Aral, İstanbul Silivri'de 1936 yılında doğmuştur. Davutpaşa Lisesi'nini ardından girdiği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin üçüncü sınıfından ayrılmıştır. 1950'den sonra çeşitli dergi ve gazetelerde karikatür çizmeye başlamıştır.
Güncel, halkın anlayabileceği, basite indirgenmiş bir karikatür anlayışına önem veren Aral, kendi mizahi görüşünde ve doğrultusunda birçok karikatürcü yetiştirmiştir.
Gırgır mizah dergisinin kurucusu ve yöneticisi olan Aral, daha sonra Avni dergisini çıkardı. Aral, Gırgır dergisinin tirajını 500 bin adedin üzerine çıkararak, dünyanın üçüncü büyük güldürü dergisi durumuna getirmiştir.
Avanak Avni tiplemesinin yaratıcısı olan Oğuz Aral, Hayk MammerKöstebek HüsnüUtanmaz Adam ve Vites Mahmut gibi tiplemeleriyle de tanınıyordu.
Karikatürleri ve 'Huysuz İhtiyar' başlığı altında yazıları ölümüne kadar Hürriyet gazetesinde yayınlanan Aral'ın, tiyatro, müzik ve sinema konularında da çalışmaları bulunmaktadır.
Anadolu'nun çeşitli yerlerinde pandomim gösterileri sergileyen Aral, Koca Yusuf (1966), Direkler Arası (1967), Bu Şehri İstanbul (1968), Ağustos Böceği ile Karınca (1971) adında çizgi filmleriyle de Türk çizgi film sektöründe önemli bir yere sahiptir.
26 Temmuz 2004'te Muğla'nın Bodrum ilçesinde kalp krizi sonucu vefat etti. Ölümünün 1. yıl dönümünde anısına (26 Temmuz 2005) İstanbul Cihangir parkına heykeli dikildi. Heykeli 2006 ve 2007 yıllarında 2 kez saldırıya uğramasına rağmen tekrar onarılmıştır. Ancak Şubat 2008'de gerçekleştirilen son saldırı sonucu parçalara ayrılan heykel yerine yenisi yapılması planlanmaktadır.
Oğuz Aral, karikatürist Tekin Aral'ın ağabeyidir. (Vikipedi)

Semih Akgün

2 yorum:

oKs dedi ki...

acaba Oğuz aral'ın yaptığı çizgi filmlere noldu? Seneler önce Trt'de izlemiştim ama sonra aramama rağmen bulamadım hiçbir yerde

Kıvanç Sunar dedi ki...

Oğuz Aral Türk karikatür ve mizah tarihinin en büyük efsanesidir bana kalırsa, dünya klasmanında bir çizer ve müthiş bir sanatçıdır;sevenide vardır eleştireni de. Çıkardığı ve editörlüğünü yaptığı Gırgır, Avni, Dıgıl dergilerinin hepsi birer ekoldür. Tek isteğim yapılan bu işleri ve ustamızı gelecek kuşaklara aktarabilecek, anısına onun bütün işlerini toplayan kaliteli bir albüm basılmasıdır.Kurmaya çalıştığı usta-çırak sistemi metod olarak tartışılabilir ama Oğuz Aral'ın gitmeye, ulaşmaya çalıştığı noktaya odaklanmamız gerekir bence...Ben bu büyük üstad ile tanışma olanağına erişemedim ama yapmaya çalıştığı şeyi ve Türkiye'ye kazandırmaya çalıştığı ekolü anlayabiliyor ve bu misyonun ne kadar büyük ve meşakkatli bir iş olduğunu kavrıyorum. Fransa'da Sipru ekolü nasıl oturtulmuşsa bizde aynı şekilde Oğuz babamızın bıraktğı bayrağı alıp daha ilerilere taşımalyız...

Linkler

Related Posts with Thumbnails