15.05.2011
Şüphesiz, Amerikan kültürünün yarattığı en büyük kahramanlardan biri Superman. ABD’nin süper gücünün sembolü adeta. Ancak, geçen hafta, devrim niteliğinde bir açıklama yapıyor ve Amerikan vatandaşlığından vazgeçtiğini ilan ediyor Superman!
Çizgi romanın 900. sayısında, İran’daki rejim karşıtı göstericilere destek vermek için İran’a kişisel bir ziyarette bulunan Superman’in bu ziyareti -İran hükümeti tarafından Amerika’nın bir kahramanı olarak algılandığı için- savaş nedeni sayılıyor.
Tüm aksiyonlarının Amerikan politikasına hizmet ettiği şeklinde algılanmasından yorulduğunu söyleyen Superman, Amerikan vatandaşlığından vazgeçtiğini söylerken ‘Amerika’nın tarzı, dürüstlük ve adalet kavramlarıyla örtüşmüyor artık’ şeklinde bir açıklama yapıyor.
ABD’nin politikalarını eleştiririz, ABD’lileri ‘dünyadan bihaber’ olmakla suçlarız, bunlar ayrı, ama sahip oldukları ifade özgürlüğüne edecek bir laf bulamayız. Öz eleştiri konusundaki özgürlüklerine ancak öykünebiliriz.
Misal, Nasreddin Hoca çizgi romanında, birtakım siyasi gerekçeler öne sürerek Türk vatandaşlığından vazgeçtiğini ilan ediyor...
Hayal bile edemeyiz...(!)
22.05.2011
Şenlik kelimesi ‘şen’ olmayı, neşeyi içerdiğinden olsa gerek, birilerini rahatsız etmiş. Şöyle ki, Akşehir Belediyesi, elli yıldır yapılan ‘Uluslararası Nasreddin Hoca Şenliği’nin adını değiştirerek ‘Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri’ yapmış. Nasreddin Hoca gibi dünyaya mal olmuş bir halk önderi ve bilge kişinin adına düzenlenen etkinliklere ‘şenlik’ adı vermek, bu tarihi kişiliğin anlamını hafifletiyormuş. Bazı okurlar belki hatırlar, geçtiğimiz hafta, ABD’nin en büyük kahramanlarından Superman’in, çizgi romanın yayımlanan son sayısında ABD vatandaşlığından çıktığını duyurmuş ve Amerika’nın özgürlük anlayışına öykündüğümüzü belirtmiştik.
Yazının sonunda da bir karşılaştırma yapmak maksadıyla, “Düşünsenize, Nasreddin Hoca çizgi romanında, birtakım siyasi gerekçeler öne sürerek Türk vatandaşlığından vazgeçtiğini ilan ediyor... Hayal bile edemeyiz” yorumunda bulunmuştuk. Biz Nasreddin Hoca’yla ilgili bu anlamda hayal bile kuramazken, birileri Nasreddin Hoca’yı çoktan siyasileştirmiş bile. Elli yıldır gelenekselleşen ve Hoca’nın mizahi kimliğiyle çok güzel örtüşen ‘şenlik’ kavramı, sırf birileri öyle istediği için ortadan kaldırılmış. Tıpkı, -sırf birileri beğenmediği için- yıkılan, yok edilen heykeller, koca koca anıtlar gibi, Nasreddin Hoca’nın ‘şen’ ve ‘şenlik’li anma törenleri de siyasetin kibirli ciddiyetinden nasibini almış.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder