Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin organizasyonunda gerçekleştirilen Kocaeli Kitap Fuarı bu yıl Uluslararası Fuar Merkezinde 14-22 Mayıs 2011 tarihleri arasında kitapseverlere hizmet veriyor. Fuara yayınevleri, sivil toplum kuruluşları ve; sıkı durun sahaflar katılıyor. Hem de neredeyse tamamı çizgi roman ve popüler kültür ürünleri de satan sahaflar!
Yahya Kaptandan kalkan belediye otobüsleri Kocaeli’nin her yerinden ring seferler yapıyor. Fuar, 10.30-21.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Kendi aracıyla gelenler genellikle otoparkta yer buluyorlar. Ben rahatlıkla buldum mesela. TÜYAP’ın aksine otopark bedava! Fuar, merkezi bir yerde olduğu için trafik, gecikme gibi rahatsızlıkları da yaşamıyorsunuz. Fuara giriş ücretini ne kadar belirlemişler diye merak ederek içeri girip gişe aramaya başladım. Ancak gişe bulamadım. Çünkü fuara giriş te bedava! TÜYAPa gitmek için çektiğim sıkıntı ve yaptığım masraflar geldi de aklıma!..
Güzel bir bahar günü fuar kapısı önündeki büfede soluklanıp çay tost molası verdikten sonra devasa panodan yerleşim planını inceleyip içeri girdim. Fuar kocaman üç salondan oluşuyor. Salonlardan birisi, güzel sanatlar, kafeler ve sahaflara ayrılmış. Diğer ikisi yayınevleri ve STK’lara ayrılmış. Tabiiki ben sahaflardan başladım gezmeye. Kocaeli’nden ve İstanbul2dan bir dolu sahaf dünya kadar ürünü sergiliyorlar. Üstelik öyle İstanbul fiyatları gibi değil. 1 veya 2 TLye Tay Zagor ciltleri alabiliyorsunuz mesela. Hemen her sahafta az çok çizgi roman var. Hoz’un ürünleri ağırlıkta ve neredeyse tamamı poşetlerinde ve 0km. Çok uygun fiyatlara Tommiks, Teksas, Swing takımlarını kapatabilirsiniz. Eski dergiler, mecmualar, plaklar, osmanlıcalar, resimler, bilim kurgular ve daha neler neler. Rüya gibi. Aradığınız eski çizgi romanlar varsa ısmarlıyorsunuz İstanbul’dan getiriyor bazıları. Galatasaray İş Hanı sahaflarının ağırlıkta olduğu hemen tüm sahaflar kart verip İstanbul’a buyur ediyorlar.
Diğer salonları gezerken aklım hala sahaflar tarafındaydı. Ya resmen 70li yıllların kaldırım günleri gibiydi. NTV Yayınlarına uğrayıp yeni yayınlardan aldım. Büyük yayınevlerinin hemen hepsi var ve minimum %20-25 indirimler sözkonusu. Mizah dergileri, Tudem, NTV, Doğan kitap çizgi roman satanlar arasındaydı. Sadece sinema ürünleri satan iki stant daha var(fuarda stantların da ücretsiz olduğunu da öğrendim bu arada). Salonun köşesine kadar gidip geri geleyi derken sürprizi gördüm. Kocaeli’mizin çiçeği burnunda yayınevi ve çizgi roman mağazası sevgili İlhan Yılmazın Prestij Kitap standını gördüm. Anında daldım tabii ki. Sonrası malum. İlhan ve sevgili Arda Yaztıoğlu’yla günün sonunu getirdik. Kocaeli’nde bu kadar çok çizgi roman alıcısının olduğunu bilmiyordum. Epey satış vardı. Gelenlerin büyük çoğunluğu ya çocukluğumuzda okurduk bunları babında yanaşıp en azından bir karıştırıyorlar kitapları. İlhana bir ara dostum tezgah biraz yüksek kitaplar yürümesin sonra dedim. İlhan dostum eğer çizgi roman okuyacaklarsa bırak yürütsünler ben razıyım dedi. İlhanı alkışlıyorum. Hızır Beyin birinci sayısını yeni versiyonla bir daha basıp piyasaya süreceğinden bahsetti. İlhanın müthiş bir satış ve üretim iştahı var. Stratejileri de akıllıca ve sonuç alınan cinsten. Adam 1000 baskıya pek bir şey değil ama diyor yahu. Büyük yayınevlerinin İlhandan öğreneceği çok şey var. Standında bize sunduğu simit ve çaylar için sevgili İlhana teşekkür ediyorum. Bu arada Prestijin Durango’larını aldım. Türkiye’de bu güne kadar böylesine kaliteli bir frankofon basılmamıştır. Almamak günah resmen. Prestijde vakit geçirirken bir yandan da stantları gezmeyi sürdürdük ve akşam saat 19.00da Arda ile fuarı terk ettik. 19 mayıs günü yine gidip diğer eksiklerime bakacağım.
Kocaeli İstanbul’a yakın, 1 saat. İndirimli kitaplar ve güzel bir gün geçirmek isteyenleri mutlaka Kocaeli Kitap Fuarına bekliyoruz. http://www.kocaelikitapfuari.com/index.html
Selamlar,
Lami Tiryaki
1 yorum:
Çok güzel bir yazı olmuş. Bizim fuarımızda (İzmir'de) o kadar çok çizgi-roman yoktu maalesef. Yanlışım yoksa bir tek Baykuş Comics katılmıştı. Bu güzel yazı için teşekkürler...
Yorum Gönder