10 Haziran 2010 Perşembe

Sedat Simavi Anılıyor

TGC ilk başkanı Sedat Simavi’yi anıyor
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kuruluşunun 64. yılında 10 Haziran'da Türk basın tarihine adını yazdıran kurucu üyesi ve ilk başkanı Sedat Simavi’yi düzenlediği bir toplantıyla anacak.

İSTANBUL-Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) bir numaralı kurucu üyesi ve başkanı (1946-49) Sedat Simavi için özel bir anma programı düzenliyor.
TGC’nin 64. yıl dönümü nedeniyle 10 Haziran’da düzenlenen program çerçevesinde Basın Müzesi’nde saat 14:00’de bir toplantı yapılacak. TGC Başkanı Orhan Erinç’in başkanlığını yapacağı toplantıya araştırmacı, gazeteci ve tarihçi Orhan Koloğlu ile mizah tarihi üzerine araştırmalar yapan karikatürist, mizah yazarı Cihan Demirci konuşmacı olarak katılacak.

Türk basın tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Sedat Simavi başta Hürriyet olmak üzere birçok önemli gazete ve dergi yayımladı.Türk karikatür sanatının gelişimine katkı sağladı. Harf devriminin yayılması konusunda çalışmalar yaptı. Kurucusu olduğu Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin bağımsız, ülke sorunlarının çözümüne yapıcı öneriler getiren bir kuruluş olması için büyük çaba harcadı.
Konu : Sedat Simavi’yi Anma Toplantısı
Tarih : 10 Haziran Perşembe
Yer : Basın Müzesi
Saat : 14:00
TGC Tel : 0212-513 83 00
Adres : Basın Müzesi
Divanyolu Cad. No: 84 Çemberlitaş - İstanbul Tel: 0212- 513 84 58
TOPLANTI
Moderatör: Orhan Erinç (TGC Başkanı)
Konuşmacılar
Orhan Koloğlu (araştırmacı, gazeteci, tarihçi)
Cihan Demirci (karikatürist, mizah yazarı)
Vikipeki'de Sedat Simavi:
Sedat Simavi, İnci, Diken, Karikatür gibi mizah dergilerini yayınladı. 1916'da haftalık olarak yayımlamaya başladığı Hande dergisiyle basın hayatına başladı. 1917’de Pencere ve Casus isimli ilk konulu Türk filmlerini yönetti. Mizah alanında da eserler veren Simavi’nin Yeni Zenginler (1918) ve Kadınlar Saltanatı (1920) isimli karikatür albümleri vardır. Sedat Simavi devrinin en ünlü haftalık dergisi olan Yedigün çıkarmış , böylece Türk basın hayatına mecmuacılıkta büyük yenilikler getirmiştir. 1920’de Dersaadet adıyla günlük bir gazete çıkardı; Kurtuluş Savaşı yıllarında yayınladığı Güleryüz isimli mizah dergisiyle Kuvayi Milliyecileri destekledi. 1921-1930 yılları arasında Hanım, Hacıyatmaz, Yıldız, Meraklı Gazeteci, Yeni Kitap, Arkadaş gibi çok sayıda dergi yayımladı. 1933’te çıkardığı haftalık Yedigün ve 1935’te devraldığı Karagöz isimli dergilerin yayımını uzun yıllar sürdürdü.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails