14 Aralık 2008 Pazar

’Takdir’ Değil, ’Tekdir’ Edilecek Bir Uygulama



ESKİŞEHİR Milli Eğitim Müdürlüğü, öğrencilerin üzerinde çizgi roman ve film karakterlerinin resimlerinin bulunduğu çantaların kullanılmasını yasakladı.

Hürriyet’in haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri bu tutumu "takdir edilecek bir uygulama" olarak niteliyorlar.

Demek ki bugün yarın ülke genelinde bir çizgi roman karakteri yasağı rüzgárı esecek. Yazının girişinde "çizgi roman ve film karakterleri" diye yazdım ama aslına bakarsanız bunların ikisi de çoğunlukla aynı şey.

Ya önce çizgi roman çıkıyor, beğenilince filmi üretiliyor ya da tam tersi bir süreç izleniyor.

Çizgi romanların, çocukların hayal güçlerini geliştirmekte önemli rolleri olduğu bir sır değil.

Renklerin zenginliği ve yaratılan hayal dünyasının genişliği, çocukların da hayal dünyalarını geliştiren ve kişisel gelişimde önemli rolleri olan unsurlar.

Öte yandan çizgi romanlar, çocuğun hareket ve macera isteğini pasif olarak doyurmasını sağlayan bir görev de yerine getiriyorlar.

Öyküler kısa ve kolay okunur olduğu için okuma alışkanlığı kazanılmasında da önemli etkileri var.

Okuma eyleminin zorlama olmadan, zevk alınarak yapılan bir alışkanlığa dönüşmesinde çizgi romanların katkılarını anlatan çok sayıda bilimsel makale okudum.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin "takdir edilecek bir uygulama" dediği yasak, aslına bakarsanız bu ülkede Milli Eğitim’in asıl sorununun "eğitilmeleri gereken eğitimciler" olduğu gerçeğine işaret ediyor.

Zaten son derece sıkıcı olan eğitim sistemimizde, çocukların hiç olmazsa taşıdıkları çantalardan zevk almalarının neresi yanlış, bunu iyice bir açıklasalar da hep birlikte öğrensek.

Mehmet Y. YILMAZ
7 Eylül 2007


Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails