22 Şubat 2019 Cuma

Roberto Arlt Romanı "YEDİ DELİ ADAM" Çıktı

YEDİ DELİ ADAM
Roberto Arlt

Türkçesi: Saliha Nilüfer
Yayıma Hazırlayan: Evrim Öncül
Son Okuma: Arif Yıldız
Kapak Tasarımı: Deniz Akkol
Sayfa Düzeni: Semih Büyükkurt


Yedi Deli Adam, kendisine sürekli acı veren ruhunu görüp anlamaya çalışan bahtsız bir adamı ve etrafında şekillenen karanlık, absürd olaylar silsilesini anlatıyor. Delilik nöbetleriyle, ruhun ve zihnin tikleriyle, birbirinden ilginç karakterlerle, devrimci, anarşist yaklaşımlarla dolu, yazıldığı dönemin Buenos Aires’inin çarpıcı bir portresini çizen roman, Roberto Arlt’ın başyapıtı kabul ediliyor.

“Âcizane, Arlt’ın İsa olduğunu varsayalım. Dolayısıyla Arjantin İsrail, Buenos Aires de Kudüs’tür... Arlt keskin zekâlı, tehlikeyi göze alan, koşullara ayak uydurabilen, doğuştan hayatta kalma becerisine sahip biri... hiç kuşkusuz Arjantin ve Latin Amerika edebiyatının önemli bir parçası.”
— Roberto Bolaño

“Kitaptaki karakterler okurun ruhuna adeta musallat oluyor.”
— Julio Cortázar

“Bu kıyılarda edebiyat dâhisi olarak adlandırılacak biri varsa o Roberto Arlt’tır... sanattan ve büyük, tuhaf bir sanatçıdan... doğduğu şehri herkesten daha iyi, muhtemelen ölümsüz tangolar yazmış olanlardan bile daha derin anlamış birinden bahsediyorum.”
— Juan Carlos Onetti

ROBERTO ARLT
Roberto Arlt 1900’de Buenos Aires’te doğdu. Anne babası Avrupa göçmeniydi. Sert ve baskıcı babasıyla sorunlu bir ilişkisi vardı. Sekiz yaşında okuldan atıldıktan sonra kendi kendini eğitti. On altı yaşında evi terk etti. Tezgâhtarlık, kalaycı çıraklığı, boyacılık, tamircilik, kaynakçılık, tuğla fabrikasında müdürlük ve liman işçiliği gibi pek çok farklı iş yaptıktan sonra yerel bir gazetede çalışmaya başladı. İlk romanı El juguete rabioso 1926’da yayımlandı. Yedi Deli Adam (1929) ve devam kitabı Los lanzallamas (1931) yazarın başyapıtları olarak görülür. Hayattayken, Buenos Aires ve İspanya’daki gündelik hayatı anlattığı gazete makaleleriyle tanınan Arlt dört romanın yanı sıra birçok tiyatro oyunu ve kısa hikâye kaleme aldı. Modern Arjantin edebiyatına yön veren en önemli isimlerden sayılan yazar kırk iki yaşında hayatını kaybetti.      

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails