21 Mayıs 2013 Salı

ÇROP Ödülleri Röportajları - 1 / 42 Dergi

4. Türk Çizgi Roman Okurları Ödülleri'nde okurlarca aday gösterildikten sonra oylarla "En İyi Çizgi Roman Yayınlayan E-Dergi / Fanzin 2012" kategorisinde içinde yer alan inceleme yazılarıyla ödüle layık bulunan "42 e-dergi (Marmara Üniversitesi Bilim Kurgu ve Fantezi Kulübü)" sorularımızı yanıtladı:

ÇROP - Son dönemler gerçekleşen çizgi roman artışını nasıl görüyorsunuz?

42 - Oldukça umut verici buluyoruz. Bundan 3-4 sene öncesine oranla çok daha büyük bir fark olduğunu düşünüyoruz, bugün Amerika ve Avrupa çizgi romanları tatmin edici düzeyde çevrilip basılıyor, devam eden seriler düzenli olarak çıkıyor, keza bu durum İtalya için de geçerli. Türkiye’de de son 3-4 yılda epeyce gelişme katedildi, şimdi eski serilerin çevrilmesiyle birlikte, yeni seriler de gerek çevriliyor, gerekse ingilizce olarak getiriliyor. Umarız bu geçici bir dalga değildir tabi ki. Eski okurların da bildiği üzere, 2000’li yıllarda da böyle bir çizgi roman yağmuru olmuştu, ancak arkasından uzun bir süre sessiz kalınmıştı. Lakin bu seferki daha hızlı yükselen bir eğriye sahip, bu seferkinin kalıcı olacağını umuyoruz ve tahmin ediyoruz.

ÇROP - Ülkemiz çizgi roman sektörünün geleceğini nasıl buluyorsunuz?

42 - Yakın gelecekte kendinden daha fazla söz ettireceğine inanıyoruz. Özellikle son yıllarda manga kültürünün gelişmesiyle birlikte çizgi roman sektörü de giderek büyüyüp başka alt türleri de içine almaya başladı. Sadece yayın politikası olarak da değil tabi ki, çevremizde yurtdışındaki gibi kendi kitlesine sahip çizgiroman dükkanları görmeye başlıyoruz. Tahminimiz, bir kaç sene içerisinde bu tip dükkanlarımızın sayısının artması ve kendine çok daha fazla okur çekmesi.

ÇROP - Türk çizgi romanı için temenni ve umutlarınız nelerdir?

42 - En büyük arzumuz kendi ayakları üzerinde durabilen bir Türk çizgi roman sektörümüz olması. Ancak bunun yakın gelecekte olmasının pek mümkün olduğunu düşünmüyoruz bir çok açıdan. En büyük eksiğimiz, çizgi romana ulaşımın olmaması ve biraz lüks olarak kalması. İyi bir çizgi roman okuru olmamız gerekiyor, örneğin 90’lı yıllardan bu yana çevrilip yayınlanan devamlı eserleri toplasak, Amerika’daki bir yıllık çizgi roman külliyatının yanına bile yaklaşamayız. Kaldı ki, satış sayıları maalesef çizgi romanlara ulaşımın en kolay olduğu İstanbul için geçerli bir önerme, diğer ufak nüfuslu şehirlerden bahsedemiyoruz bile. Şimdiye kadar pek çok başarılı, kaliteli Türk çizgi romanı çıkartmış olsak da, maalesef gerekenin çok çok altında bir üretim yapıyoruz.

ÇROP - ÇROP Ödülleri oylaması 4. kez yapıldı. Bu oylama ve çizgi romanımız ilişkisi hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

42 - Sektörün gelişmesiyle ödüllerin ortaya çıkışı da aslında yakın zamanlara denk geliyorlar, bu da aslında biz aktifiz ve bir alt kültür dalına göre küçümsenemeyecek bir kitleyle devamlı bir şeyler üretmekteyiz demek. Ayrıca, çizgi roman alanında aktivite gerçekleştiren insanlar oldukça büyük efor harcıyorlar, çünkü yaptıkları şeylerin başarılı olması okuyucu kitle düşünüldüğünde bir çok etkiyi içinde barındırıyor. Bu ödüller bu üretken kişilere bir teşvik katıyor, ayrıca daha önceden bazı konular hakkında bilgisi olmayan kitleyi de araştırmaya ve okumaya yönlendiriyor, bu kültürün yayılmasına pozitif katkıda bulunuyor.

Diğer yanıtlar yolda...

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails