Ahmet Yüksel, Gölge e-dergi'yi anlatıyor. Sanal alemde çizgi roman, öykü ve araştırmalarla doldurulmuş bir dergiyle 3 sene. Dile kolay, 3 sene.
***
Gölge e-Dergi nasıl bir oluşum?
Ben, “özgür” demeyi tercih ederim. Mustafa Emre Özgen adında genç bir arkadaşımız kurdu. 3. yıla girdiğimize bakmayın, Mustafa hâlâ lise talebesi. Küçük bir girişim, bir fanzin topluluğu gibi gelebilir size ama yazar-çizer takımımızı topladığımızda bile yüz kişiyi çoktan geçtik.
Özgür derken neyi kastediyorsun? Mesela her isteyen yazı yollayabilir mi?
Elbette her isteyen yazı yollayabilir. Ama bizim bir ölçümüz var; "Gönderilen yazı ve çizimlerin Gölge'ye uygun olması". Bu ölçüyü belirleyen bir yayın kurulumuz var. Sık sık "Gölge'ye uygunluk" konusunu tartışsak da zaten yazıyı-çiziyi yollayan arkadaşlarımız Gölge'yi okuyorsa kendileri de Gölge'ye uygun olup olmadığına karar verebilirler. Diğer taraftan dergimize gönderilen tüm yazılı ve görsel eserlerin bir başka yerde yayımlanmamış olmasını istiyoruz.
Gölge sadece bir e-fanzin mi? Bir gün kâğıda dökülmüş bir dergi görebilecek miyiz?
Bunu ben de isterim ama o zaman büyü bozulabilir. Şu an 1500–2000 olan okur sayımız basıldığımızda yayıncıyı zarara uğratırsa biz ne yaparız? Daha önce Gölge'yi yayınlayabileceğini düşünen 3 yayıncı ile görüştük ve sonunda bizim şartlarımızda yayınlanamayacaksa Gölge'nin asla basılamayacağına karar verdim. (-k harfini özellikle sonuna koymuyorum ki basılacağı ümidini taşıyanlarımız var. Sesli olarak basılamayacağını söylesem de yüreğim o yayıncıyı günün birinde gerçekten bulacağımızı söylüyor.)
Gölge'nin kapağındaki kız kim peki?
R.E.Howard'ın Solomon Kane karakterinden esinlendik biz Gölge'yi yaratırken. (Dergimizle birlikte bu karakterine adı da Gölge!) Yine de bir albenisi olsun dedik ve dişi bir karakter yarattık. Gölge karakterimiz içeriğe uysun diye fantastik bir karakter oldu. Kıyafetinin değişmez ölçüsü pelerini, çizmesi, eldiveni, kılıcı ya da tabancası, saçında örgüsü. Kapaklarımızda her sayıda Gölge’yi farklı bir çizerin yorumu ile bulabilirsiniz. Solomon Kane derken fazla ciddiyim. Hatta Türkiye'de Solomon Kane öyküleri hikâye tarzında ilk defa Gölge e-Dergi’de yayınlandı. Kapağımızdaki Gölge Şükrü Bağcı’nın yarattığı bir karakter.
İçerik olarak neler yapıyorsunuz? Öykü, çizgi roman ve sinema yazıları mı var sadece?
Bir bakıma söylediğiniz içeriğimizi tamamı ile yansıtıyor… Yani biz edebiyat-çizgi roman ve sinema içeriği ile çıkan bir dergiyiz. Gölge'de pek çok arkadaşımız "ilk öykü"sünü, pek çok arkadaşımız "ilk çizgi roman"ını yaptı. Öykülerimize illüstrasyon da çizdiriyoruz. Pek çok yazar kitaplarını nasıl yazdıklarını Gölge e-Dergi için kendi kalemlerinden anlattılar. Genç yazarların ilk romanlarını yazım öykülerine Gölge'de sık sık yer verdik. Genç ve yetenekli yazar ve çizerlerin desteklenmesi gerektiğine inanıyor, elimizden geldiğince bu arkadaşlara dergimizde yer vermeye çalışıyoruz.
Hasan Nadir Derin arkadaşımız pek çok festivale gidip Gölge'yi temsil etti ve festival günlükleri yazdı. Ekim’de yayınlanacak 25. sayıda çok genç iki arkadaşımız da Sherlock Holmes fan öyküsü yazarak Gölge'ye katkıda bulundu.
Biliyor musunuz şu an doğru dürüst yerli çizerlerin eserlerine yer veren çizgi roman dergimiz yok. Biz Internet ortamında bile olsa gelecekte çizgi romana emek vermeyi düşleyen arkadaşlarımızın omuzlarında dergimizde çizgi roman yayınlıyoruz. Belki bir referans oluruz, belki bir ilham kaynağı…
Her sayınızda yeni isimlere yer veriyor musunuz, yoksa hani derler ya kemikleşmiş bir kadronuz var mı?
Kemikleşmiş bir kadro var ama her zaman yeni yeteneklere de yer var. E-dergi olduğumuz için hiç sayfa problemi yaşamıyoruz dersek yalan olmaz. Yine de sadece “Gölge’ye uyan yazılar”ı tercih ediyoruz.
Derginize katkı verenlerin ağırlıklı olarak ait olduğu bir meslek grubu var mı?
Aslını isterseniz Gölge dergi yazar-çizeri ile pek fazla tanışmıyorum. Yüz yüze görüştüğüm yazar-çizer arkadaşların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Aslında bu iyi bir şey. Benim gözümde bu arkadaşların hepsi kendi çapında sanatçılar. Dergide yazan 15 yaşındaki arkadaşla 55 yaşındaki arkadaş benim için bir. İkisi de bir iş yolladığında seviniyorum, ikisine de olmamış diyeceğim zaman üzülüyorum.
Katkı sağlayanlara herhangi bir ödeme yapılıyor mu?
Biz ücretsiz bir dergiyiz. Reklâm almıyoruz. Asla beleşçi değiliz ama. Katkı sağlayan arkadaşların hepsine kuru bir teşekkür ediyoruz. Belki de gücümüz buradan geliyor. Karşılıksız olmamızdan.
Senede kaç sayı yayınlıyorsunuz? Özel sayıların özellikleri nedir?
Geçen sene 2 özel sayı yayınladık. Bu sene için de iki özel sayı denk geldi. Bu özel sayıları yıla döktüğümüzde her sene bir çizgi roman bir öykü özel sayısı denk geliyor. Bunlarla birlikte yayın hayatımıza başladığımızdan beri, yani 2 yıl içinde, senede 14 sayı yayınlamayı başardık. Tabii bu sadece benim ve yayın kurulu üyelerinin değil, aynı zamanda dergimize katkı sağlayan yüzden fazla arkadaşın başarısı…
Gölge e-Dergi’ye nasıl ulaşabilir, eski sayıları nereden bulabiliriz? Derginiz okuyabilmek için ne gibi işlemler yapmak gerekiyor? Şahsi bilgisayarımızda hangi özelliklerin bulunması lazım?
Kadıköy’de Belediye Çarşısı’nda dergimizi bulabilirsiniz demeyi çok isterdim. (Fakat aman ha, şimdilik yok böyle bir şey…) Google arama motoruna “Gölge e-dergi” diye yazın. Karşınıza mutlaka çıkarız. Sanal dünyada pek çok Gölge e-Dergi var ama en gerçeği bizim dergi.
Nasıl olup da – söz verdiğiniz gibi – her ayı ilk günü yeni sayı blog’daki yerini almış oluyor? Bunun özel bir sırrı var mı?
Bu tamamen kişisel sebeplerden meydana gelen bir şey.
Derginin 2. sayısı yetişmiyordu, grafik tasarım yapan arkadaşın sınavı vardı. “Öyle şey olmaz, daha ikinci sayıda bu dergiyi sallapati bir şekle çevirmenize izin vermem,” dedim. Taşın altına elimi koydum, sonra bir yayın kurulu oluştu ve hiçbir sayımız ayın 2. gününe kalmadı. Hep söz verdiğimiz gibi ayın ilk günü yayında olduk. Hatta dergiyi ilk önce hayalsaati sitesi üzerinden yapıyorduk, site hack edilince blog kurduk ve birlikte götürdük işi.
Ahmet Hamdi Yüksel, Gölge çalışmaları dışında neler yapıyor?
Bir televizyon kanalında yönetmenim. Aslında Gölge için yeterli vakti ayıramıyorum, yine de sağ olsun yazar-çizer arkadaşlarım tam gününde işlerini teslim ederek beni rahatlatıyorlar.
Okurlarınıza nasıl ulaşıyorsunuz?
Şu an için 10.000 üzerinde kişinin mail adresine dergiyi yolluyoruz. Facebook da ve Deviantart’da gruplarımız var. Ayın ilk günü hem mail olarak, hem gruplardan duyuruyu yapıyoruz.
Uzun ömürlü ve her zaman için keyifle okunan, merakla takip edilen bir dergi olmanızı diliyoruz.
Sağ olun. Bizler de ilginize teşekkür ederiz.
***
İşte Gölge e-dergi'ye ulaşılabilecek tüm adresler:
Gölge e-dergi
Hayalsaati Deviantart
Hayalsaati
2 yorum:
Nice yıllara Gölge. Siz yazmaya devam ettikçe biz de okumaya -belki de arada sizlerle yazmaya- devam edeceğiz.
Nice yıllara Gölge. :)
Yorum Gönder