30 Temmuz 2008 Çarşamba

Mistik Olay ve X-Man Colossus

,
,
“Mistik Olay” filmiyle beyaz perdeye tekrar merhaba diyen M. Night Shyamalan kesinlikle sarsıcı bir film çekmiş. Politik açıdan çok eleştirilen Amerika’nın paranoyak yönü çizgi romanda yıllar önce Marvel Comics’de ele alınmıştı.

Aniden herkesin ölmeye/intihar etmeye başladığı bir Amerika’da genç bir öğretmen, sevdiği kadın ve küçük bir kız kaçmaya başlarlar. 1950′lerin kitlesel paranoya filmlerine benzediği iddia edilen filmde genel bir “Amerikan Paranoyası” havası hakim. Her an saldırıya uğrayacak olmak, her an tüm musibetlerin onları bulacağını beklemek, devamlı savunmaya hazır durumda kalmak… Unutmadan hatırlatayım filmin sonunda bu paranoya hastalığı ve ölümler Fransa’ya sıçrar!
Politik açıdan da çok eleştirilen Amerika’nın bu paranoyak yönü çizgi romanda yıllar önce Marvel Comics’de ele alınmıştı. 1994 yılında Ann Nocenti’nin yazdığı COLOSSUS: God’s Country öyküsü Marvel Comics’ce basıldı. Öyküde rus asıllı X-Man (ki o zamanlar daha gruba dahil değildir) Colossus’un amerika’ya ilk gelişi ve iş arayışı, bir ailenin yanında çalışmaya başlaması işlenir. Ancak Rus asıllı birinin kasabaya gelişi bir takım komplo teorilerinin kurulmasına neden olur. Buna ek olarak amerikayı saf tutmaya çalışan “The Cold Warriors” adlı organizasyonun olaylara bulaşması da paranoyayı azdırır
Film de iyi çizgi roman da her ikisi de önerilir.


Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"
Bu yazı ilk olarak http://www.tersninja.com/ 'da paylaşılmıştır.

,,

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails