24 Ağustos 2009 Pazartesi

Klasikleri Çizgi Romandan Okumak


24 Ağustos 2009 tarihli Hürriyet'te Doğan Hızlan "Klasikleri Çizgi Romandan Okumak" başlığıyla bin makale kaleme almış. Burada o yazıyı bulacaksınız.


OKUMAYA görselliğin katkısını sevenlerden misiniz? Yoksa has klasik okuru olarak, onları kitaptan mı okurum diyenlerdensiniz.

Başta tercihinizi yapın. Çünkü artık klasikleri çizgi romandan da okuyabilirsiniz.

Ama bunların da ayrı bir tadı, özelliği olduğunu da unutmayın.

Son birkaç haftadır çok satanlar listesinde, klasiklerin çizgi roman uyarlamaları dikkat çekiyor. Bunların devamı olan yayınlar da geliyor.

Willam Shakespeare’in Macbeth’i, Franz Kafka’nın Dava’sı bugün üzerinde duracağım ‘klasik’ çizgi romanlar.

Macbeth’in başında; oyunda yer alan karakterler tanıtılıyor, bir de Önsöz var. Kuşe kâğıda basılmış, bütün sayfalar renkli.

Macbeth’in sonunda, William Shakespeare’in yaşamı, Gerçek Macbeth, Macbeth ve İskoçya Kralları, Shakespeare’in Macbeth’inin Tarihi, Küre’de Shakespeare Turu, Bugün Shakespeare yazıları var. Onlar da ayrıca önemli metinler.

Klasikleri okumak her zaman insanın zihnini açar, bugünü daha iyi değerlendirmeyi mümkün kılar. Söz konusu iktidar olursa, insanoğlunun hırsının sınırsızlığı, kan dökmeyi bile göze aldığını Macbeth’te Shakespeare, büyük ustalıkla bize gösteriyor.

İktidar hırsı konusunda bizi bugün de düşündürecek bir kitap ve her ne kadar çizgi roman okuru olmasam da, çok beğendiğim bir klasik eseri yeniden okutabilen bir çalışma olduğunu söylemeliyim.

* * *

FRANZ Kafka’nın Dava’sını okumadıysanız, bugün hemen bir kitapçıya gidin, çizgi romanını alın, okuyun.


Zaman zaman şaşırarak, kendinizi denetleme ihtiyacı duyabilirsiniz. Ben bu hukuk düzenini biliyorum, başımdan geçti ya da tanıdıklarımın başından geçiyor, diyeceksiniz.

“Biri Joseph K.’ya iftira atmış olmalıydı. Çünkü hiçbir kusur işlememiş olmasına rağmen bir sabah ansızın tutuklandı” diye başlıyor Kafka’nın sarsıcı eseri.

Dava, bütün dönemlerde, bütün iktidarlarda insanın başına gelebilecek, gelen bir kâbusu anlatıyor.

Nedir Dava: “Joseph K’nin hikâyesi, devlet hakimiyeti üzerine bir alegori, Orwell’in ‘1984’ünün bir öncüsü, hain bir adli labirentin masum bir vatandaşı yavaş yavaş yiyip bitirdiği bir öykü olarak okunabilir. Jean-Paul Sartre ise eseri, suçluluk duygusu ve korkunun bireyin her bir eylemine ve düşüncesine musallat olduğu bir latent antisemitizm dünyasında Yahudi kimliği üzerine bir alegori olarak yorumlamıştır. (...) Kısaca bu metin tamamıyla yorumlanabilecek bir metin değil. Mutlaka saklı kalan bir tarafı var ki bu yanıyla her yeni okuyucu neslini büyülemeye devam ediyor.”

Dava’yı okuduğunuzda, gazete haberlerini daha derinden anlayabileceksiniz. Aylardır ülkemizin de gündeminde olan birtakım davaları bir de bu eserin dürbününden değerlendirin, ilginç olabilir. Ayrıca Dava, belki de atmosferine uygun olarak siyah beyaz olarak çizilmiş. Bu, romandaki o gerilimli atmosferi de başarıyla yansıtmasını sağlıyor.

* * *

ÇİZGİ romanları beğeneceksiniz. Çünkü asla eskimeyecek klasik eserlerin uyarlaması, hele bir de çizgi roman tutkunuysanız, ayrı bir zevk alacağınızı söylemekten bir çekince duymuyorum.

Macbeth, William Shakespeare, McDonald - Haward, Çizgi Roman Dünya Klasikleri, NTV Yayınları.

Dava, Franz Kafka, Montellier-Mairowitz, Çizgi Roman Dünya Klasikleri, NTV Yayınları.


Kaynak: Hürriyet

Ana Sayfa: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/12334722.asp?mnID=12334722

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails