2 Haziran 2014 Pazartesi

‘Çizgi Romanlarda Türkler Sergisi’ ve (Brüksel) ilgisizlik!

Kaynak - Yeni Haber
---
Çizgi roman denince aklan ilk gelen ülke Belçika’dır. Sevdiğimiz ünlü çizgi roman kahramanlarının çoğu Belçikalı.  Brüksel dünyanın bir numaralı “ çizgi roman”  müzesi olan  kenttir.  “Tintin (tenten)’in maceraları“ nın yaratıcısı Hergé ,” Spiru ve Gaston” ’un  yazarı Franquin,  “Blake et Mortimer” ’in yazarı Jacobs, “Texas Slim” ’in çizeri  Cuvelier ve daha sayıları elliye varan ünlü usta Belçika kökenli olup ekserisi  kariyerlerine Fransa’da devam etmişlerdir.

Türklerin Belçika’ya gelişlerinin 50.yıl anma etkinlikleri arasında  orijinal bir fikir olarak ortaya atılan “ Türklerin çizgi romandaki imajı ve yeri” konulu bir sergi düzenlenmesi başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş ve sergi 22 mayıs 2014  günü özellikle Belçikalı misafir ve protokolün huzurunda , “COMICS alla Turca”  adı altında açılmış. Serginin  adresi:  La Maison du Folklore et des Traditions, Rue du Chêne 19, Bruxelles ( Mannekin Pis ‘e yakın ).
Küratörlüğünü değerli bir Türk dostu   Alain Servantie ve Didier Pasamonik’in yaptığı ve Brüksel Belediyesi  Kültürden sorumlu  Başkan Yardımcısı Karine Lalieuxtarafından desteklenen  serginin baş  sponsorları  Türk derneklerinin kurduğu  PLATFORME 50 isimli 50.yıl anma grubu ve Belçika Milli Piyango idaresi LOTERİE NATIONALE.
Bana sergi hakkında değerli bilgiler veren ve sergiyi gezdiren Alain Servantie  bakın serginin amacını nasıl anlatıyor : “ Sergi Fransız dilinde yazılmış çizgi romanlarda  1919 yılından beri Türkiye ve Türkler hakkındaki olumlu yönde gelişen  fikirleri yansıtmakta.  Duvara asılan 35  çizgi roman planşı Oryantalist görünümlerden başlayarak  Türkiye’nin  XX. asırda yaşamış olduğu  değişik siyasi gelişmelerini çizgiler ve söyleşilerle  anlatıyor ve bu zaman dilimi içinde Türkler hakkında   Avrupa’da çizgi romanlardaki gelişen algılmayı gözler önüne seriyor. Bu şekilde elli yıl içinde frankofon yazarların Türklere bakış açısının olumlu yönde değişmiş olduğunu izlemliyoruz. Bu da 50.yıl anma günlerinde dikkate alınması  gereken bir durumdur..”
Eski İstanbul, Boğaziçi, Kapalıçarşı, Afyonkarahisar, Kapadokya,  Selçuklular, Truva savaşları, fesli paşalar,  örtülü  kadınlar, hamallar, Karakulak….ve bugünün gelişmiş Türkiye’sini ve insanını  yansıtan  çizgiler…hepsi var bu çizgi romanlarda.
Serginin ilginç yönlerinden biri de salonun bir bölümünde bugün Türkiye’de yayımlanmakta olan hiciv dergi ve çizgi romanlarına da güzel bir yer ayrılmış olması. Bu şekilde Türk çizgi romancılığının da promosyonu yapılmış.
Yıllar önce AB Komisyonu Genişleme Komiserliğinde  Türkiye masası şefi olarak da görev yapmış olan  Türk dostu  Alain Servantie  bu sergi ile ilgili olarak şimdiye dek Belçika’daki Türk  toplumundan  ve protokolünden fazla ilgi görmediklerini biraz üzüntülü bir tarzda  dile getirdi!  Anladığıma göre serginin açılışına Brüksel eski belediye Başkanı Fredy Tielemans ve Başkan Yardımcısı Karine Laliieux katılırken   bizim Kültür ve Turizm  Müşavirlerimizden  ve  yerli Türk basınından katılan olmamış?  Oysaki Türk dernekleri veya siyasiler tarafından düzenlenen anma konserleri dolup taştı bu anma etkinliklerinde!
Brüksel Belediyesinin ve  Belçika Milli Piyango İdaresinin destek verdiği bu etkinliğe bizim de hiç olmazsa ziyaret ederek ilgi göstermemiz gerekir diye düşünüyorum. Bu şekilde çoğumuzun  (ben dahil!) fazla ilgilenmediğimiz ancak 50 yıldır yaşadığımız Belçika’da çok popüler olan  bir kültür ve edebiyat dalı hakkında da bilgi ve görgümüz artar .
Serginin sorumlusu Alain Servantie büyük bir  tevazu ve dostlukla  sergiyi grup  olarak gezmek isteyenlere özel olarak gönüllü kılavuzluk yapacağını belirterek kendisine 0486 97 16 05 nolu cep telefonu veya ( ) adresinden ulaşılabileceğini ( alainservantie@yahoo.fr) belirtiyor.
Alain’e bu sempatik katkı ve teklifi ve  sergiyi gezdirip verdiği bilgiler  için teşekkür eder , bu ilginç sergiyi kapanmadan  gezmenizi öneririm.,
Not: sergi 15 Haziran 2014 tarihine kadar açıktır.
Yaşar Tümbaş yazıyor

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails