20 Ocak 2010 Çarşamba

Çizgi Roman Gazeteden Çıkamıyor

Çizgi Roman gazetelerden çıkarıldı çıkarılmasına ama çok şükür birileri çizgi romanı sözel de osla her alanda yaşatıyor sayfalarda:
USTALARINI UNUTMADILAR
OĞUZ ARAL’ın Çiçeği Burnunda Karikatürcüleri, 3. kez buluştu Adana’da.
Buluşmada, Cihan Demirci’nin, “Mizahımızın Alayköşkü: GIRGIR Dergisi” isimli Gırgır Dergisi’nin tarihini anlatan sunumuyla başlamışlar.
Karikatürcüler Mizah Festivali’nde daha sonra Gırgır Dergisi’nde Oğuz Aral’ın sekreterliğini yapmış Mevhibe Turay, dergiye dair anılarını anlatmış.
Bu yılın “Onur Ödülü” Gırgır’ın usta çizeri, çizgi roman ustası İlban Ertem’e verildi.
Bir meslekten olanların ustalarını unutmaması, onu her zaman yazdıklarıyla, çizdikleriyle gündeme getirmesi, sanatta kuşaklararası devamlılığın sağlanması açısından her zaman yapılması gereken bir davranıştır.
Yazının öncesi ve kaynak - Doğan Hızlan
***
Çizgilerin gücü adına
'Okumuyorsan tartışmayalım' diyen duvar yazısını oldum olası sevmişimdir. Son günlerde her ne kadar kitap ve dergi satışlarımız artsa da ne yazık ki biz öyle çok okuyan bir toplum değiliz. Belki de bu sebepten ötürü çizgi romanları seviyoruz. NTV Yayınları'nın, edebiyatı sevdirme hedefiyle başlattığı klasik romanları çizgiyle anlatma işi, okumayı sevdirme çabasına katkı sağlayacaktır. Gençlerin klasiklerle tanışması için çizgi romanlar iyi bir başlangıç olabilir. Diğer yandan reklamlarda da zaman zaman çizginin gücü kullanılıyor. Bir adaptasyon olmasına rağmen başarılı bulduğum enerji içeceği Red Bull'un çizgi filmleri serisi ikinci turda yeni versiyonlarıyla devam ediyor. Yardımcısını uçuran sihirbaz, kırmızı başlıklı kız hikâyesinin yeni versiyonunu başarılı bulduğum iki Red Bull adaptasyonu.
Çizginin gücünü bu kez eğlendirmek için değil de, işsizlik problemine atıfta bulunarak kullanan Garanti Bankası'nın yatırım kredisi reklamları hem derdini anlatıyor hem de başkalarının derdine tercüman oluyor. Çocuk çizgilerin çocuk sesinden seslendirdiği filmde sosyal bir probleme parmak basılırken, çözümü de sunuluyor. Ekranlarda sık frekansta yayınlanan, 'Başka bir arzunuz' sloganlı Garanti reklamı son dönemin ayağı yere basan başarılı işlerinden.
Yazının başı ve kanak - Günseli Özen Ocakoğlu
***
‘Cost killer’ ikna etti
Aynı anda “kurtarıcısı” olduğu Nissan’la Fransa’nın iki numarası Renault’nun başkanlığını yürüten “Cost Killer” (Maliyet Katili) lakaplı Carlos Ghosn, Clio IV konusunda Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi de ikna etti. Bunu, Clio gibi bir modelin, rekabetçi fiyatlarla üretilmesi gerektiğini anlatarak yaptığı tahmin ediliyor.
Nissan’ı hayata döndürdüğü için Japonya’da kendisine nişanlar verilen, bir çizgi roman kitabı çıkartılan, araştırmalarda her 4 Japon kadınından birinin çocuğunun babası olarak görmek istediği Ghosn, zorluklara bağışıklık kazanmış bir yönetici. Kendisine takılan lakaplar ise birden fazla: Tamir edici, maliyet katili, (iki şirket arası mekik dokuduğu için) 7/24 gibi...
Yazının başı ve kaynak - Sabetay Varol
***
Müslüman Mahallesinde Salyangoz Satmak
Ülkemizde çok bilinen Kızılmaske adlı çizgi roman, Amerikalı çizer Lee Falk tarafından 1936’da yaratılmıştır. Bu çizerin 1999’daki ölümünden sonra da hâlâ sürdürülen bu çizgi romanın kahramanı, asıl adıyla Phantom, Bengali adındaki hayali bir Afrika ülkesinde, 400 yıldan bu yana, atadan oğula kendi adaletini kendi sağlayan bir süper-adam’dır.
Bu süper-kahraman’ın maceralarından birinde, Bengali’deki Müslüman hükümdarlardan biri evlenir. Bunun gösterildiği karede, bir hoca, yüzü bize dönük olarak ayaktadır, önünde küçük bir kürsü vardır ve elinde kitap (Kuran) tutmaktadır. Nişanlılar ise (kız peçeli), arkaları bize dönük, ayakta ve her birinin ellerinin ayaları birbirine bakar şekilde kavuşmuştur. Oysa Müslümanlar ellerini iki yana açarak dua ederler, Falk, bu iki Müslümanı tam Hıristiyan dua pozisyonunda resmetmiştir ve zaten nikâh da tamamen Hıristiyani bir şekilde kıyılmaktadır.
Batılı bir çizerin Müslümanlığı, Hıristiyanlığın bir çeşidiymiş gibi görmesi, farklılığı sadece kıyafetlere indirgemesi, o kişinin araştırma eksikliğini gösterir, ama anlaşılır bir şeydir. Bütün çizgi roman yaratıcılarının, Tenten’i çizen Herge kadar titiz araştırmalar yapması beklenemez.
Ama Müslüman kanaat önderlerinin bir kısmı ile bazı siyasetçilerin, Lee Falk’un hatasını tekrar ederek, yani Müslümanlığı kısmen olsa da Hıristiyanlığın aynasında resmederek siyaset üretmeye kalkışmaları kabul edilemez. Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’un Heybeli Ruhban Okulu’nun...
Yazının Devamı ve Kaynağı - Mehmet Ali Kılıçbay
***
Romanın Saltanatı Düştü
Yine bol romanlı bir yıl geçti. 2009'da yayımlanan 427 romandan 238'i ilk romandı. Ama aklımızda kalanların sayısı fazla değildi. Dünya klasiklerinden uyarlanan çizgi romanlar ilgi gördü. Şiir ve öyküde ise geçen yıllara göre düşüş vardı.
Yazının Devamı ve Kaynağı - Metin Celal
***
Kovboy filmleri çok işlenen bir konu değil zaten.
Evet çok fazla değil. 70'lerin ortalarında vazgeçtikleri, çizgi roman kahramanı olan kovboylarla ilgili filmler yapılmış, bir de kurgu olarak benzerleri yapılmış. Meksikalı bir kahraman vardır, güneyde maceralar yaşar gibi. Herhalde bir Zagor filmi yapılmamıştır ama bizde vardır; Salih Güney'in oynadığı Zagor.
Kaynak ve Devamı - H. Salih Zengin CemYılmaz Röportajı

1 yorum:

mit dedi ki...

Ellerinize sağlık. Çok keyif aldım okurken. Kim araştırıp bunları burada bir araya getirdiyse ona candan bir teşekkürler.

Linkler

Related Posts with Thumbnails