18 Şubat 2016 Perşembe

Asterix - Milli İstihbarat'ın Başına Gelenler

Ümit Kireççi
...
Evet, gaddardır, diktatördür, özgür insanları sevmez zalim Sezar ama yine de doğru düzgün bir istihbarat teşkilatına ihtiyaç duyduğu da bir gerçektir. Bu düzenini korumasında veya en azından kumpaslarında işine yarayacak bir organizasyondur. 

Asterix "Kara Altın" macerasında gördüğümüz üzere ülkesi Mezopotamya bataklığındaki savaşlara batmış Sezar'ın Millius İstihbaratus'u hiç işine yaramamaktadır.



Asterix ve Kara Altın 
(L'Odyssee d'Asterix)

Yazan - Çizen: Uderzo
Çeviri: Ömer Erduran
Kaligrafi: Ferdi Sayışman
İkinci baskı, Aralık 1997
Remzi Kitabevi

Öyküsü kısaca şöyle bu maceranın: Galyalıları Romalı istilasından koruyan sihirli iksirin içine konan kaya yağı bitmiştir. Asterix ve Obelisk bu kaya yağını bulmak için Mezopotamyaya gitmek üzere yola çıkarlar. Bu arada Sezar'ın gizli servis şefi Millius İstihbaratus'un ajanı Sıfırsıfıraltiks onlara katılarak bu yolculuğu sabote etmeye niyetlenmiştir. Sezar'ın en büyük hayali bu maceranın sabote edilmesine bağlıdır: "Mükemmel! Bana bu harika sihrin sırrını getirirseniz, Triumvira'dan kurtulup, tüm Roma İmparatorluğunun diktatörü olabilirim sizi de servete boğarım."

Triumvira - Eski Roma'da devlet yönetiminde söz hakkı olan üç kol. Bizdeki Yasama, Yargı, Yürütme gibi bir şey... Sezar bunlardan kurtulursa diktatör olabileceğini ilan ediyor çizgi romanda...

Eğlenceli bir maceranın sonunda... Okuyun kendiniz görün olacakları. :) Ama şunu bilin ki işe yaramaz Millius İstihbaratus'la ajanı diktatör tarafından cezalandırılırken özgür kahramanlar kazanır. 

Bu macerada Millius İstihbaratus çizgi karakterinin dönemin FBI başkanı J. Edgar Hoover'a benzetildiğini belirtmek gerekir.

Sıfırsıfıraltiks ise Zardos filmindeki rolünden hatırladığımız Sean Connory'ye benzemektedir. 
Böylece hikayede hem FBI, hem haber alma teşkilatı, hem de 007 James Bond'unu canlandırmış olan bir oyuncu kullanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails