10 Ocak 2014 Cuma

İLK SUPERMAN’İN ÇİZERİ JOE SHUSTER’İN MİRASÇILARI DC COMICS’E KARŞI AÇTIKLARI DAVADA YENİK DÜŞTÜLER

Yazı: Benjamin Sutton (@bhsutton)
Çeviri: Gönül Öztopuz
Kaynak - Blog.Art Info 
Üç yargıçlı Amerikan federal temyiz mahkemesi, original Superman’in çizeri Joe Shuster’ın mirasçıları tarafından telif hakkı iddiasıyla açılan davada, DC Comics ve ana şirketi Warner Bros’un lehine karar verdi.  
Shuster’ın mirasçıları 2003 yılında, Shuster’ın 1938 yılında DC’ye sattığı ikonik çizgi roman süper kahramanı Superman’in haklarını yeniden kazanmak ümidiyle telif haklarının sona erdirilmesi adına bir dava açmışlardı.

Los Angeles Bölgesi’nden bir yargıç, çizgi roman yayımcısı lehine hükmünü çok daha önce vermişti. Kararında da DC ve Shuster’ın mirasçıları arasında imzalanan 1992 tarihli sözleşmeyi gerekçe göstermişti. Bu sözleşmede Shuster’ın mirasçılarının ömür boyu maaş karşılığında haklarını devrettikleri yazılıydı ve 1938 yılında yapılan anlaşmanın yerini alarak DC’nin Superman’in telif haklarını aldığını belgeler nitelikteydi. Temyiz yargıçları, kararda ikiye bir olarak ayrıldılar fakat  bu, kararın onanması anlamına geldi.

Mahkeme, kararında, bu kararın ayrıca “uzun soluklu efsanede, Çelik Adam’ın kendisi kadar yaşlı olan bir hikayeye dönüşen, “Superman’in telif haklarının mülkiyeti”ne ilişkin bir başka olası bölüme de son noktayı koyduklarına değindi. Çizgi roman dünyasının tarihçesinde, Superman’in 29 ila 34 yaşları arasında olduğu bilinir, bu durumda mahkemenin mülkiyet anlaşmazlığı süreci hakkındaki iddiası yanlış – bu anlaşmazlık, Çelik Adam’dan bile eskiye dayanıyor!


Muhalif yargıç Sidney Thomas ise, bu raporun, “Joe Shuster’ın kardeşlerinin, 1992 yılında 1938’deki telif hakkı imtiyazının yerini almak ve yürürlükten kaldırmak yetkilerini kanıtlamaya yeter nitelikte olmadığını ” yazmıştır. 

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails