2 Ekim 2016 Pazar

Yeni Şafak - Beyazperde çizgi romana tutunuyor

Paylaşım - Caner Özdurak

...

Marvel ve DC Comics hakimiyetinde olan çizgi roman sektörü son yıllarda sinemada da kendini göstermeye başladı. Hollywood'un orijinal hikaye bulamamasına bağlanan bu durum, filmlerin akabinde yeni çizgi romanları da beraberinde getiriyor. Romanların sıkı takipçileri ise halinden oldukça memnun.


Dünya onu ilk kez 1933 yılında, uzaydan gelip dünyayı istila edecek kötü bir adam olarak tanıdı. Superman'den bahsediyoruz. Çizerleri Jerry Siegel ve Joe Shuster, bu konseptten vazgeçip 1938'de "DC Comics #1"de, yeni Superman'i taytıyla, uçar vaziyette, göğsündeki S harfiyle iyilere yardım etmek için harekete geçen biri profille okura sundu. Aradan geçen 83 yıllık süre zarfında Batman, Örümcek Adam, Deadpool, Punisher, Daredevil gibi isimlerle farklı kahramanlık hikayeleri karşımıza çıktı. 60'lardan itibaren de bu hikayeler sinemaya uyarlanmaya başladı ve çizgi roman karakterlerinin "evreni" genişledi. Filmler çizgi romanları, yeni karakterler filmleri beslemeye devam ediyor. 2016 yılı boyunca Batman vs. Superman, Deadpool, Captain America: Civil War, X-Men: Apocalypse gibi çizgi romanların film uyarlamaları beyazperdede seyirciyle buluştu. Çizgi roman yayıncıları Marvel ve DC Comics, yayınladıkları süper kahraman serileriyle birlikte dünyayı hem edebiyatta hem sinemada kasıp kavurmayı sürdürüyor. Tüm bu hareketlilik içinde İstanbul'daki çizgi roman tutkunları geçtiğimiz günlerde bu yıl ilki düzenlenen İstanbul Comics and Art Festivali'nde buluştu. Bir tarafta Marvel-DC çekişmesi bir tarafta bağımsız çizerler son yayınları heyecanla yorumladı. Biz de çizgi sevdalılarıyla buluşup son yıllarda çizgi romana olan ilgi artışının sebeplerini konuştuk.

AMERİKA ETKİSİNDEN KURTULAMIYORUZ

Bağımsız çizer Caner Özdurak, "Karınca Yiyen" serisiyle savaşın insanlar üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor. Süperkahraman hikayelerinden ziyade bugün Türkiye ve Ortadoğu'da yaşanan savaşı eserlerinde konu edinen Özdurak ,"Kocaman bir hayvan küçük bir karıncanın peşinden koşar, burada da koca dünyanın küçük Orta Doğu sahanı üzerinde avlanma durumu var. Ben de savaşın insanlara olan etkisini biraz daha yavaş gelişen ve baloncukta olan çizgiyle anlatıyorum. Şu an baktığımızda çok satan çizgi romanların Amerikan tarzı olduğunu görürsünüz. Benim bağımsız olmamın nedeni de bu. Süper kahraman dediğimiz şey Amerikan orijinali olduğu için bir süper kahraman yaratıp onun adını Ahmet koyunca bu Amerikan çizgi romanlığından çıkmış olmuyor. Kaptan Amerika'nın Kaptan Türk olmasını beklememek lazım."

ORİJİNAL FİKİR BULAMIYORLAR

Özdurak, son yıllarda çizgi romana olan artışın nedenini ise film uyarlamalarına bağlıyor. Özdurak, süreci şöyle anlatıyor: "Hollywood'taki senaryo ve orijinal proje sıkıntısından dolayı Marvel ve DC'nin çizgi romanlarının filmi yapılıyor. Bundan dolayı ilgi arttı. Kendi evrenlerini oluşturup oradan filmler çıkarıyorlar. Bunun sinema tarafını da bizim genç kuşak takip ediyor. Bugün 13 yaşıındaki çocuk Deadpool'un çizgi romanını alıyor. Çizgi romanını bilmesi söz konusu bile olamaz. Haliyle filmlerden biliyor. Böylece dışarıdan içeriye gelen bir talep artışı söz konusu. Bir 10-15 sene önce kadınların ilgisi de bu kadar yoğun değildi. Sinemanın etkisiyle onlar da çizgi romanın sıkı takipçisi.


ANTİ KAHRAMANLARA YÖNELTECEK

İstanbul Tenis Eğitim ve Spor Kulubü Koordinatörü ve antrenörü Ömer Aldınlar sıkı bir çizgi roman takipçisi. Çıkan her yeni yayını ve filmi yakından takip ediyor. Evinde bir roman koleksiyonu oluşturan Aldınlar da son yıllardaki ilgiyi filmlere bağlayanlardan. Aldınlar'a göre yeni kuşağın her şeyden çabuk vazgeçme hali kısa sürede çizgi romanlara da yansıyacak ve süper kahramlanların yerini antikahramanlar alacak. Aldınlar, Türkiye'deki popülariteyi de X-Men serisinin 2000'de hayatımıza girmesine bağlıyor ve ekliyor: "Batman, Superman, Avengers serileri sinema sektöründe yer aldıkça ivme sürecek. Ama yeni kuşağın her şeyden sıkılma halleri bizi antikahramanlara yöneltecek. Wolverine ile başlayan bu akım Deadpool ile patladı.. Galaxy of Guardians gibi eğlenceli hatta Ant Man de dahil, böyle filmler çıktıkça çizgi roman sektörü de üretmeye devam eder."

MARVEL SİLDİ SÜPÜRDÜ

Piyasının en büyük hakimi ise kuşkusuz Marvel. Son çıkanları an be an takip eden okur standlarla en çok ilgiyi Marvel serisine gösteriyor. Arka Bahçe Yayınları satış sorumlusu Onur Kaya ilgiyi şöyle anlatıyor, "Batman'i herkes bilir. Ama 1989'da Tim Burton'un yaptığı Batman herkes tarafından denendi. Marvel çıktı. Evrenin kalanına dair ipucu yerleştirdi. Bir nevi yüksek prodüksiyonlu dizi moduna geçti. O yüzden insanlar izledikçe devamını merak ediyor. Farklı karakter gördükçe de gelip romanlarını soruyor.

ÇOCUKLAR ELİNDEN DÜŞÜRMÜYOR

Çizgi roman yetişkinleri yakalasa da çocukların ilgisini göz ardı etmemek gerek. Çocuklar kolay okunan, seyir keyfi yüksek romanları ellerinden düşürmüyor. Pedagojik çalışmalarla eserler veren Desen Yayınları'nın satış sorumlusu Hamza Yeldan'a göre çocuklar düz metinlere göre çizgi romanları okumayı daha çok seviyor: "Görsellerden daha farklı şeyler bulabiliyorlar, eğlenceli geliyor. Biz de yardımcı nitelikte şeyler hazırlamaya özen gösteriyoruz."

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails