5 Mayıs 2011 Perşembe

ABD Vatandaşlığını İlk Terk Eden: Captain Amerika

Süperman'in ABD vatandaşlığından ayrılması hayli gürültü koparırken yıllar önce bir başkasının bunu bir defa yaptığı unutuluyor: Captain America
1941 yılından beri okurlarla buluşan Captain America üzerinde bayrak desen ve renklerini taşıyan bir karakter olarak niyetini hayli belli ediyor bilindiği üzere. Amerikan kartalının kanatları maskesinde, amerikan değerlerini koruyan ve "kızıl" değil beyaz olan yıldızıyla kalkanı ile maceracı ruhu simgeleyen çizmeleriyle o Amerikanın temsilcisi idi, hala da öyle. 180'inci sayısına kadar en azından.
İlk mutant kahraman Namor deniz, Toro ve Human Torch hava, Captain America da kara askeri kuvvetlerinin çizgi romandaki Timely comics yorumlu sembolüydüler amerikanın II. Dünya Savaşı sırasında. Nazi ve Japon güçleri yenilgiye uğratıp durdular mütemadiyen. Sistem için savaştılar, sistem için didindiler, sistem için yeri geldi sevdiklerini yitirdiler. Peki ama sistem onları nasıl gördü?
Alfa yayınlarının ülkemizde 1988 yılı itibariyle yayınladığı sayılarında karşımıza çıkan öyküleri okuyanlar hatırlayacaktırlar, Captain America, yanına zenci bir yardımcı; Falcon, alarak bir çok kötü adamla dövüşürken sistemi de sorguluyordu ucundan.
İşte o sıralar müthiş bir plan kuruluyordu kapalı kapılar ardında. Medya kullanılarak kamuoyu manipule edilecek, halk inandığı değerleri savunan Captain'a sırtını dönecekti. O sıralar ortaya çıkan Moonstone (Aytaşı) adlı süper tip kahramanlığa soyunuyor bu plana göre ve Captain'ı bir dövüşe sokuyordu. Sonra da aniden ölüveriyordu. Captain tutuklanarak içeri atılıyor bazı halktan insanlar silahlanarak onu cezaevinden kaçırmaya çalışıyorlardı. Sistemi savunan kahraman kaçsa sisteme karşı gelecek, kaçmasa belki de tuzak onu yutacaktır...
Kurtulur bilindiği üzere ve kendini aklar. Ancak sistemin ve savunduğu değerlerin basit bir medya oyunuyla alaşağı edilişine şahitlik etmiş olması onu derinden yaralamıştır.
İşte orjinal serinin 180. sayıda ülkesinin bayrağının renklerini taşımayan yeni bir kostümle ortaya çıkan Steve Rogers bundan böyle kendine NOMAD (Göçebe) diyecektir bir süre. Daha sonra da bayraklı kostümüne dönecektir tabii. Bu hikayenin tümü dilimizde yayınlandı merak edenler ulaşabilirler.
Kendi adıma ben pelerinle dövüşmeye alışık olmadığı için pelerinine basıp düştüğü kareye bayılmıştım. Bunun dışında da çok özel detaylar hatırlamıyorum. Ancak kahramanın temsil ettiği değerleri, popüler kültürü, medyayı, insanların balıksal ve iradesiz hafızalarını sorgulaması comics alemi açısından hayli hoş bir denemedir ve Süperman'in olayından çok öncedir... Amerikan TV'lerinde konuşan adamların "o zaten global bir kahraman" dediği ve "vatandaşlıktan çıkmasa da dünyanın kahramanı" olarak andıkları Superman bir önceki örnekten anladığımız üzere belli ki temsil ettiği süper gücü sorgular gibi yapacak ve nedamet getirerek göreve dönecek. Ölümden dönen Superman yanlıştan mı dönmeyecek? Kesin döner. Tek doğru var bu dünyada: Amerika!


Ümit Kireççi

2 yorum:

Unknown dedi ki...

tekrar okumak lazım,fakat 20 sayıdan sonrası çıkmadı...sonra ne oluyor...

Çizgi Roman Okurları Platformu (ÇROP) dedi ki...

Sonra :) Az önce bulup okudum soruyu yanıtlamak için.

İki sayı sonra Kızıl Kurukafa (Red Skull) ortaya çıkarak Captain'in yerine geçen genci öldürüyor. Kaptan da kostümüne geri dönerek aslında kostümün tam olarak ne ifade ettiğini vs sorguladı, ilan etti, propaganda yaptı ve elbette düşmanı evire çevire dövdü.

Ümit

Linkler

Related Posts with Thumbnails