Elizabeth Lee
22.09.2012
LOS ANGELES — Süperman’den Batman’a kadar tüm Hollywood kahramanları aslında çizgi roman olarak, ilk kez macera severlerin karşısına çıktı. Artık çizgi romanlar 30-40 yıl öncesine göre popüler olmasa da, şimdilerde teknolojik değişimden geçiyor ve genç okurların ilgisini çekmeyi hedefliyor.
Son 30 yıldır Los Angeles’taki bu kitapçı sadece çizgi roman satıyor. Evan Cray en sadık müşterilerden biri: “Kitabı elimde tutup, okumayı seviyorum.”
Kitap sayfalarında bir değişiklik yok gibi görünse de kitapçı Ryan Liebowitz yeniliklerin kapıda olduğunu söylüyor: “Son bir yılda çizgi romanlar dijital devrimden geçiyor.”
Dijital çizgi romanlar giderek daha fazla ilgi topluyor. Comixology adlı sitede 25 bin çizgi roman satılıyor. Bu rakamı, sitenin pazarlama müdürü Chip Mosher veriyor: “Son altı ile dokuz ay içinde, ipad üzerinde en fazla ciro yapan uygulama bizimki oldu.”
Comixology geçen yıl 19 milyon çizgi roman satmış. Bu yılsa hedef rakam 70 milyon. Dijital çizgi romanlar basılı olanlarla aynı fiyata satılıyor.
Çoğu çizgi roman yayıncısı, dijital kitapların tasarımında deneysel çalışmalar yapıyor.
Mark Waid, “Sayfayı çevirince yazılar şeffaflaşıyor, kahramanımız her zaman tam odakta oluyor. Burada fonda pirana sürüsü kahramanımıza yaklaşıyor,” diyor.
Thrillbent sitesinin kurucusu Mark Waid ise dijital kitaplarının tüm ekranı kapladığını söylüyor: “İster bilgisayar, ister televizyon olsun tüm ekranlar geniş ekran oluyor. Bu yüzden satışları yükseltmek istiyorsak bu formata uygun romanlar hazırlamak gerekiyor.”
Cognito Comics’in kurucusu Daniel Burwen, Ajax Operasyonu adlı romanında ses ve hareketli görüntü kullanıyor.
Okuyucular, romanın konusuyla ilgili tarihi bilgileri de okuyabiliyor.
Skype üzerinden konuşan Burwen sanal ortam sayesinde kitabının tüm dünyaya ulaştığını söylüyor: “Kitap sadece basılı olsaydı en fazla 5000 adet satardık. Ama dijital baskı sayesinde çok daha fazla sayıda okuyucuya ulaşma şansımız var.”
Dijital çizgi romancılar, okuyucuların artık filmlerde sıkça kullanılan şiddet unsurundan daha farklı şeyler istediklerini düşünüyor: “Eskiden çizgi romanların kapaklarında hep silahlı insanlar, başkalarına her an zarar vermeye hazır görünen karakterler bulunurdu.”
Liebowitz, artık dijital çizgi romanlar satıyor, okuyucuların hem eski tip hem de sanal romanları tercih ettiğini söylüyor: “Bazı çizgi romanlar var ki, ben bile sadece kağıda basılı hallerini seviyorum. Ama diğerlerini dijital ortamda okumak çok daha kolay ve rahat.”
Çizgi roman satanlar ister baskı ister sanal olsun, tüm kitaplarının önümüzdeki yıllarda daha fazla okuyucuya ulaşmasını umuyor.
Kaynak - VOA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder