27 Nisan 2012 Cuma

“Bu Red Kit Başka Red Kit”

Vahşi batı dendiğinde akla ilk gelen, kötülerin korkulu rüyası, iyilerin dostu, gölgesinden bile hızlı silah çeken, hızlı atıyla ve sadık köpeğiyle maceradan maceraya koşan kahramanımızı tanımayan yoktur. Adını unutanlar için bir ipucu verelim nam-ı diğer “Yalnız Kovboy” sesiniz buraya kadar geliyor. Evet evet kahramanımız Red Kit. Red Kit’le tanışmamız uzun yıllara dayanır.

Çocukken evimize gelen Milliyet Gazetesi’nin köşesinde yayınlanan Red Kit’in maceralarını her gün sabırsızlıkla bekleyerek akşamları keyifle okurdum. Televizyonun hayatımıza girmesiyle önce siyah beyaz sonrada renkli televizyonda yayınlanan çizgi filmleri soluksuzca izledim. Çocukluğumda rüyalarımda ve oyunlarımda Hep Red Kit olup kötü adamları yakalardım.
Red Kit’in özgün adı Lucky Luke’dur. Belçikalı karikatürist Morris (1923-2001) tarafından çizilmiş çizgi romandır. Çizgi romanın maceralarından bazıları Fransız René Goscinny (1926-1977) tarafından yazılmıştır. Morris’in ölümünden sonra bazı maceralar Fransız Achdé tarafından çizilmiştir. 7 Aralık 1946 tarihinde Spirou dergisinin içinde yayınlanmaya başladığı günden bu yana dünyada en çok yayınlanan ve okunan çizgi roman kitapları arasına girmiştir. 1954-56 yılları arasında ülkemizde yayınlanmaya başlar. Türkiye’de çeşitli yayınevleri tarafında değişik formlarda basılır. Türkiye’de bugüne kadar tüm Red Kit serisi yayınlanmamıştır.
Sahafta, kitabevinde, TV’de her yerde yanı başımızdadır yalnız kahramanımız.
Kitabevi ziyaretlerimde Çizgi Roman raflarının arasında zaman geçirmek, çizgi kahramanlara yakın olmak vazgeçilmez bir alışkanlık. Yine bir çizgi roman rafında çocuklar için özel yazılmış, çizilmiş “Red Kit Morris’in İzinde” başlığıyla kitaplar ilgimi çekti. Yapı Kredi Yayınları Doğan Kardeş Kitaplığı’ndan yayınlanan bu kitapları incelediğimde bu kitapların bildiğimiz Red Kit kitaplarından farklı, maceralarının sosyal mesajlar içermesi çok sevindirdi. Tüm okurların keyifle ve merakla okuyacağı kitaplardı.


Bu Red Kit Başka Red Kit 
ABD’nin geri kalmış bölgelerinden felaket haberleri gelmektedir. Vahşi Batıda neredeyse kimse okumayı-yazmayı bilmemektedir. Senatörlerden durumdan kaygılıdır. Senatör Upgrade’den çok ilginç bir öneri gelir: “Silahların yerine tebeşir, silah fabrikalarının yerine kütüphane koyalım” der. Ve silah üreticisi ve satıcısı senatörlerden yuh sesleri yükselir, Senatonun tansiyonu yükselir. Ama fikrinden vazgeçmeyen senatör “BATIYA OKUL” harekâtı için oy ister. Oylama 2 ret oyuyla kabul edilir. Vahşi batı’da okuma yazma seferberliği başlar. Çok zaman geçmeden deneyimli öğretmen Irvin Straight yollara koyulur. Ama orası vahşi batıdır. Her an her her şey olur. Çok geçmeden haydutlar öğretmenin yolunu keser. Batının eğitim hamlesi başladığı gibi bitmek üzeredir ta ki iyilerin dostu kötülerin amansız düşmanı Red Kit gelene kadar. Haydutları etkisiz hale getiren yalnız kovboy öğretmene sorar orada ne yaptığını ve nereye gittiğini.
Öğretmen okul açıp halkı eğitmek üzere Raw Gulch’a gideceğini söyler. Red Kit oranın “Arizona’nın en tehlikeli kenti” olduğunu söyler. Öğretmen ise bu kararın isabetli olduğunu söyler. Ret Kid öğretmenin kendi desteği olmadan bu işi başaramayacağının farkındadır. Öğretmeni yalnız bırakırsa haydutlarca engelleneceğini, öldürülebileceğini düşünerek onunla gider. Zor günler geçer, barlar okul olur, engellemelere, saldırılara rağmen başarı yakındır. Red Kit kimi zaman öğretmenlik yapar onun desteği ve gayretiyle çalışmalar başarıya ulaşır. Ama kolay olmaz çok badireler atlatılır. Sonunda vahşi batıda silahlar bırakılır, kitaplar ele alınır. Keşke bu tüm dünyada gerçekleşecek bir ütopya olsa…
Her biri farklı yazarlarca romanlaştırılan ve renkli resimler çizilen “Morris’in İzinde Yeni Maceralarıyla Red Kit” kitapları Hem büyüklerin hem küçüklerin ellerinden düşürmeden kolay ve keyifle okuyacağı macera dolu keyifli bir kitap serisi raflardaki yerini almış.

Kitap Adı: Öğretmen – Red Kit
Yazar: Olivier Jean – Marie – Frank Ekinci
Çeviren: Orçun Türkay
Sayfa Sayısı: 87
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları Doğan Kardeş Kitaplığı


Aydın İleri
aydinileri @ gmail.com  

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails