23 Temmuz 2013 Salı

% 50'yi Yok Eden Adam!

Bir canlı hem ölüme aşık, ölüme yakın, hem çok güçlü, hem kibirli hem de herkese kafa tutan biri olabilir mi? Thanos The Mad Titan işte bunların hepsi olabilme özelliğine sahip bir Marvel Comics kötü adamıdır. İkinci sınıf bir sadakatle kendisine bağlı çetesiyle evrende sorun çıkaran ve tanrı olmaya çabalayan bu adam sonunda istediğine kavuşur, 6 sayılık muhteşem The Infinity Gauntlet öyküsünde ölüme kur yapmak için elde ettiği gücü kullanarak evrendeki canlıların % 50'sini yok eder... Çok şükür bu güç sadece kurgusaldır: 

Thanos, yakında bir Marvel sinema filminin kötü adamı olarak karşımıza çıkacak gibi görünürken Marvel Comics'in sürprizler içerdiği söylenen ve daha tanıtım sayısıyla bile comics alemini sallayan INFINITY hikayesinin de baş elemanlarından olacak gibidir. Hatta belki de merkezi...

İlk kez Iron Man'in 1973 yılı 55. sayısında ortaya çıkan, Thanos, Satürn'ün uydusunda yaşayan titanlardan biridir. İsmi  Yunan mitolojisinde ölümün bedenleşmiş hali anlamına gelen varlık, Thanatos'tan türetilmiştir. Belki kurgusal Thanos'un intihara meyilli nihilist oluşu ve kadın olarak tasvir edilen ölüme aşık oluşu da bu sebeptendir. Bu arada diğer titanların isimleri ve güçleri de çoğunlukla aynı kaynaktan beslenmiştir.   Annesinin ölümüne sebep olacak kadar deli olan bu karakterin yaratıcısı önemli bir usta: Jim Starlin'dir.

Defalarca tanrısallaşma şansını yakalayan ve her defasında ölümün tahtının yanında yer edinmeye çabalayan Thanos mücadelesini hep kaybetmiştir. Çünkü delidir ve gücünü diktatörce kullanmaya meyillidir. 

1990 yılı Thanos Quest öyküsünde tanrısallaşma yolunda maceraya atılan ve başarılı olan Thanos'un hikayesi The Infinity Gauntlet'e giden yolu açar. İki sayılık maceranın ve altı sayılık Infinity Gauntlet'in yazarı Jim Starlin, çizeri Ron Lim'dir. Thanos bu hikayede kadim tanrıların peşine düşer ve ellerinde tuttukları ama gücünü kullanamadıkları mücevherleri ele geçirir. Evrensel ruh, zaman, uzay, düşünce, gerçeklik ve gücü kontrol edebilen bu mücevherler deli Thanos'un eline geçince ilk yaptığı şey ölüme kur yapmak olur. Bu da bizi The Infinity Gauntlet'in ilk sayısına ulaştırır:

Ancak ölüme yakınlığı ve deliliği yetmezmiş gibi Thanos'un danışmanı ve akıl hocası Marvel evreninin şeytanı Mephisto olur. Mephisto onu tanrı olduğuna ve dilediği her şeyi kimseyi umursamadan yapabileceğine ikna eder. 

Bu da Thanos'u uzayın güzide bir bölgesinde kendisine saray yaptırmaya sevk eder. Bu ölüme adanmış bir saraydır ve Thanos artık hak ettiğine inandığı tahtta oturacaktır.

Ancak hala tutması gereken bir sözü vardır: Evrendeki canlıların yarısını yok etmek, öldürmek:




Artık insafsızlığın eşiğini aşmış olan Thanos için geri dönüş yoktur. Ölüme olan tutkusunu bir yana bırakırsak onun hayatında artık sevgi olmayacaktır. Bunun ispatı da kardeşi Eros (Starfox)'u kaçırması ve saf dışı bırakmasıdır. Titan Eros'un gücü karşısındaki kişiye sevgi aşılamak, vicdanlı davranmaya itebilmektir. Thanos onu sarayında esir tutar ve gücünü kullanmaması için ağzını yok eder. Sonra da gücünü denemek için ölümün eşiğinde olan ve en az kendisi kadar evreni ele geçirme meraklısı olan torunu Nebula'yı yanmış vücuduyla yaşama döndürür.  

Bu arada mitolojik tanrılar bir araya gelerek onu durdurma planları yaparlar. Sonuç hüsran olur. Neredeyse basit bir el hareketiyle saf dışı edilir mücadeleyi kaybederler. Thanos adeta yenilmezdir.

Yenilmezdir ve iyiden iyiye delirir. Ölüm artık onun eşiti değildir. Kadınsı bir kaprisle Thanos'un daha üstün olduğunu söyleyerek aşkını değil sadakatini sunar. Bu da onu zıvanadan çıkarır. Her şeyi yapmaya muktedir olan birinin Ölümü kendisine aşık edememesi olacak şey değildir. İstedi mi güneş sistemlerini yok edebilmektedir örneğin, daha ne olsun:



Bu arada geliyoruz 3. sayıya. Mitolojik tanrıların başarısız olduğu bir mücadeleye daha bilimsel ve kozmik tanrılar müdahale etmeye hazırlanırlar. Galactus, Celestials, Eternity, Living Tribunal, The Stranger, Order ve Kaos, Kronos, Hate ve Love, The Watcher tetikte beklemektedirler. Ama insan kahramanların bir planı vardır ve bunu uygulamak için onları engellerler. 

Aşağıda görülen muhteşem kahramanların sürpriz saldırısı gerçekleşir:


Bu saldırı büyük bir hüsranla sonuçlanır. Sadece ve sadece savaşmanın heyecanını tatmak için savaşan Thanos kahramanların hemen hepsini öldürür. Demir adamın kafası kopar. Örümcek adamın kafası taşla ezilir. Cyclops'un başı kırılmaz bir cama hapsedilir boğulur. Thor cama dönüştürülür, kırılır... Görülmeye değer bir savaştır ve yitirilir. Bunun üzerine kozmik tanrılar işe karışır. Dördüncü sayıda gerçekleşen olağanüstü savaşın sonunda Thanos galip gelir ve...: 

Bu da yetmez Thanos öylesi bir kibre kapılır ki Eternity'nin yerine geçerek bedeninden sıyrılır, evrenin bizzat kendisi olur. 

Bu da en büyük hatası olur çünkü savunmasız kalan bedenine ulaşan Nebula mücevherleri ele geçirerek tanrısal güce ulaşır. Thanos'un aradan çekilmesiyle Nebula'nın alt edilmesi kolaylaşır ancak şaka bir yana bu bile bir sayı sürer. Nebula tuzağa düşerek evreni eski haline getirir önce, sonra da... Gerisi ve anlatmadığım detaylar okunasıdır bence... Bulursanız ne yapın edin okuyun:

Marvel Comics'in son yıllarda adeta ciklet parasına telif verdiğine tanık oluyorken bu 6 sayılık destanın ülkemizde hala  basılmamış olmasını şaşkınlıkla karşılıyorum. Crusade, War, Abyss gibi devam öykülerinin yanı sıra bir de Infinity hikayesinin temelini oluşturan bu hikaye ayrıca Marvel Comics'in kozmik hemen her öyküsünün de kaynağı sayılabilecek ip uçlarını barındırıyor.Basılması ve çok okunması dileğiyle...

Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails