22 Mayıs 2012 Salı

Red Kit Söyleşisinden İzlenimler

2. İstanbulles Çizgi Roman Festivali kapsamında gerçekleşen "Red Kit'in Türkiye Serüveni" dün Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nde 25 dinleyici ve  üç konuşmacı Levent Cantek, Okay Gönensin, Eray Canberk olmak üzere gerçekleşti 
Ahmet Yüksel'in izlenimlerini kendi ağzından okuyalım:


"Levent Cantek Red Kit'in genel bir Türkiye yayınlanış öyküsünü anlattı.
Okay Gönensin fransız lisesindeki rahiplerin "Tenten oku" baskısından bu yaşına kadar yaşadığı frankofon macerasını anlattı.
Eray Canberk yıllardır çevirdiği frankofonları ve YKY için çevirdiği Red Kit'leri anlattı.
Genelde Tenten ırkçılığını ve Red Kit'teki ırkçılık yaklaşımını sordu. Sergide böyle bir başlık varmış. neden zenciler arap bacı gibi konuşuyormuş? Daha önce pek çok yerde farklı lehceler üzerine konuşulmuştu, en azından bu forumda bile çizgi romanlardaki amerikan lehcelerinin doğru dürüst türkçeye çevrilemediği belirtilmişti.
Konuşmacılar sergideki bu ayrıntıyı görememişler meğer, "Red Kit'te ırkçılık mı var" diye birbirlerine bakıp şaşırdılar ve kendilerince "eğer varsa" diye başlayan cümleler kurdular.
En son Fındık ve Rintintin olayına girildi ve söyleşi bitti...
Allah başka dert vermesin..."

(bir tespit:ne kadar söyleşi yapanlar 3 erkek olsa da katılımcı erkek sayısı kadınlardan 1 fazlaydı. 13-12. bu da literatüre geçsin beyler... erkek egemen çizgi roman anlayışında devrime az kalmış... )


Fotoğraf-Haber: Ahmet Yüksel

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails