Moğolistan ve Sibirya bölgesi arasında kalan bölgedeki Altaylarda 1947 yılında rus arkeologlar tarafından bulunan esrarengiz bir mumya üzerinde gelişen olaylarla başlayan öykü, bir dizi tarihsel gelişim neticesinde Türkiye ve Amerika'ya kadar uzar. Senaryo, Türkiye'de önemli arkeolojik çalışmalar yürütmüş olan Çatalhöyük ve Hacılar Höyüklerinin kazı çalışmalarının şaibeli arkeologu James Mellaart'la başarılı bir şekilde birleştirmiş. Mellaart'ın Türkiye'den sınırdışı edilmesine neden olan efsanevi Dorak hazinelerini keşfetmesine dayanan bir kurgu, yan öge olarak senaryoda anlatılmakta.
Asya kökenli olmadığı ortaya çıkan esrarengiz mumyanın bir tür koruyucusu olan Orta Asyalı nomad Kuriuk, dostlarımız için yeni gizemlerin kapısını açar. Martin'le birlikte maceraya başarılı bir şekilde eşlik eden ingiliz arkeolog Parker'ın finaldeki sözleri önemlidir:"Nomadların güney asyaya göçü nedeniyle kökleri Türklere kadar uzamaktadır". Bu hikayeye bildiğim kadarıyla yeni bir devam öyküsü yazılmadı. Ancak On Felaket isimli 12 numaralı Dev Albümün girişindeki editoryal bölümde önümüzdeki yıllarda dev albümler için açılacak yeni dosyalar arasında Son Nomad'ın adı da geçmekteydi. Yanlış hatırlamıyorsam referans olarak 10 eski öyküden oluşan listenin ilk adayı Son Nomad'dı. Bu konuda yeni bir şeyler yaızlacağının müjdesi verilmektedir. Zannımca Son Nomad'daki mumyanın gerisindeki sırların aralanacağı bu olası dev albümde Türkler ve Türkiye yine oldukça geniş yer tutacak. Ve yine umarımki böylesine olası bir senaryoda türklere batılıların hor görüsü altında fesli-entarili araplar gibi değilde olduğumuz gibi bir yaklaşım sergilenir.
Listedeki bir başka araştırma konusu adayı da Sihirli Balta isimli, Zagor'un "gerçek" öyküsünün anlatıldığı macera. Her ikisi de şimdiden ağızların sularını akıtacak gibi duruyor.
Selamlar
LamiTiryaki
LamiTiryaki
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder