20 Nisan 2012 Cuma

Küçük Gezgin Tosya`da - Bahattin Atak Çalışması

Çizgi Roman kahramanı Küçük Gezgin Ömer’e, yazarı ve çizeri olan Bahattin Atak’a şehrimize “Hoş geldiniz” demek için kendisini ikamet ettiği otelde ziyaret ettik.
“Sayın Atak, öncelikle sizin şahsınızda kahramanınız Küçük Gezgin’e de “Hoş geldiniz” dedikten sonra bu çalışmanız ve daha önceki Bab-ı âli’deki çizgi roman çalışmalarınız hakkında bize bilgi verebilir misiniz?”
Tosya Belediyesi /
BAHATTİN ATAK: “Efendim, bize gösterdiğiniz nezaketten dolayı çok teşekkür ederim. Benim çizgi roman maceram 1972 yılında Türkiye Gazetesi’nde başladı. O zamanlar sadece bir elin sayılı parmakları kadar arkadaş ile gazete çıkıyor ve sadece akşam baskısı yaparak İstanbul içinde bir yerel gazete olarak yayımlanıyordu. İlk çizgi romanım üç ay süren “Kara Doğan” idi.
Sonrasında gazetenin sahibi Enver Ören’in; “Sen bildiğim kadarıyla Eskişehirlisin. Battal Gazi külliyesi ve ‘Battal Gazi’nin mezarı da Eskişehir’de… Battal Gazi’nin filmlerin de yine Eskişehirli sinema sanatçısı Cüneyt Arkın Battal Gazi’yi oynuyor.
O zaman Battal Gazi’nin çizgi romanını da çizmek diğer bir Eskişehirli olarak sana düşüyor. Haydi bakalım Battal Gazi çizmeye” dedikten sonra Kara Doğan’ı o maceradan sonra çizemedim maalesef.
"Akşam ve Tercüman Gazetelerinde “Baykara” ve “ Alperen Barak” karakterlerini yıllarca çizdim. Bu arada yine başka bir Eskişehirli ressam arkadaşım Ali Recan ile “Yüzbaşı Volkan” dergisini Tay Yayınlarında yine yıllarca çizdim. Haftalık mecmua şeklinde yayımlanıyordu.”
“Bize Küçük Gezgin’i tanıtabilir misiniz?”
BAHATTİN ATAK: “Küçük Gezgin Ömer, bize yıllarca Amerika ve Avrupa güdümlü çizgi romanlara inat kendi kültürümüzü ve kendi benliğimizi anlatmak adına yapılmış bir çalışmadır.
Malumunuz Ayşegül Tatilde, yok çayırda, yok ayinde gibi kitaplarla beraber, Heidi gibi çizgi filmlerle yıllarca kilise çanları dinlettiler bu necip milletin güzide evlatlarına.
Küçük Gezgin Ömer bu faaliyetlere bir protestodur. Bir başkaldırıdır. Anadolu yollarına düştük beraber.
O, dağlarında kekik kokan Türkmen Dağarlarını, Torosları, Ecdat kanı ile sulanmış Çanakkale, Gelibolu, Dumlupınar’ı, Zeybeği, halayı, horonu, bar ile bir başka olan Anadolu coğrafyasını adım adım gezdik. Üç sene içinde 56 il ve ilçeyi gezdik.
Tarihini, evliyasını, ulemasını, doğal güzelliklerini gördük, öğrendik. Her bir kitapçıkta o ilin ilköğretim çocuklarına Belediyelerimizin bir kültür hizmeti olarak hediye ettik.
Onları nefes aldıkları, suyunu içip ekmeğini yediği kentlerinin tüm özelliklerini rengârenk çizgilerle ve fotoğraflarla süslenmiş bir şekilde kitapçıklar olarak sunduk. O kadar iltifat dolu mail ve mektuplar alıyoruz ki bu bizi gittiğimiz yolda daha sağlam adımlar atmamıza vesile oluyor.
İşte şimdi de Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin’in; “Küçük Gezgin Tosyamızı da gezsin” daveti üzerine geldik. “Küçük Gezgin Tosya’da” isimli kitapçığımızın hazırlık çalışması bitmek üzere. En geç bir ay içinde Tosyalı çocuklarımızın beğenilerine sunulacak.
Küçük Gezgin Ömer’in gözünden Tosya nasılmış? Görüp değerlendirmek sizlere kalıyor.”
“Efendim, altına imza atılacak olumlu ve bir o kadar da hayırlı bir çalışma yapıyorsunuz. Örnek vermek gerekirse Küçük Gezgin nerelere gitti?”
BAHATTİN ATAK: “Hay… Hay… Ömer Eskişehirli olduğu için öncelikle Eskişehir kitabı ile “Merhaba” dedi. Sonrasında mali müşavir olan babası Tahsin Bey ile Afyon, Kayseri, Kocaeli, Tekirdağ, Gelibolu, Dumlupınar, Mudanya, Tokat, Çorum, Bilecik, Söğüt, Tarsus, Ceyhan, Burhaniye, Bursa, Amasya, Suluova, Merzifon, Safranbolu gibi il ve ilçelerimize gitti ve bize kitapçıklarında anlattı.
“1972’den beri İstanbul basınında çizgi roman hazırladığınızı söylediniz. Ne kadar romanınız yayınlanmış olabilir?”
BAHATTİN ATAK: “Evet… Zor bir soru. Rakam vermek biraz güç ama yüzlerce diyebilirim. Bu arada çocuk yayıncılığında 200’den fazla yayınlanan kitapçıklarım oldu.”
“Bahattin Bey, hem size hem de Küçük Gezgin’e teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz. Tosya’mıza tekrar bekleriz.”
BAHATTİN ATAK: “Bizi misafir ettiğiniz için sizlere, sizler ile bizleri buluşturan Tosya’da bu çalışmayı yapmamıza imkân sağlayan Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin beyefendi ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ederiz.”
İlçemizde çizgi roman okurluğuna başlayan ilgiden duyduğu memnuniyeti ifade eden Bahattin Atak, jest yaparak 107 bölümden oluşan “Baykara Köhne Bizans” çizgi-roman serisinin yayınını gazetemize hediye etti. Önümüzdeki günlerde yayına başlayacak olan “Baykara”nın macerasını şimdiden çizgi roman okurlarımıza müjdeliyor, değerli üstadımız Bahattin Atak’a teşekkür ediyoruz.

Kaynak - Kastamonu Postası

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails