1 Mart 2012 Perşembe

Manga Semineri ve Hayal Kırıklığı!

Tokyo Politeknik Üniversitesi’nden Doç. Atsushi Hosogaya'nın konuşmacı olarak katılacağı Manga Semineri duyurularını ÇROP Blog'dan yapmıştık hatırlanacağı üzere. Ankara, İstanbul ve İzmir'de gerçekeleşeceği bilgilerini paylaştığımız etkinliğin Taksim ayağına gitme gafletinde bulunanları son derece kötü sürprizlerin beklediğine tanık olduk.
Salonda yer alanların kaçamadığı, ayakta kalanların ise 15-20 dakika sonra etkinliği terk etmek zorunda kalması son derece üzücüydü. Diğer etkinlikler nasıl geçti geçecek bilmiyoruz ancak bu etkinliğin haberini yapmak ve aktarılan bilgileri paylaşmak üzere salonda yerini alan-almaya çalışan ÇROP üyelerinin izlenimlerini belki de ne iyi Ayhan Keçecioğlu aktaracak:
Japon Başkonsolosluğu Manga Semineri 28 Şubat 2012 izlenimleri

Girişte ücretsiz dergilerin olması, oturacağımız sandalyelerin üzerine iki sayfalık özet bilgi içeren yazı ve tanıtım broşürü bırakılmış olması güzeldi.
Geniş bir salonda, kocaman aynalar, şömineler olması güzeldi ancak üzerine minder yerleştirilmiş plastik sandalyeler pek bir iğreti duruyordu. 80 kişilik yer ayarlanmış olmasına rağmen konferansa 15 dakika kala insanların salona yağması, ayakta kalanlara bir yerlerden yeni sandalyeler getirilmesi, buna rağmen daha da bir sürü insanın ayakta kalması, oturanların otobüs kıvamında sıkışık oturması son derece berbattı. Bu kadar büyük bir salonda hiç bir ısı kaynağının olmaması, üstüne üstlük bir de havalandırma çalıştırılması kesinlikle kabustu. İnsanlar paltoları ile oturdukları halde üşüdüler.
***
Gelelim seminerin kendisine; sunum masasında örnek olarak dizilmiş 50’den fazla manga kitabı ve dergisi vardı.
Ancak sunum şöyle yapıldı, Doç. Atsushi Hosogaya manganın kapağını diz üstü bilgisayarın kamerasına tutup fotoğrafını çekerek windows photo viewer’da bizlere gösterdi. Anlık çekilen bu görsellerin kalitesinden bahsetmek bile istemiyorum.
Birbuçuk saatlik seminerin ilk bölümünde toplam 26 manga kapağı üzerine konuşma yapıldı. Görsellerin tamamı kitap kapaklarındandı. Çevirmen hanım ise daha da şaşırttı, kendisi de bu konu üzerine çalıştığı halde hiç bir manganın tam bilgisini edinemedik. Bu tercümanın eksikliği miydi sunumun boş oluşundan mı bilemiyorum. Ama özetle belirtmek gerekirse gösterilen mangaları google’dan aramak için gerekli bilgiye bile sahip olamadık.
Seminerin ikinci kısmında konuk hocanın üniversiteden fotoğraflar göstermesi ve bizi bilgilendirmesi kısmı daha da felaketti. Bilgisayardaki klasörde oldukça fazla görsel olmasına rağmen sadece dört kare fotoğraf gösterdi. Böylece bu kısım da hızlıca sona ermiş oldu.
Son kısımdaki soru-cevap kısmı hakkında söylenecek fazla birşey olmadı, beş tane, içeriği son derece zayıf, cevapları hiç te doyurucu olmayan soru cevabını dinledik.
Ayrıca gelen misafirler için de şunları söylenebilir; salonun soğuk olması insanların homurdanmasına yol açtı. Gördükleri görseli tanıyanlar yüksek sesle yanındakilerle bunları tartıştı. Sunum o derece sıkıcıydı ki yabancı misafir konuşurken insanlar da sohbet ettiler...
Sonuç olarak, soğuk bir salonda, “doçent” titri olan bir hocadan hayal kırıklığı yaratan bir sunum, içi boş bir birbuçuk saatlik zaman kaybı ve onun daha da üzücü olan türkçe tercümesine dahil oldum. Gerçekten unutulmayacak bir akşamdı!

Ayhan Keçecioğlu

Manga ekolünün diğer ekollerden yüksek satış ivmesi yakaladığı ülkemizde temennimiz bu satışların önünü kesecek, okuyucuyu küstürecek, heveslileri manga yazmaktan ve çizmekten vazgeçirecek etkinliklerin yapılmaması olacaktır!

Fotoğraf ve Ara Yorumlar - Ümit Kireççi

1 yorum:

Adsız dedi ki...

2 Mart tarihinde DEÜ. DESEM'de yapılan seminere her kesimden Manga severlerin, özellikle üniversiteli gençlerin ilgisi oldukça yoğundu.

Seminer kapsamında Manga'nın geçmişten günmüze seyrinin yanında sinevizyon gösteriminde, kullanılan çizim teknikleri ve farklı Manga tarzlarından örnekler sunuldu.

Sunum sonunda gençlerin sorularını cevaplayan Doç. Atsuhi Hosogaya ve Dilara Aybar, gösterilen yoğun ilgiden memnun kalırken, öğrencilerin bitmek bilmeyen soruları karşısında hayli şaşkındılar. Hatta birkaç öğrenci laptoplarını yanına alarak kendi çizdikleri Manga örneklerini Atsushi hosogaya ve Dilara Aybar'a göstererek eserleri hakkında yorumlar alırken kendilerini nasıl geliştirebilcekleri konusunda fikir aldılar.

Bir buçuk saatlik seminerin 3 saatte sonuçlanması sunumun ne denli başarılı geçtiğinin en güzel örneğiydi.

9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde gerçekleştirilen seminerin de oldukça güzel geçtiğini gözlemledik. Fakülte dekanı Prof. Halil Yoleri Hosogaya ve Aybar'a teşekkür belgesi vererek memnuniyetini belirtti.

Ege ve 9 Eylül Üniversitesi yönetimi de Manga ile ilgili çalışmalara başlamak istediklerini efade etti.

İzmirli olarak seminerlerin kısa sürede tekrarını bekliyoruz.

Tüm Ege'den dergisi ve FoçaPress Gazetesi - Çağdaş CAN

Linkler

Related Posts with Thumbnails