22 Eylül 2012 Cumartesi

İTEF – 4. İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali

İTEF – İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali 4. yılında, 1–4 Ekim'de İstanbul'da, 3–5 Ekim'de Ankara’da, 5–6 Ekim’de İzmir ve 5–6 Ekim’de Hatay'da okurlarla buluşturacak. Festivalin 2012 teması “Şehir ve Korku” olacak. Okuma ve tartışma etkinlikleri, öğrencilerle buluşmalar, atölye çalışmaları, imza etkinlikleri ve edebiyat partileri ile Türk ve Dünya edebiyatının en iyi örnekleri İTEF kapsamında sunulacak.
1 Ekim, 18:00 - 4 Ekim, 22:00
KargART Etkinliği · Düzenleyen: Karga Bar
1 Ekim Pazartesi 

18:00-19:00

Fabisad Yazarlarından: Şehir ve Korku
Altay Öktem, Doğu Yücel, Cem Özüduru +İdil Önemli

FABİSAD yazarları edebiyatta korku türünü ve şehri konu alan korku kurgularını masaya yatırıyorlar. Fantastik edebiyatın korku unsurlarından nasıl beslendiğini ve Türk edebiyatında bu türün yerini ve geçmişini ele alacaklar.

FABİSAD ile İTEF’in ortak etkinliğidir. Etkinlik dili Türkçedir.

19:00-20:00

Şehir Korkuları

Diana Çuli, Soti Triantafillou, Ece Erdoğuş, Khalil Bendip , Karin Karakaşlı moderatörlüğünde

Şehirleşme travmaları kırsaldan şehre göç edenlerin ve şehirde bulunanların yeni gelenlere uyum sorunlarına dair bir kurgu dünyası yaratmıştı denebilirse şimdi önümüzde toplumsal bilince yer etmiş binaların yıkılması, yenilenmesi, şehirlerin yeniden modellenmesi, bildik mahallelerin dönüştürülmesi, "soylulaştırılması" gibi konulara değinen yeni bir edebiyat olabilir. Şehirlerin dokusundaki değişime edebiyat nasıl karşılık veriyor sorusunu, Arnavut yazar Diana Çuli, Yunanistan'dan Soti Triantafillou, Ece Erdoğuş ve İranlı Khalil Bendip, Karin Karakaşlı moderatörlüğünde yanıtlayacaklar.

20.00-21.00

Camideki Ev’den Zehra’nın Cenneti’ne : İran Vakayinamesi
Khalil Bendib, Kader Abdolah + Gülenay Börekçi

Kesintiye uğramış toplumsal süreçlerin kurgusal yapıtlara yansımalarını, yok olmuş kamusal alanda ifade biçimlerini ve bu yok oluşun ortaya çıkardığı yeni kamusal alanlarda yeni direniş biçimlerinin ele alınacağı söyleşide dijital ortamda dağıtılıp Ortadoğu'nun yeraltı sahnesinde fenomen haline gelen Zahra's Paradise/ Zehra'nın Cenneti adlı çizgiromanın yazarı Khalil Bendip ile hem Şah hem de Humeyni rejimine muhalif İran asıllı fizikçi ve edebiyatçı Kader Abdolah yer alıyorlar.

Etkinlik dili Türkçe ve İngilizcedir.

2 Ekim Salı 

18:00-19:00

Edebiyatta Hayalgücünün yeri ve önemi
İnci Aral, Sevin Okyay, Barış Müstecaplıoğlu, Yiğit Değer Bengi moderatörlüğünde

Edebiyatta hayalgücünün yeri hep tartışılan bir konu oldu, fantastik edebiyat ve bilimkurgu çoğu zaman alt tür olarak görüldü, çocuksu bulundu ve hatta küçümsendi. Peki gerçekten hayalgücünü temel alan bu türler, diğer edebi türlerden sanıldığı kadar uzak mıdır?

FABİSAD ile İTEF’in ortak etkinliğidir. Etkinlik dili Türkçedir.

19:00-20:00

Tramvay Hatları

Jana Sramkova, Hande Altaylı moderated by Alexandra Büchler moderatörlüğünde

Tramvay Hatları Projesi 9 şehri yazar rezidansı programlarıyla bir araya getiriyor. Yazarlar misafir oldukları şehirleri tramvayla dolaşarak izlenimlerini matbu ve dijital bir kitapta toplanacak birer kısa öykü ile okurlara sunacaklar. Projenin İstanbul katılımcısı Çek yazar Jana Sramkova ve Prag katılımcısı Hande Altaylı, projenin fikir annesi Alexandra Büchler'in moderatörlüğünde Tramvay Hatları'nı okurlara arzediyorlar.

20:00-21:00

Writers Unlimited on Tour: Uncharted Territories

Antjie Krog, Rodaan Al Galidi, Adriaan Van Dijs, Ömer Erdem, Gülşah Elikbank

3 Ekim Çarşamba 

18:00-19:00

Yazarokur Performansı
Çiğdem y Mirol

Çiğdem y Mirol, KUARTET’in ilk kitabı olan Yüzüm Kitap, hem kitap hem de performans olma özellikleriyle sesli okunmaya, doğaçlama bir şekilde oynanmaya ve teatral bir şekilde yorumlanmaya müsait bir yapıdır. Bu yapının kapısı yazarokur performanslar sayesinde Yüzüm Kitap’ı, yazarı ve muhtemel okurlarıyla birlikte okuyarak,canlandırmaya her zaman açıktır. Çiğdem y Mirol, sesli ya da sesiz, yalnız ya da birlikte kitap okumayı seven bütün okurları keyifli bir kitap keşfedebilecekleri ‘yazarokur performans’a davet ediyor.

19.00-20.00

Manchester Letters/Manchester Mektupları

Jenn Ashworth, Nermin Yıldırım+ Çiğdem y Mirol
“Manchester Mektupları”, İngiliz yazar Jenn Ashworth ile Türk yazar

Nermin Yıldırım arasında gerçekleşen çevrimiçi yazışmayı sunuyor.
Yazarlarımız, önümüzdeki birkaç ay boyunca Manchester Mektupları blogunda ve bu etkinlikte de çalışma yaşamlarına ilişkin iç görülerini paylaşacaklar; hâlihazırdaki çalışmaları, ilham kaynakları ve içinde bulundukları sosyal ve politik ortamların yaratıcılıklarına nasıl etki ettiğini tartışacaklar.

20.00-21.00

Korku Öyküleri Okuma performansı/Horror Stories Reading Performance

Onat Bahadır, Levent Şenyürek, Galip Dursun

FABİSAD yazarları, edebiyatla korkuyu buluşturdukları öykülerini okuyorlar. FABİSAD ile İTEF’in ortak etkinliğidir. Etkinlik dili Türkçedir.

4 Ekim Perşembe

18.00-19.00

İsyankarın Sebebi: Gençlik Kabusları

Ned Beauman, Jenn Ashworth / Cihan Akkartal moderatörlüğünde

Ned Beauman ve Jenn Ashworth sisteme korku salan ve aynı zamanda dünyanın gidişatıyla ilgili kendine has korkuları olan gençlerin başkaldırısından ve ergenlik sıkıntılarından söz edecekler. Klasik bildungsroman/yaş dönümü romanı ile baş kişisi gençler olan anlatıların yaşadığımız çağda nasıl anlamlandığı konusu söyleşide masaya yatırılacak.

19:00-20:00

Tarihin dönüm noktalarında tuhaf birliktelikler

Jeffrey Lewis, Tuna Kiremitçi, Soti Triantafillou // Menekşe Toprak moderatörlüğünde

Doğu ile Batı'nın kesiştiği coğrafyalar tarihin keskin virajlarının, kritik dönemeçlerin de coğrafyaları olagelmiş. İkinci Dünya Savaşı Berlin'i, tarih boyunca Balkanlar ve Türkiye edebiyatın belgelediği bu türden toplumsal ve siyasal olayların mekânı olmuş. Fakat edebiyatın belgesel değerinden söz edilebilir mi? Dönem romanları yazıldıkları çağın ideolojik kriterlerinden bağımsız olarak geçmişe bakabilirler mi?
Etkinlik dili Türkçe ve İngilizcedir.

20:00-21:00

Café Amsterdam: Zamanda Yolculuk: Hakikat mi Kurgu mu?

Stine Jensen, Ayfer Tunç moderated by Müge Gürsoy Sökmen moderatörlüğünde

Hollandalı yazar Stine Jensen ve Ayfer Tunç, Müge Gürsoy Sökmen'in moderatörlüğünde kurguda hafızanın yerini, hatıraların kurgusal doğasını ve gerçeğin yeniden inşaası olarak hatırlamayı masaya yatıracaklar.

Etkinlik dili Türkçe ve İngilizcedir.

Etkinliği Sonja Hammel & Friends grubunun canlı performansı takip edecek.

Tüm etkinlikler ücretsizdir.....




TEF –4. İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali Facebook Sayfası

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails