12 Şubat 2018 Pazartesi

Tan Burak'la Yeni "TARKAN Çizgi Roman Dergisi"ni Konuştuk

Büyük çizgi roman sanatçısı Sezgin Burak’ın ölümsüz kahramanı TARKAN 2018 yılı Şubat ayında usta sanatçının oğlu tarafından özel bir dergi formatında görücüye çıktı.

Batı Hun İmparatoru Atilla Hanın neferi, Altar’ın oğlu TARKAN’ı konuştuk Tan Burak’la:

KİREÇÇİ - Tarkan dergisi hakkında bilgi verebilir misiniz?

TAN BURAK - TARKAN’ın maceraları 1967 yılında Hürriyet gazetesinde başlayan ilk günlük yayınının ardından 1970 yılında haftalık dergi olarak yayınlanmaya başlamış ve 90’ların başına kadar Çarşamba günlerinin vazgeçilmez bir alışkanlığı olmuştu Tarkan okurları için. 16 Sayfa halinde tamamen renkli olarak yayınlanan Tarkan dergisi her yaştan okurun ilgiyle takip ettiği bir yayındı. Ancak, basın dünyamızdaki bazı olumsuz gelişmeler sonucunda, yayıncı müesseselerin el değiştirmesi ve bazılarının da kapanması sonucu, bildiğiniz gibi pek çok efsane dergi yayın hayatını sona erdirdi. Tarkan dergisi de maalesef bundan nasibini aldı. O nedenle çizgi romana ilgi azaldı gibi bir hükmü şahsen en baştan reddediyorum. Çizgi romanın nefes alacağı, onları yaşatacak ortamlar kayboldu desek daha doğru olacak. Şimdi biz bu ortamı, yani medyayı kendimiz oluşturmaya çalışıyoruz. O yüzden yayın firmamızın ismini de ALTAR MEDYA koyduk. İlk yayınımız da doğal olarak TARKAN Dergisi oluyor.

KİREÇÇİ - Tarkan denince aklımıza sinemadan "atıl Kurt'a" onlarca şey geliyor. Tarkan gibi muhteşem bir eserin hak ettiği yerde olduğuna inanıyor musunuz?

TAN BURAK - TARKAN elbette manevi olarak bugün hak ettiği yerde, okurlarının gönlünde, onların hayal dünyalarında baş köşede yer alıyor ve yaşıyor. Ancak, sorunuzdan, eserin yurtdışındaki emsalleri gibi maddi ve ticari olarak gerektiği gibi değerlendirilmiyor olması durumuyla ilgili yanıtımı beklediğinizi anlıyorum. Haklısınız, bu konuda söylenecek çok şey var ama ben inanıyorum ki yeni çalışmalarımızla okurların artan ilgisi karşısında bugüne kadar duyarsız kalan çevreler harekete geçecek ve yeni projeler için kapımızı çalacaklar. Fakat biz onların gelmesini de beklemeyeceğiz, hem kendi gücümüz hem de okurların desteğiyle yapılabilecek her türlü proje ve etkinliği hayata geçireceğiz. Gönüllülüğün gücünü hiç göz ardı etmemek lazım. Bugün gönlünde TARKAN ve çizgi roman sevgisini taşıyan ve kariyerlerinde çok iyi noktalarda olan dostlarımız var. Onların ne zaman talep edersek, hatta talep etmesek de yanımızda olduğunu, olacağını biliyoruz.

KİREÇÇİ - Tarkan'ın çizgi roman dergisiyle okurlara hatırlatılması ve genç olanlara tanıtılması sağlanırsa tekrar popüler olması ihtimali nedir sizce? Olur mu?

TAN BURAK - TARKAN dergisini yeniden yayınlama gayelerimizin en başında “Kendi Kahramanlarını” yeni nesillere ulaştırmak, onları haberdar etmek geliyor. Elbette, vefakar okurların da zaman içerisinde kaybettikleri Tarkan dergisi arşivini yeniden kitaplıklarına gururla yerleştirmesi için de bu yola çıktık. Popülerlik bugün TARKAN’ın pek de ihtiyacı olmadığı bir sıfat. Zira efsane olduktan sonra artık popüler olmanız gerekmiyor. Bugün 80 milyon yurttaşımızdan herhangi birisine mikrofon tutsanız TARKAN ve KURT deseniz mutlaka hatırlar ve size ya ATIL KURT der ya filmlerinden bahseder ya da küçük yaşlarda okuduğu TARKAN dergilerinden söz eder. Bizler yeni projeleri hayata geçirdikçe inanıyorum ki gündemde daha fazla yer alacak ve hem yaşayan hem de yaşatan bir kahraman olacak. Yaşatandan kastım TARKAN’da bütünleşen güzel hasletlerimizi, içimize nüfuz etmiş güzel değerleri yaşatmasıdır.

KİREÇÇİ -  Daha önce basılmış ve basılmamış olan tüm maceraların tekrar basılabilir hale gelmesi için nasıl çabaladığınızı yüzlerce sayfa scan ettiğinizi biliyoruz. Bize o süreci anlatabilir misiniz?

TAN BURAK - Aslında TARKAN dergisinin yayın hazırlığı yaklaşık 20 sene öncesine dayanıyor. Kendi kariyerim o yıllarda farklı bir alandaydı. Eğitimini aldığım mühendislik alanında, sektörün ve dünyanın önde gelen firmalarında çalıştım. Fakat bu çalışma dönemi hep “Clark Kent” modunda geçti. Bilgisayarla, en son teknolojilerle hep bu firmalarda tanıştım ama aklımın bir yanında hep bu ileri teknolojiyi TARKAN için nasıl kullanabilirim düşüncesi oldu. İlk internet sitemizi de 1999 yılında bu şekilde mühendis olarak çalıştığım firmada aldığım eğitimler sayesinde hazırladım. Sonrasında kendimi geliştirdim ve elbette konunun uzmanı arkadaşlarımdan da hep destek gördüm. Sevgili dostum Buyar Serbest’in özellikle çok büyük desteği oldu ki halen kendisi dergimizin Bilgi Teknolojileri danışmanıdır. TARKAN’ın binlerce sayfalık orijinal çizimlerini yine o dönemlerde aldığım büyük boy tarayıcı ile dijital ortama aktardım. Ev tipi, amatör bir cihazla bu kadar çok sayıda çizimi taramanın ve ham haldeki bu taramaları temizlemenin aylarca sürdüğünü burada aktarmama gerek yoktur sanırım. Tabi bunlar siyah beyaz olduğu için 2010 yılındaki renkli kitap dizisi için dijital ortamda en baştan renklendirilmesi gerekiyordu. Bu çalışmayı o dönemki yayın evimiz bünyesinde yaptık. Orijinal Tarkan dergilerindeki renkleri örnek alarak yapıldığı için çok dikkatli okurlar dışında bu çalışmanın dijital olduğu pek de fark edilmedi. Zaten orijinaline ne kadar sadık kalınırsa o derece beğeni alıyor ve başarılı bir çalışma oluyor.

KİREÇÇİ – Dönelim dergiye, kimler ve neler var dergide? Yani konuk yazarlar veya çizerler olacak mı?

TAN BURAK - TARKAN dergisini sadece TARKAN’ın maceralarının art arda yayınlandığı bir dergi olarak planlamıyoruz. Amacımız salt nostaljik bir dergi yayınlamak değil. Eğer öyle olsaydı zaten sınırlı sayıda, meraklıları için dijital tıpkı basımlar yapar ve dar bir çevrede bunları paylaşırdık. İleride belki bazı özel günler için böyle koleksiyonluk yayınlar yaparız ama henüz çok erken. Dergimizde yeni içeriklerin de yer almasını istiyoruz. Yeni içerikten kastım yepyeni, sıfırdan yazılıp çizilecek bir TARKAN macerası değil. İleride o da belki olabilir ama bunun için de henüz çok erken. Planladığımız yeni içeriklerin bazıları şunlar; En başta dergimiz ile birlikte abonelerimize hediye edilmek üzere büyük boy 50x70 cm bir TARKAN posteri hazırladık. Bunu özel kutusunda abonelerimize hediye edeceğiz. Derginin kapağından itibaren bazı tasarım yeniliklerimiz var, bunu hemen ilk sayıdan fark edebilirsiniz. TARKAN başlığının üzerinde SEZGİN BURAK’ın ESERİ notu yer alıyor, ayrıca başlığın sol tarafında bir TARKAN ile KURT figürü bulunuyor. Kapak tasarımı bunların dışında aynı tuttuk ve orijinal tasarımı, dergi ölçülerini koruduk. İç sayfalarda ise Tarkan maceralarının yanı sıra Sezgin Burak’ın emsalsiz zenginlikteki geniş arşivinden örneklere hem orta iki sayfada hem de arka kapak ve iç kapakta yer vereceğiz. Bildiğiniz gibi HÜDAVERDİ (BİZİMKİLER) ve ÇOBANÇANTASI karakterleri de sanatçının eseridir. Bunlardan bazı seçkiler veya düzenli sayfalar da yer alabilir. Bir diğer yenilik ise, TARKAN okurlarının kendi Tarkan çizimlerinin yer alacağı “SİZDEN GELENLER” köşesi olacak. Başarılı örnekleri bu köşede sergileyeceğiz, böylece Tarkan okurları kendi çizimlerini de dergide görme ve arşivlerine ekleme şansı bulacaklar. Kapak konusuna geri dönmek istiyorum. TARKAN dergisi kapakları geçmişte Sezgin Burak ve daha sonra kardeşi ressam Ersin Burak tarafından çizildi. Onlardan sonra rahmetli Cemal Dündar usta da kapakları çizdi. Bu geleneği bugün hem eski arşivimizle hem de Ersin Burak’ın yeni çizdiği kapaklar ile devam ettireceğiz. Belki ilerleyen dönemde şahsen hazırlayacağım bazı kapaklar da olabilir. Bunun yanı sıra, dergimizde dönem dönem bugünkü çizerlerden, ressamlardan birer TARKAN kapağı hazırlamalarını isteyeceğiz ve onların röportajına dergimizde yer vereceğiz.

KİREÇÇİ – İlerleyen sayılarda konuk sanatçılar yer alacak mı dergide?

TAN BURAK - TARKAN dergisinde Sezgin Burak arşivi dışında düzenli bir içerik olmayacak ancak, bazı özel sayılar yayınlayarak günümüz çizer/ressamlarından kısa Tarkan hikayelerine yer vermek isteriz. Geçmişte sevgili Hakan Alpin’in buna çok güzel bir örnek çalışması olmuştu. Yanılmıyorsam Darkwood Sakinleri isimli bir çizgi roman dergisi yayınlıyorlardı. 2 veya 3 sayfalık bir TARKAN yorumu olmuştu ve bizler de çok beğenmiştik. Bunun gibi çalışmaların bir araya getirildiği özel gün yayınları olabilir. 2018 Ekim ayı, Sezgin Burak’ı kaybedişimizin 40.Yıl dönümü olacak. Buna yönelik bir yayın olabilir.

KİREÇÇİ – TARKAN ve Sezgin Burak... Sosyal medyada çok özel fotoğraflar paylaşmıştınız. Kahramanın yaratıldığı, çizildiği, ilham aldığı o özel koşulları bize anlatır mısınız?

TAN BURAK - Elbette bunu ben anlatamam ama aile büyüklerim tarafından bana aktarılanların üzerine kendi yorumumu getirebilirim. Aslında Sezgin Burak’ı ve Tarkan’ı en iyi anlatan cümleler, annem Türkay Burak’ın kaleme aldığı “TARKAN’ın Yaratıcısı SEZGİN BURAK’ın HAYATI VE ESERLERİ” kitabında yer alıyor. Tüm Tarkan dostlarının bu kitaptan bir tane edinmesini öneririm. Eserin hiç de tesadüf eseri olmadığı, ne gibi bir eğitim ve birikimin sonucu olduğu bu kitaptan görülebilir. Ayrıca, Sezgin Burak’ın kendi yaşantısının da TARKAN’ın soluk soluğa okuduğunuz maceralardan geri kalır olmadığını yine bu kitapta görebilirsiniz. Vefatından sonra Hürriyet Kelebek ekinin manşetinde yazdığı gibi “O TARKAN’IN KENDİSİYDİ”. Bu her şeyi özetliyor aslında.

KİREÇÇİ – Tarihi doku ve fantastik alemler TARKAN’da bir arada yer alıyor. Okuyanlar bilir ama okumayanlara bu dokuyu nasıl anlatırdınız? Buradaki başarı sizce nedir?

TAN BURAK - Tarihimiz çok büyük, çok çarpıcı olaylar ve güçlü karakterdeki insanlarla, hükümdarlarla, gerçek kahramanlarla dolu. Ancak, kimse tarihi metinleri okurken bir tarihi çizgi roman okurken duyduğu heyecanı ve merakı duymuyor. Bunun pek çok sebebi vardır belki ama üslup ve teknik bence en belirleyici unsur. Tarihi metinlerin amacı belli, onlar birer belge ve belli kalıplar içerisinde bilgi aktarıyorlar. Fakat, kontrol bir sanatçının elindeyse ve onun bir de müthiş bir hayal gücü varsa tarihi olaylar bambaşka noktalara gidebilir. İşte Sezgin Burak bunu çok iyi başardı. Tarkan maceralarında yer alan gerçek mekanlar ve gerçek kişilerin yanına hayali mekanlar, hayali karakterler ve kahramanlar eklediğini görüyoruz Sezgin Burak’ın. Bu sayede kurguladığı hayal dünyasına bizi çekmesi ve hala da çekmeye devam etmesindeki büyü işte onun bu engin hayal gücüdür. Elbette, bu hayal gücünü kaleme kağıda aktaracak müthiş bir resim, çizgi yeteneği. Bunların bir araya gelmesiyle TARKAN gibi büyük bir eserin meydana gelmesi kaçınılmazdı.

 KİREÇÇİ – Dergide yardım aldığınız, yardım eden destek veren kimler oldu?


TAN BURAK - Sevgili Ümit, en büyük destekçimiz her zaman sizler, çizgi roman dostları, Tarkan okurları oldu ve olacaktır, buna gönülden inanıyorum. TARKAN okurlarının destek mesajları olmasa bizim kendi kendimize bir girişimde bulunmamız gerçekten çok güç ve de anlamsız olurdu. Onlar istediği için biz üzerimize düşen maddi manevi tüm sorumluluğu alarak yeniden bu yola çıktık. Diğer yandan, derginin hayata geçirilmesi için elbette bu projeye destek verenler oldu. En başta kendi ailem, eşim Ayfer hanım ve annem Türkay hanım. Onlar bu projeyi başlatmak istediğimde hemen desteklerini bildirdiler. Elbette ağabeyim Tarkan Burak da, kendi uzmanlık alanı olan Kurumsal Kimlik ve Marka konusunda desteğini verdi. Derginin içeriği ve tasarımı konusunda, tartışmasız bu konuda en yetkin, en önemli isim olan, amcam Ersin Burak’tan görüş ve olur aldım. Kendisi aynı zamanda dergimizin Genel Sanat Danışmanı olmasının yanı sıra, Tarkan kapak çizimleriyle, serbest illüstrasyon çalışmalarıyla da dergimize önderlik ediyor. Resmi bir yayın olmamız sebebiyle Hukuk ve de yayınların gelişimi için önemli bir kaynak olacağı için Reklam gibi diğer önemli konularda da dergimizin künyesinde de yer alan uzmanlarla birlikte çalışıyoruz. İçerik konusunda, renklendirme çalışması için de akademik dünyadan destek alıyoruz. Böylece sektör ve üniversite iş birliği anlamında da örnek bir çalışmanın içerisindeyiz diyebilirim. Amacımız zaten yeni nesillerin sadece Tarkan okuru olması değil, Tarkan ile ilgili olarak çalışmalarda da bilfiil yer alarak eseri yaşatmaya katkılarını sağlamaktır.

Röportaj için çok teşekkür ediyorum Sevgili Ümit. İlerleyen dönemde TARKAN ile ilgili olarak hayata geçireceğimiz yenilikçi girişimlerimizden de bahsetmeyi diliyorum. Güzel haberlerle görüşmek üzere. Sevgiler.

KİREÇÇİ - Merakla bekliyoruz, Tan Burak. Okuyanınız bol olsun. ÇROP'a zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. 

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails