12 Ocak 2012 Perşembe

İBB KARİKATÜR VE MİZAH MERKEZİ

Bir Tarihin Korunduğu ve Aklın Aydınlanma Sürecinin Tanığı "Karikatür ve Mizah Merkezi" (Müzesi)
Türkiye’de müzeciliğin tarihi bilindiği gibi 19.YY sonlarında Aya İrini Kilisesinde kurulan İstanbul Arkeoloji Müzesinin başına getirilen ve kendisi de ünlü bir ressam olan Osman Hamdi Bey’in gayretleri ile başlamıştır. (1881)(1) Tarihin garip cilvesi mi demeli, Türkiye’de karikatürün tarihi de 19. YY ikinci yarısından sonra veya sonlarında başlar.
Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yayınlanmış ilk karikatür olarak, Ermeni harfli Türkçe Manzume-i Efkar (1866-1896) gazetesin sahibi ve başyazarı, milletvekili Garabet Panasyon’ı uzun kulaklar ile gösteren ve 1870 yılında Diyojen Dergisinde yayınlanan karikatür kabul edilirdi.(2)

İlk akla gelen yer Gülhane Parkı ve Darphane Binaları'nın bulunduğu yerdir. Hatta burada bir tören de düzenlenir.


KARİKATÜR MÜZESİ 1975 yılında, KARİKATÜRCÜLER DERNEĞİ'nin girişimleri ile İstanbul Belediyesi tarafından Tepebaşı'nda açıldı.

Sergi salonlarında “seramik veya heykel karikatür” örnekleri özgün eserlerle sergilenmektedir. Ayrıca aylık periyotlarla değişken sergiler planlanmaktadır.
KARİKATÜR VE MİZAH MÜZESİ Haziran 2009'da 2010 İstanbul Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında restorasyona alınmıştır. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait Gazanfer Ağa Medresesi yerine, kendisine ait yeni bir binayı tahsis etmiştir.2010 Yılından sonra teknik ve bürokratik nedenleri isim değişikliği yapılarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Karikatür Ve Mizah Merkezi adıyla faalyiyetlerini sürdürmektedir. Karikatür Ve Mizah Merkezi'nin yönetimi Karikatürist Erdoğan Bozok tarafından yürütülmektedir.
Karikatür ve Mizah Merkezi, Pazar ve Pazartesi dışında haftanın tüm günleri 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
İletişim:Adres: Refik Saydam cad. Çatma Mesçid Mahallesi, Tâli Sok. - Tepebaşı - İstanbul (Kasım Paşa Stadı'nın üzeri).Tel: 0212 256 42 58 ve 0212 256 42 68e-posta: karikaturvemizahmerkezi@gmail.com

Bu yazı ÇROP'A sayın Akdağ Saydut'un derlediği doyurucu bilgilerden tadımlık aktarılmıştır. Tamamını okumak için buradan giriş yapabilirsiniz.

1 yorum:

ali dedi ki...

karikatür çizimi ilkokullarda ders olarak öğretilse ne kadar yararlı olurdu.resim dersleri kesinlikle angarya olarak geçiyor.

büyük beyaz

Linkler

Related Posts with Thumbnails