20 Haziran 2012 Çarşamba

Alan Moore: Harry Potter şeytanın ta kendisi!

Alan Moore'un son çizgi romanındaki şeytani karakter, Harry Potter hayranlarının tepkisini çekecek gibi


'Watchmen', 'V for Vendetta' ve 'From Hell' gibi kült çizgi romanların yaratıcısı Alan Moore, daha önce eserlerinde Kaptan Nemo, Dr. Jeykll ve Dracula gibi tanınmış edebi karakterleri kullandı. Ayrıca, Harikalar Diyarı’nın Alice’ine, Oz Büyücüsü’nün Dorothy’sine ve Neverland’in Wendy’sine de yer verdi. Ancak Moore'un 'The League Of Extraordinary Gentlemen: Century 2009' adlı son eserinde şeytani karakterinin, ünlü roman kahramanı Harry Potter ile çok fazla benzer özelliğe sahip olması serinin yazarı J.K.Rowling ile filmin dağıtımını üstlenen Warner Bros şirketinin dikkatini çekti. 
Eleştirmen Laura Sneddon’un haberine göre, 'The League Of Extraordinary Gentlemen: Century 2009'da ismi kitap boyunca açıklanmayan bu karakterin gizli yara izi ve Riddle adında bir akıl hocası var (Harry Potter’ın baş düşmanı Lord Voldemort’un gerçek adı olan Tom Riddle’ı çağrıştıran bir gönderme olduğu iddia ediliyor.) Ayrıca büyücülük okuluna gitmek için kullanılan ve Londra King’s Cross İstasyonu’nda bulunan gizli bir geçit bulunuyor. 
The Independent gazetesinin haberine göre kitapta Potter’ın en yakın arkadaşları olan Ron Weasley ve Hermione Granger’a da göndermeler bulunuyor. Warner Bros ve yazar Rowling'in çizgi romanın telif haklarını ihlal eden bir eser mi yoksa kabul edilebilir bir parodi mi olduğunu anlaması için piyasaya çıkmasını beklemeleri gerekecek. 
Kitabın tek kopyasını yaklaşık bir aydır elinde bulunduran eleştirmen Sneddon’a göre; anti-christ olarak nitelenen kahraman 'hem sosyal hem de kurgusal hayatta yaşanan ve gözlemlenen kötü gidişe getirilmiş bir yorum’. 
Zaman içinde yayınevlerinin daha az risk almak adına başarılı olmuş eserlerin reçetelerinin kullanmalarının özgünlüğü öldürdüğünü ve buna bağlı olarak ünlülerin biyografilerin giderek raflarda daha fazla yer kaplamasının olumsuzluğununu belirten Sneddon, Moore’un 'League Of Extraordinary Gentlemen' serisinin tamamının hiciv nitelikli olduğunu ve esinlendiği karakterlerine her zaman saygı duyduğunu belirtti. 


Kaynak - Radikal 

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails