17 Temmuz 2010 Cumartesi

Karaoğlan’dan Disney kahramanı çıkmaz mı?

Pixar, 1995’te küçük bir animasyon stüdyosuydu. Aynı yıl animasyon piyasasında devrim niteliği taşıyan bir film yaptı: “Toy Story”, tam tercümesiyle “Oyuncak Hikayesi”. 
O günden bugüne stüdyo büyüdü, 2006’da Disney tarafından satın alındı ve toplam dokuz şaheser filme imza attı. 

Bu filmlerin her birinin uluslararası gişesi 550 milyon doların üzerinde. Manevi ödülü de büyük, çünkü Pixar, tesislerinde 24 Oscar heykelciği barındırıyor.
Geçtiğimiz gün vizyona giren “Oyuncak Hikayesi 3” ile bu heykelciklerin ve Pixar’ın kasasındaki paracıkların miktarı artacağa benzer.
Ratatouille’yi, Nemo’yu, Wall E’yi tanımayanımız var mı? Güzel ve Çirkin, Kurbağa ve Prenses gibi Batı orijinli masalları bilmeyeniniz ya da?
Peki Disney ya da başka bir şirket bu filmlerin kahramanı olarak neden bizim mahalleye hiç bakmaz acaba?
Düşünsenize, Türkiye, ABD ve Kuzey Afrika hariç sadece Avrupa’da 16 milyon Müslüman yaşıyor. Bunun üzerine Arap ve Hint nüfuslarını ekleyin. 
Hazır Başbakanımız da Arap dünyasının yeni rol modeli, dizilerimiz Orta Asya popüler kültürünün baş tacı iken... Bu rüzgarı da arkasına alan bir Türk kahramanın, Karaoğlan veya Malkoçoğlu’nun, Kara Murat’ın, Keloğlan ya da Nasreddin Hoca’nın Pixar gibi bir şirketin elinden çıkma animasyonu (Batı zaten cepte) Doğu pazarında da iyi iş yapmaz mı?

Bu millet ana muhalefet liderini 40 yıl önce Karaoğlan’a benzetirdi.
Hollywood galip geldi, küreselleşme dayattı bugün rahmetli Ecevit’in koltuğunda oturan Kemal Bey’i Gandi diye anıyoruz. Kimilerinin Türkiye rüyasını uçak gemisi veya nükleer bomba süsler, diğerleri Dünya Kupası’nda final oynamayı gelişmenin son adımı sayar. Bendeniz naçizane Hollywood’a çizgi film karakteri armağan etmeyi çok önemsiyorum, bu yazı da ona dair. 
Tam 1084 günde çekildi
Wired dergisi “Oyuncak Hikayesi 3”ün yaratım sürecini kaleme almış. Yapımı yıllar süren animasyon filmden sizin için bazı günleri cımbızladım...
1. gün:
Ilk sorun: Harika bir hikaye bulmak. Ilham için, yaratıcı ekip Pixar Kampüsü’nden ayrılıp San Francisco’nun 50 mil kuzeyindeki Poet’s Loft adlı kulübeye gider. “Oyuncak Hikayesi 3” için harika bir başlangıçları olduğunu düşünürken 20 dakika içinde o başlangıç çöpü boylar. Ikinci gün yeni bir fikir ortaya çıkar, eğer sahipleri Andy üniversiteye gitmek için evden ayrılacak olsa oyuncaklar ne hisseder?
380. gün:
Senaryoyu seslendirmek için oyuncular stüdyoya gelmeye başlar. Tom Hanks yorumunu değiştirerek her bir cümleyi onlarca kez okur. Bu seanslar da filme çekilir ki animatörler oyuncunun mimiklerini gözleyip karakterlerin yüzlerinin animasyonlarını yaparken kullanabilsinler.
898. gün:
Animatörler çalışmaktan bitap düşer. Fazlasıyla kişiselleştirilmiş, farklı farklı temalardaki ofislerinde gecenin geç vakitlerine kadar bilgisayar başındadırlar. Animatörlerin kendilerine ait barları bile var ve bu barlarda biradan malt viskilere kadar her şey...
1,084. gün:
Filmin vizyona girmesine birkaç hafta kalmıştır ve Skywalker Sound’daki kumanda masaları diyalog, müzik ve ses efektlerini birleştirir. Dört yıllık üretim sürecinden sonra Woody, Lotso, BUZZ ve diğer karakterlerden ayrılmak zor olacaktır. Yönetmen Lee Unkrich “Biz bir filmi asla bitirmiyoruz. Daha yıllarca onu iyileştirmek için uğraşabiliriz. Sadece vizyona gireceği için bitirmeye zorlanıyoruz” diyor. 
Gençlere böyle gazete okutulur
Japon halkı gazeteler için çıldırıyor. Yomiuri Shimbun’un tirajı mesela, New York Times’ın 10 katı. Türkiye’deki tirajlarla kıyaslamayalım bile. Ama onlar da her yerdeki sorunla karşı karşıya: Gençler gazete okumuyor.
Ama Japonlar buna da çözüm bulmuşlar: Manga No Shimbun, yani manga gazetesi. ?imdilik gazete internetten yayınlanıyor.
Haftanın olaylarını çizgi roman gibi anlatan bir manga gazetesi bu. Diplomasiden popüler kültüre ve cinayetlere kadar bir gazetenin yer verdiği tüm haberler çizimlerle aktarılıyor. 
Manga gazetesinin internet sitesi için 100’den fazla manga sanatçısı çalışıyor, site günde 10-15 kez güncelleniyor. 
Kopyalamakta üzerimize yok ya, bu kez faydalı bir iş için olsun.
Hadi bu fikri hemen kopyalayalım, gençlere öyle ya da böyle gazete okutalım. 


Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails