Canavarı Kim, Nasıl, Niye, Niçin Uyandırdı? “V for VENDETTA”
GRAFİK ROMAN OKUMALARI
13 Şubat Cumartesi
16:30-19:30
Gazi Mehmet Emin Adanalı
1997 İngiltere’sinde geçen, Alan Moore’un yazdığı ve David Lloyd’un çizdiği, distopik hikayeyi tartışacağız. 1982 yılında ilk baskısı yapılan ve DC Comics tarafından ilk tamamlanmış ve renklendirilmiş şekliyle 1988’de ilk sayısı tekrar basıldıktan çok büyük ilgi gören ve sonra filmi de çekilen bu çizgi roman, etkili içeriği ve görselliği ile dikkatleri çekti.
Halkın oluşturduğu, "Devlet" kavramını işaretlediği otorite, halkın özgürlüklerinin teminatı olan sosyal kontratı hiçe sayarsa ve "canavar" uyanarak zincirlerinden boşanmaya kalkarsa, halkın özgürlüklerini geri kazanma hakkı doğar ama, bütün bunlardan önce, asıl sorulması gereken soru şu;
‘Canavarı kim, nasıl, niye, niçin uyandırdı?’
Bırakın grafik roman tarihini, tüm edebiyat eserleri içinde kanon sayılan bir yere sahip "V for Vendetta", geçen yüzyıla ait kalmış olması gereken faşizm kavramını --tüm sebep-sonuç ilişkileri içinde-- günümüz için geçmişten bakarak çerçeveliyor. Ve bu distopik hikaye, bugünün dünyasında, hepimize oldukça tanıdık geliyor.Nasıl Bir Atölye:
Yetişkinler için güncel ve kişisel konuların grafik roman anlatıları üzerinden konuşulacağı ve tartışılacağı bir atölye.
Genel Çerçeve:
Grafik Roman engin ve şaşırtıcı bir evren. Yetişkinler için pek de bilinmeyen ama 21. yüzyılda ciddi yükselişe geçmiş, görsel ifade biçimleri içinde bireyle derinden ve kişisel ilişki kuran bu hikaye anlatımını, Tommiks/Teksas veya süper kahramanların çok ötesinde, yetişkinler için yazılmış ve otoriteler tarafından edebi eser tanımına giren, hatta Pulitzer ve daha bir çok ödül kazanmış eserlerin içinden tadacağız; politikadan tarihe, biyografi ve otobiyografiden psikolojiye, kurgudan fabla, distopyadan erotikaya ve daha bir çok alana, değişik janrlar üzerinden okuyacağımız grafik romanlarla girip çıkarken, herkesi aklınıza gelebilecek her konuda zihninizde inanılmaz lezzet bırakacak bir yolculuk.
Başvuru: 05324244904-05323976587
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder