Böyle bir karşılaşma mümkün mü? Uyanık bazı yayıncılar bunu gerçekleştirmiş midir? Evet... Kısa bir an için :)
Harry Potter'ı anlatmayacağım. Yazımın öznesi Mandrake. Bu yüzden de bu karşılaşmanın detaylarına girmeden önce Mandrake'yi anlatmam gerekiyor.
Mandrake ve dostu Abdullah (Lothar) bir dönem çizgi roman okurlarının en çok sevdiği çizgi roman kahramanlarıydı. İkiliden Mandrake sihir ve gizemleri çözerken Abdullah kas gücüyle destek olur sorunların üstesinden gelirlerdi. Ve şaka maka Mandrake ismi o denli ünlü olmuştu ki aynı ada sahip bir sihirbazımız bile var ülkemizde. "İsmi ayaklara düştü" diyebilirsiniz belki ve hatta haklı da olabilirsiniz çünkü hemen her boş arazide yürüdüğümüzde bir Mandrake'nin üzerine basıp geçiyor olabiliriz: Adamotu!
Öncelikle Mandrake hakkında kısa bazı bilgileri paylaşalım. Sihirbaz Mandrake the Magician ilk olarak çizgi bant (comic strip) olarak gazetelerde yayımlandı. Lee Falk, 11 Haziran 1934 tarihinde yayımlanan Mandrake'yi The Phantom (Kızılmaske - 17 Şubat 1936) adlı kahramanından biraz önce yaratmıştır. Phil Davis daha sonra çizerliğe geçerken Le Falk senaryolarını yazmıştır. Ülkemizde Mandrake'yi Tay Yayınları basmıştır.
İşte bu Mandrake sihirbazdır, büyücüdür, ilüzyonisttir. Kahramandır vs. Ama meğerse adının kökeni de sihirli bir bitkiden gelmekteymiş.
"Adam otu (Mandragora), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından Mandragora cinsini oluşturan sarı ya da mavimsi-mor renkli çiçekler açan bitkitürlerinin ortak adı" olarak tarif edilmiş Vikipedi'de. "Rozet yapraklı ve kazık köklü çok yıllık otsu bir bitki türleridir. Kökleri insana benzediği için, bu isim verilmiştir."... Bu insana benzeyen kök hadisesi öyle dikkat çekmiş ki ortaçağ tablolarına konu olmuş, bu benzerliğe mitolojik denebilecek kişilikler yakıştırılmıştır. Aşağıda dişi ve erkek Adam otu tasarımlarını göreceksiniz. İnternette geniş bir arama yapsanız onlarca eski tablo ve resmi görebileceksiniz.
Meraklısına biraz daha bilgi aktaralım. Dr. Adil ASIMGİL açıklıyor:
Diğer İsimleri: Abdüsselamotu, Ademotu,
İnsanotu..
Latince Adı: Mandragora Officinarum.. Bitki: Adamotu morumsu çiçekleri olan, toprak üstünde yapraklı, kazık köklü, geniş kahverengi renkli, bazen 1 bazen 3 parçalı köklere sahip, koyu yeşil yapraklı ve küçük kırmızı bir elma gibi meyvaları olan bir bitkidir. Yetiştiği Yerler: Akdeniz ülkelerinde, yurdumuzda da Ege ve Güney Anadolu'da kaya dipleri, boş sahalar ve ekilmemiş tarlalarda bulunur.. Tarihçe: Adamotu zehirli, hayallere sebep olan bu yüzden Mısır uygarlığından beri çeşitli mistik olaylarda kullanılan bir bitkidir. Meyveleri ünlü genç firavun Tutankamonun mezarında bulunmuştur. İngiltere'de 8. Henri zamanında insana benzeyen kökleri yüzünden, başarı getirdiğine inanılırdı. Ortaçağ'da Avrupa'da büyücülerin en çok başvurduğu bitkilerden biri haline gelmiştir.
Kullanılışı: Adamotunun kullanılan kısmı bitkiye
adını veren köklerdir. Bitkiye adamotu denmesinin sebebi kökünün az çok bir
insan heykeline benzemesidir. Kökler sonbaharda topraktan çıkarılır ve
güneşte kurutulur. Daha sonra kuruyan kök kazınarak toz haline getirilir. Bu toz
suyla karıştırılıp içilebileceği gibi merhem şeklinde haricen de sürülebilir.
İçindeki Maddeler: Skopolamin, hyoscyamin, atropin gibi alkaloidler içermektedir. Tıbbî Etkiler: Adamotu kökü cinsel isteği arttırıcı, bitkinliği yok edici, ağrı kesici, spazm çözücü ve uyuşturucu etkilere sahiptir. Ayrıca kuvvetli bir kusturucu ve ishal yapıcıdır. 20'şer miligram toz halinde, günde 3 kez içilir. Taze yapraklarından elde edilen öz veya kuru yapraklarının tozu balmumu ile karıştırılarak elde edilen merhem egzamalarda kullanılabilir. Çok eski inanışlara göre hasta şahsın vücudunda neresi ağrıyorsa, insana benzeyen kökün o kısmını kullanılırsa şifa bulur. Bu olay en azından psikolojik olarak tedaviye destek sağlar. |
Mandrake denince aklıma; sihirbaz olanını okumaktan çok keyif almayan biri olduğumdan, çoğunlukla Tom Mandrake adlı baba comics çizeri gelir aslında. Ama bu arada bu "insan benzeri ot" benzeşmesinin bir de Warhammer karakteri olarak vücut bulduğunu gördüm ki bu hayli keyifli bir keşifti benim için. Warhammer evreninde bu insansı bitki insanların memleketi Commorragh, adları da Dark Eldar olarak geçiyor ve... Meraklısı evrene dair bilgileri şuradan edinebilirler benim deştikçe kayboldum: Eldar :P
Veee Harry Potter - Mandrake müsabakası...
İşte yukarıdaki fotoğraf iki sihirbazın o efsanevi karşılaşmasının belgesidir. "Felsefe Taşı" filminde sihirbazlık öğretmenlerinden birinin sihirli bitkilerle ilgili verdiği derste karşılaşan Mandrake ve Harry Potter kısa ama kıyasıya bir mücadeleye girişmiştir. Mandrake topraktan çıkarılınca güçlü çığlıklar atarak insanları rahatsız eden sihirli bir bitkidir filmde ve Harry Potter ondan korunmak için kulaklık takmaktadır. İşte bu önlem Mandrake'yi saf dışı etmiş, Potter'a mücadeleyi kazandırmıştır. Böylece de bu yazının ana fikri de bitmiştir :O)
Bağıran Mandrake'yle (Adam Otu) ilgili eğlenceli bu fotoğrafı da paylaşarak bitirelim mevzuuyu:
Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder