8 Haziran 2009 Pazartesi

Teksas-Tommiks'e kurban giden tarihimiz

Habertürk'te yayınlanan 'Tarihin Arka Odası' programında tarihi belgelerin bir çizgi romana nasıl kurban gittiği izleyenlerin gözlerini yaşarttı.
7 Haziran 2009 / 19:32:35
Televizyon Gazetesi
Gazeteci Murat Bardakçı, oyuncu Pelin Batu ve tarihçi Erhan Afyoncu'nun her hafta farklı bir konuyu masaya yatırdığı ve son dönemin bir hayli dikkat çeken programlarından 'Tarihin Arka Odası', tarihimize verdiğimiz değeri ortaya çıkartan bölümüyle yine izleyiciyi ekrana çekti.
Murat Bardakçı, 19. yüzyıldan kalma Üsküdar Kadı kayıtlarının (Şeriye Sicili yani mahkeme kayıtları) bir çizgi romana nasıl kurban edildiğini gözler önüne serdi.
Üzerine Teksas-Tommiks ve benzeri çizgi romanlar yapıştırılan Osmanlı belgeleri, aslında 19. yüzyıl İstanbul sosyal yaşantısının en değerli kanıtlarıydı...
Bu duruma isyan eden Murat Bardakçı, "Bir toplumun sosyal yaşamını ortaya çıkartmak için en önemli belgedir. Üsküdar kadı kayıtları, yani mahkeme kayıtları... Kim böyle bir şey yapmış, üstüne Tommiks Teksas yapıştırmış? Böyle bir şey dünyanın hiçbir yerinde yoktur. İbret alınacak bir hadisedir bu" diyerek isyanını dile getirdi.
Bardakçı, çizgi romanı yırttıkça altından çıkan bu önemli belgeler, tarihimize verdiğimiz değerin de göstergesi niteliğindeydi.
Erhan Afyoncu, "Ne akılla yapılır bu, anlamak mümkün değil" derken, Pelin Batu ise, "Çocuğun birisi yapmıştır" görüşünde olduğunu ifade etti.
"19. yüzyıl İstanbul'unun sosyal tarihi bunlarla yazılır. Adli tarihi bunlarla yazılır. Çok eşeklik numuneleri geçti elime ama böyle bir şey görmemiştim" diyen Murat Bardakçı, okuduğu bir belgedeki yılın 1323 olduğunu, yani 1900'lü yılların başlarına tekabül ettiğini anlattı.


Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails