6 Şubat 2015 Cuma

ABD Mahkemesi: "Mutantlar İnsan Değildir" Kararı Aldı

Erim Bikkul
...
Marvel Comics'in belki de en popüler yayınlarından olan Stan Lee yaratısı kahraman X-Men grubu bildiğiniz üzere mutanttırlar. Yani süper güçleri vardır ve güçlerini sonradan elde eden diğer birçok kahramanın aksine güçlerini doğumla elde etmişlerdir. Stan Lee, X grubunu "Ayrımcılığa karşı yarattım" demiştir bir belgeselde. Yani toplumun baskın gruplarının karşısındaki azınlıkların, farklıların da hakları olduğunu, onların da insan gibi muamele görmesi gerektiğini işaret etmiştir. Zaten uzunca bir süre atomun çocukları olarak da anılan mutantların başlıca düşmanları "normal" insanlar olmuştur. İşte şimdilerde bir mahkeme mutantların insan olmadığına hükmetmiş. Neden mi? 

Şundan dolayı:

Amerika'da bebek ve oyuncak adı altında iki farklı kategori varmış. Gerçek insanların koleksiyon figürleri üretilirse iki kat vergi alınıyormuş. Buna "bebek" deniyormuş.
Kurgusal, uydurulmuş kahramanların figürü üretilir ise bu figür "oyuncak" olarak ele alınıyor ondan normal vergi alınıyormuş. 

Anlaşılan o ki X-Men figürü üreten firma fazladan vergi ödememek için dava açmış ve X-Men'lerin oyuncak olarak ele alınması gerektiğini savunmuş. Mahkeme de kararı sona bağladığında X-Men'lerin insan değil oyuncak olduğu kararını almış.

Böylece de saçma da olsa yıllarca Marvel'ın savunduğu mutantlar insandır tezi vergiler sözkonusu olunca bir anda kenara itilmiş.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails