Superman Tarihçesi
Superman’ın yaratıcıları Jerry Siegel ve de Joe Shuster adında iki tane göçmen Yahudidir. Superman, 1932 yılında yaratılmış ve 1938 yılında ÇR formatında yayınlanmaya başlamış bir karakterdir. Superman , Kripton gezegeninden dünyaya bir bebek olarak gelmiş bir uzaylıdır ve büyüdükten sonra Metropolis şehrinde çalışmaya başlamıştır. Kripton’lu ismi Kal-El’dir ve insan kimliğinde kullandığı isim Clark Kent’tir.
Superman ilk ortaya çıktığında uçmak, yenilmez olmak ve de süper güçlü olmak dışında gücü yoktur. Zaman içinde, hikayeler geliştikçe güçleri artar ve eldeki güçlerine süper duyu, x-ray ışınları, ısı ışınları, soğuk nefes vs... gibi güçler de eklenir. Güçleri arttıkça yazarlar kendilerini köşeye sıkışmış hissetmeye başlarlar, çünkü Superman o kadar güçlenmiştir ki, ona karşı koyacak düşman bulmada zorlanırlar. 1986 yılında DC ÇR firması elindeki eski kahramanları revize etmek, mevcut okuyucu kitlesini silkelemek ve yeni okuyucu kitlesi çekmek için tüm karakterlerinde büyük bir değişikliğe gider.
Superman’ı daha gerçekçi yaratma işini, o zamanın efsanevi yazar-çizerlerinden olan John Bryne’a verirler. Bryne Superman destanını tekrardan yazar, güçlerini ciddi anlamda azaltır ve Superman’a daha inandırıcı bir kimlik kazandırmayı başarır. Superman daha sonra 1990 yılında Doomsday adlı canavar tarafından öldürülür, aradan zaman geçince tekrar diriltilir, Lois Lane ile evlenir ve bu esnada eski güçlerini tekrardan yavaş yavaş kazanmaya başlar.
Superman, çok çabuk göze çarpan ve uzaktan bile tanınabilen, oldukça görsel ve ikonik bir kostüme sahiptir. Bu kostüm ÇR tarihinde bir nirengi noktasıdır. Ondan sonra yaratılan çoğu süper kahrman kostümü, göğüs kısmında bir amblemle ve uzun bir pelerinle yaratılmıştır. Superman, bunlar dışında ÇR kahramanları içinde en dürüst, en temiz ve en onurlu kahraman olarak görünür. Superman, DC evreni içinde bazı karakterler tarafından “büyük izci çocuk” diye dalga geçilse de , diğer adları arasında “çelikten yapılma adam”, “Kripton’un son oğlu” ve de “yarının adamı” bulunur.
Superman’deki Musevi esintiler.
Superman’ın insan kimliğinde kullandığı isim Clark Kent , Kriptonlu ismi yani doğum ismi ise Kal-El’dir. Superman’ın yaratıcıları Jerry Siegel ve de Joe Shuster adında iki tane göçmen yahudidir. “El” kelimesi , İbranice “Tanrı’ya ait” anlamına gelir ( Melekler de Tanrıya ait olduğundan onlarda da bu takı bulunur ... Azazel, Gabriel, Azrael vs... olduğu gibi) ve Kal-El aslında İbranice “Tanrı’nın sesi” demektir. Superman aynı zamanda Tevrat’ta adı geçen meleklere de benzetilmek istemiştir, çünkü meleklerde uçabilen ve insan üstü gücü olan varlıklardır.
Siegel ve Schuster’in Superman’ı kullanırken Tevrat’ta geçen başka hikayeleri örnek aldıkları da açıktır. Esintiler arasında Hz. Musa ( Hz. Musa , Yahudileri Mısırlılardan kurtarmıştır, Superman’in o zamanki ana amacı Amerikalıları Nazilerden kurtarmaktır) ve de Tevratta adı geçen mistik yaratık Golem vardır ( Golem Prag şehrinde Yahudileri kurtarmıştır, Superman’da Metropolis’te Amerikalıları) Hz. Musa ve Golem’in de aynı Superman gibi insanüstü güçleri vardır.
Superman’in Sembolü
Superman, kostümünün göğüs kısmında, kendisini tanımlayan bir sembol taşıyan ilk karakterdir.Bu diğer kahramanlar için bir örnek teşkil etmiştir, ve ondan sonra yaratılan çoğu karakterin de göğüs kısmında sembol olmuştur ( Batman’da Yarasa , Flash’de şimşek, Fantastic Four’da 4 işareti, Örümcek Adam’da örümcek sembolu gibi…)
Superman’in ilk sembolu bir kalkana benzeyen , fakat aslında bir polis rozetinden esinlenmiş bir çerçeve içinde basit bir “S” harfiydi. Bu çerçeve ile halkı koruduğu açık açık belirtiliyordu. Kısa bir süre sonra, bu çerçeve kaldırıldı ve bait bir ters üçgen içinde “S” harfi kullanıldı. Superman’ın ilk çizgi filminde , çerçeve ilk defa üçgenden bir pentagon’a çevrildi, çok beğenildiği içinde ÇR’e aktarıldı. Sembol zaman içinde sürekli şekil değiştirdi, renkleriyle , şekliyle oynandı ve “S” harfi daha stilize bir hal aldı.
Superman’ın sembolune bir kaç farklı anlam yüklenmiştir. Şu anda DC evreninde kabul gören anlamlar şunlardır. “S” hem Superman’in “S”si anlamına gelir, hem de Kal-El’in Kriptondaki aile sembolüdür. Bu aile sembolu aynı zamanda Kripton’ca “umut” anlamına gelir.
Yahudi inancında , Golem denen varlıklar vardır. Bu yaratıkların alnına İbranice bir şeyler yazınca o konutu yerine getirdiklerine inanılır. Siegel ve Schuster’in Yahudi olduğu bilindiği için, ve Superman’ı yaratırken Golemlerden de esinlendiklerini söyledikleri için, bu sembol, belki de Golem’lerin alnına yazılan yazılarla bağdaştırılabilir.
Superman Kostümü
Superman’ın, Kırmızı-mavi-sarı kostümünü bilmeyen yoktur. Bu kostüm de ikonik bir kostümdür, ve özellikle dalgalanan kırmızı pelerin, ve de yüksek kırmızı çizmeler, ondan sonra gelen bir sürü kahramanda da kendini yinelemiştir. Çoğu uçan kahraman ( özellikle de kendine güvenen kahraman ) pelerin kullanmıştır, yüksek bot/çizme ise standart kahraman kıyafetinin bir parçası olmuştur.
Kostümünde kullanılan renklere zamanında çok farklı anlamlar yüklenmiştir, ama işin gerçeği, o zamanın ilkel baskı tekniklerinde , 3 ana rengi kullanmanın kolaylığı ve bu şekilde basılan kahramanın öne çıktığıdır.
Superman arkasında yatan ideoloji
Siegel ve Schuster , Amerika’da doğmuş olsalar da , aslen göçmen olduklarından ve o tarihlerde yapılan ayrımcılıktan dolayı , kendilerini tam anlamıyla hiçbir zaman rahat hissetmemişlerdir. Superman’da bu duyguyu çok rahat görürüz.Superman bir uzaylıdır, dünyalı değildir, ve üstün güçlerini halk yararına kullanır. Bunları halk yararına kullanmasının altında , halk tarafından kabullenme isteği de yatar. Siegel ve Schuster , hep dışlandıkları için, Superman’ de kendini dışlanmış hissetmekte ve kendini kabul ettirmek isteğindedir. ÇR’nin ilerki bölümlerinde halk tarafından kabul görüldüğü ve tüm ÇR kahramanlarının arasından bir ikon gibi sıyrıldığı için, ( Uzaydan gelip Amerika’da yaşaması ve Amerika’da kabul görmesi ) “Amerikan Rüyası”nın da sembolüdür. O zamanın çoğu göçmeninin Amerikan Rüyası , Superman’da gövde bulmuştur.
Bunun dışında trajik bir olay daha söz konusudur. Siegel bundan hiçbir zaman bahsetmese de , babası Superman’ın yaratılmasından 1 sene evvel, kendi dükkanında bir hırsız tarafından silahla öldürülmüştür. Siegel’in de babasını çok sevdiği bilinmektedir. Kurşun geçirmez ve süper güçlü bir adamın , bu trajediden esin bulmadığını söylemek, yanlış olur.
Üstteki fotoğrafta Schuster’in ilk yayınlanan macerasını görüyorsunuz. Siegel’in ölen babasının katilini durduracak br Süper –İnsan.Kostüm o zamanki baskı teknikleri göz önüne alınınca gayet göz alıcı.
Sonuç
Superman’ın arkasında derin bir tarihçe yatmaktadır. Şu anda tüm dünya tarafından bilinen , çok güçlü bir karakterdir, ve de süper kahraman modasını başlatmış, bu konuda bir öncü, bir ikon olmuştur. Şu ana kadar 5 tane Hollywod filmi çekilmiştir, ve sayısız şekilde Hintliler, İtalyanlar hatta Türkler tarafından da taklit edilip filmi çekilmiştr. ( Bu filmleri forum sayfamızda çizgi roman köşemizde bulabilirsiniz…Link…)
Şu ana kadar da onun kadar görkemli bir kahraman daha çıkmamıştır.Ara sıra revize edilse de ( Güçlerinin değişmesi, saçlarını uzatması vs…) , genelde hep aynı kalmıştır.
Umarım Superman’in maceralarını, ilerde de zevkle izlemeye devam ederiz.
1 yorum:
Daha önce aynı konudaki değişik makaleleri defalarca okumuş olmama rağmen Çelik Adam'ın tarihçesini bir kez daha okumak keyifliydi.
Güzel bir inceleme yazısı olmuş. Bazı şeyler birkaç defa tekrar edilmeseymiş daha da güzel olabilirmiş hatta. Bir de yazının sonundaki linke bağlantı eklemeyi unutmuşsunuz ;)
Emeğinize sağlık. Sevgiler...
Yorum Gönder