14 Ocak 2009 Çarşamba

RAGMAN - Paçavraların Laneti!

Kapak Ragman 3... Yazı "Çalışmak Özgürleştirir (Almanca-Nazi Toplama Kampından)"
Ragman (Eskici), DC Comics'in Yahudi kökenli kahramanlarından biridir. 5 sayı süren ilk serisiyle 1976 yılında tanıştı okuyucularla. Daha sonra 1991'de tekrar 8 sayılık seriyle dönüş yaptıysa da kalıcı bir rol üstlenemedi süper kahramanlar camiasında. 6 sayılık RAGMAN: CRY OF THE DEAD kısa serisi de sadece onu tanıtan bir öykü sunabildi. Derken "Shadowpact" ve "Sentinels of Magic" gruplarının üyesi olarak yakın zamanda tekrar gündeme geldi ama bu defa kolay kaybedilecek gibi görünmüyor.

Gerçek adı Rory Regan olan, Ragman kullanılmış mal alan bir eskicidir. Babasıyla birlikte işlettiği eskici dükkanına satılan gşysilerden ve paçavralardan kendisine kostüm diken, Rory kod isim olarak Ragman'ı seçer ve Gotham gecelerinde suçlu kovalar. "Rag" aynı zamanda "paçavra" anlamına da gelmektedir. Bu bakımdan kahramanın adını "Paçavra Adam" olarak tercüme etmek komik gelse de kulağa uygun olabilir.

1991'de kostümün öyküsü az değişir. Kostüm suçluları yok eden Ragman sayesinde onların ruhunu emmektedir ve bu ruhların emilmesi kostümün sürekli acıkmasına neden olmaktadır. 8 sayılık seride kostüm yönetimi eline alınca kahraman sapıtır ve saldırganlaşır. Batman ve Rory'nin yakın dostu Rabbi (Haham) Luria onun bu durumdan kurtulmasına yardım ederken Luria ölür. Bunun sonucunda Ragman kostüm üzerinde hakimiyetini sağlar, ruh emmeyi öğrenir, o ruhlardan elde ettiği gücü de büyü yapmakta kullanır.

Şu ana kadar pek ele alınmamış olsa da buradan bu karakter ile ilgili bir köken tezi ortaya atmamda sakınca olmasa gerek: Ragman çizgi roman karakteri belki de 1925 yılında çekilen TheRagMan adlı sinema filminden uyarlanmış!

Edward F. Cline'i yönettiği, Willard Mack'in öyküsünü, Robert E. Hopkins'in senaryosunu kaleme aldığı filmin gösterim 16 Şubat 1925.

Filmin konusu tanıdık. Tim Kelly, kaldığı yetiştirme yurdu yanınca kaçan bir yetimdir. Artık New York sokakları onundur. Bu gezmeler sırasında Max Ginsberg adlı yaşlı, romatizmalı, yahudi eskiciyle tanışır. Bu tanışma da harika bir dostluğun başlangıcı olur.

Gerçi bu tez hemen çürüyebilecek gibi görünüyor. Tarih boyunca para ve mal değiş tokuşlarında ticaretten çok tefecilik yapmış olan yahudilerin çizgi romana konu olması şaşırtıcı olmaz. Ancak filmle olan benzerlikleri bir kenara bırakırsak Yahudi kökenli kahramanın süper gücüne bakmak istiyorum: "suçlu olarak belirlediğin kişileri cezalandırmak", "o suçluların ruhunu emmek", "onların sömürülen ruhlarını kendi çıkarına kullanmak ve güce çevirmek", "daha çok ruh sömürme ihtiyacı hissetmek", "sürekli bir ruh sömürme ihtiyacından dolayı sağa sola saldırıp suçlu yaratarak onları öldürmek"....

Photo

Çizgi roman sayfalarında daha "vicdan"la ilgili bir şeye rastlamadım. Umarım onu da işlerler bir gün. "Suçlu"nun tanımı tekrar yapılır umarım. "Ruhları sömürülenler" bir kez daha gözden geçirilir, "zavallılaştırılanların sömürülen ruhlarından güç elde etmek" sorgulanır çizgi roman sayfalarında... Umarım!
Paçavralar güç kazandırabilir... Ama Paçavraların laneti de çizgi romanı aşabilir!
Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails