29 Haziran 2009 Pazartesi

Beyaz Zenci Çizgi Roman Karakterler

Pop'un kralı Michael Jackson'un yıllardır efsaneleşen "beyaza dönme" hikayesinin aslında kompleks, Diana Ross'a benzeme, beyaz olma estetik ameliyatları olmadığı ortaya çıktı. Tüm bu dedikoduların boş olduğu, aslında yıldızın Akdeniz Hastalığı da denen "vitiligo" hastalığının pençesinde kıvrandığı açıklandı. Bağışıklık sistemini etkileyen bu hastalığın tedavisi sırasında tenin rengini kaybettiği ve bir daha da düzelmediği anlaşıldı.
İşte bu gerçeklere rağmen "Zenci geldi beyaz gitti" gibi zibidik başlıklarla, Jackson'un ölümünü duyuran haberlerden yola çıkarak Marvel comics'in aslında zenci olup şu ortada beyaz olarak gezinen iki kötü kahramanını tanıtmak istedim:

TOMBSTONE (Mezartaşı)

Dikkatli çizgi roman okurları onu hem Bilka Yayınlarının "Örümcek Adam" serisinden hatırlayacaklardır hem de tv'de yayınlanan çizgi film dizisinden.
Asıl adı Lonnie Lincoln olan Tombstone Peter Parker'ın çalıştığı gazete Daily Bugle'ın editörü Joe "Robbie" Robertson'un çocukluk arkadaşıdır.
Dünyaya albino olarak gelen Lonnie "beyaz zenci" olduğu için herkesin kendisiyle alay ettiği bir dönemde Robbie'yle tanışıyor ve Robbie onunla alay etmeyen tek çocuk olunca da arkadaşlık kuruyorlar. Diğer bir deyişle, Lonnie çizgi filmdeki gibi "bir fabrika soygununda kimyasallara maruz kaldığı için" beyazlaşmış değil. Robbie'ye olan kini de o soygun değil.
Farklı hayatlar peşinde olan ikiliden Lonnie sokak dövüşçüsü olup Tombstone lakabını alırken Robbie gazeteci olur ve 20 yıllık bir ayrılık yaşarlar. Görünüşünü daha da korkunçlaştırmak isteyen Lonnie tüm dişlerini vampir gibi sivriltir. Yıllar sonra karşılaştıklarında Robbie ifade verir ve Lonnie hapse girer. Sonrası çok güzel bir intikam hikayesidir.
Yıllar sonra DIOX-3 adlı kimyasala maruz kalan Lonnie gerçekten de taş kadar soğuk ve sert bir cilde sahip olur. Ve evet hala beyaz bir zencidir.

NEKRA
Los Alamos National Laboratory nükleer tesisinde çalışan hamile zenci temizlik işçisi olan kadın radyasyona maruz kalır ve vampir dişli bembeyaz bir kız dünyaya getirir.
14 yaşına gelen Nekra (gerçek adı aynı zamanda), bir gün evden kaçar ve çölde yaşamaya başlar. Burada Jerome adlı bir gençle 6 yılını geçirir. Jerome da radyasyona maruz kalmış bir anne-babanın çocuğudur ve psişik güçleri vardır. Zamanla değişim geçiren genç Mandrill adlı Babun benzeri kötü adama dönüşür.
Ülkemizde pek bilinmiyor olabilecek olan Nekra'nın bir çok süper gücü vardır: Üstün kaba kuvveti yanı sıra çevresindekileri kontrolsüz öfke ve nefret nöbetlerine sokabiliyor, yaralanmıyor, zombie yaratma da dahil bir çok sihirleri yapabiliyor.
Bu beyaz zenci hanımın Daredevil, Avengers, Shanna the She-Devil, Spider-Woman gibi bir çok kahramanla dövüşmüşlüğü var.

Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails