21 Eylül 2011 Çarşamba

Çocuk Araştırma Merkezi (ÇAM) Nedir?

Çocuk Araştırma Merkezi (ÇAM) Çizgi Roman kitaplığını genişlettiğimizi söylüyoruz ama ÇROP ne için uğraşıyor, ÇAM nedir ve ne işe yarayacaktır açıklamasını sanki biraz kısa geçiyoruz. ÇAM kurucusu ve yöneticisi sayın Yrd. Doç. DR. Necdet Neydim (İÜ Çeviribilim Öğr. Üyesi) bunu kendi anlatsın en iyisi:Çocuk Araştırmaları Merkezi (ÇAM) Açıldı


1997 yılında Almanya’nın Münih kentinde bulunan Uluslararası Gençlik Kütüphanesi’ne araştırma yapmaya gitmiş ve gördüğümde büyülenmiştim. (http://www.ijb.de/)


1000 dönümlük bir alanda, içinde gölü de olan bir prens şatosuydu. Her dilden yaklaşık 650 bin çocuk kitabı vardı. Araştırma salonunda (Studiensaal) 30 bini aşkın araştırma kitabı bulunuyordu. Şato’nun her bir salonuna ve kulesine yazar, çizer ve kurucuların adı verilmişti. Michael Ende, Erich Kaestner gibi yazar isimleri kulelere verilmişti, kurucu Jella Lepman’ın adı ise bir salona. Bizim için hayal gibiydi.


Aynı dönemlerde Profesör Turgay Kurultay da Frankfurt’ta Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi’ne bağlı Gençlik Kitapları Araştırma Enstitüsü’nde (Jugendbuchforschungsinstitut) araştırmalar yapıyordu. Türkiye’ye dönüşümüzde bu gözlem ve birikimler bizde de yeni düşlerin oluşmasına neden oldu.


Öncelikle araştırmacıları bir araya getirmemiz ve bir örgütlenme gerçekleştirmemiz gerekiyordu. ÇİKEDAD’ı kurduk. Jale Baysal, Necdet Neydim, Tülin Tankut, Yusuf Çotuksöken, Turgay Kurultay, Nihal Kuyumcu, Firdevs Gümüşoğlu, Turan Yüksel, Nuran Turan ve Nazan Erkmen kurucu oldular. İsmet Kür de en büyük destekçimizdi. Ardından çoğaldık. Her anlamda. Araştırma ve araştırmacılarımız çoğaldı.


Derneğin temel amaçları arasında araştırmacıları bir araya getirmek, bilgi paylaşımı sağlamak, panel, sempozyum, kurultaylar yapmak vardı. Gerçekleştirdik. Yapılanlara destek olduk. Ankara, İstanbul, Edirne, Çanakkale, Eskişehir, İzmir, Sakarya, Kocaeli Üniversitelerinde “Çocuk ve Gençlik Edebiyatı” üzerine çalışan, ilgi duyan akademisyenleri bir araya getirdik. En önemli amacımız ise bir araştırma merkezi kurmaktı. On yıllık bir düştü ve sonunda onu da gerçekleştirdik. Bu konuda STK dayanışmasını ilke edinen Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı’nın değerli yöneticilerinin desteği unutulmaz. Bize mekanlarını açtılar. ÇAM gerçek bir dayanışma, paylaşma ürünü olarak doğdu. Alana gönül veren akademisyen, yazar, çizer, yayıncı her kesimden inanılmaz güzellikte destek gördük. Onlar bu sürece sahip çıktılar, çünkü bu onlara aitti, onlar sahip çıktıkça da varlığını sürdürecek.

Yurt dışından da kurumsal desteklerimiz olacak. Kısa vadede ulusal, uzun vadede uluslar arası bir merkez olmak en büyük amacımız; ancak elbette merdivenleri ağır ağır çıkmakta yarar var. Geldiğimiz her nokta bizim için sıfır noktası olacaktır.


ÇAM, yalnızca çocuk ve gençlik edebiyatı ürünlerine açık olmayacak, bu alanın yanında psikoloji, sosyoloji, antropoloji, hukuk vd. disiplinlerdeki araştırmalar da burada yer alacak ve yazarı, çizeri, araştırmacısıyla alana ilgi duyanlara açık olacak. Merkezimizde basılı ürünlerin yanı sıra, görsel işitsel belgelerin de yer alması için çaba gösterilecek.


Merkezimize kitap, belge (yazılı, görsel ve işitsel) göndermek isteyenler Rıhtım Cad. Yoğurtçu Şükrü Sok. No: 19 Kadıköy/İstanbul adresine gönderebilirler. Belgeler uzmanına danışıldıktan sonra arşivlenecektir. Daha geniş bilgi almak isteyenler necdet.neydim@gmail.com adresine yazabilirler.


Necdet Neydim

ÇİKEDAD Başkanı

Not - Bu yazı ilk kez 20 Haziran 2007 tarihinde ÇROP Wordpress Blogunda paylaşılmıştır.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails